Burno u Saboru oko cenzusa: “Plenković se dogovorio s vrhuškom samozvanih predstavnica umirovljenika”

Josip Mihaljević
29. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Osim što su danas raspravljali o zaustavljanju ovrha nad mirovinama, Sabor je danas po hitnom postupku obradio i još jednu važnu umirovljeničku temu – povećanje cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje.

beroš

Foto: Youtube screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je konačni prijedlog Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. O njemu smo više puta pisali – cenzusi za oslobađanje plaćanja dopunskog osiguranja porast će po prvi puta nakon više od 15 godina. Rast prihodovnog cenzusa za samce iznosi 60, a rast cenzusa za člana obitelji za 47 kuna.

NOVI CENZUSI:

  • Za člana kućanstva – 1.563,23 kune
  • Za samca – 2.000 kuna

Osim toga, uvodi se mehanizam usklađivanja cenzusa, tj. on će svake kalendarske godine rasti, a umirovljenici više ne bi trebali ispadati iz sustava besplatnog dopunskog osiguranja zbog usklađivanja mirovina. Zakon će koštati oko 160 milijuna kuna u prvoj godini provedbe, a trebao bi obuhvatiti dodatnih 200 tisuća osiguranika koji će zbog izmjena dobiti pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Žagar: Nema govora da će biti 200 tisuća novih korisnika

plenki
Vlada zavlači umirovljenike: Sve je dogovoreno prije četiri mjeseca, ali problem nisu riješili

Prijedlog zakona predviđa da će biti oko 200 tisuća novih korisnka koji će izmjenama dobiti pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Tomislav Žagar iz HSU-a kazao je kako ta brojka od 200 tisuća novih korisnika nije točna:

“Ne znam od kuda je ta brojka izašla. Ministre Berošu, tko vam je taj broj dao, kako ste do njega došli? Ako želite slušati argumente, a molim vas da slušate, onda ćete vidjeti da je taj broj daleko manji. Druga stvar, ti cenzusi su premali, premalo su dignuti. Oni neće zahvatiti najbitnije područje osiguranika s najmanjim mirovinama”, kazao je.

Beroš je replicirao kako ta brojka proizlazi iz detaljne analize Ministarstva financija, Ministarstva rada i Nacionalnog vijeća za umirovljenike.

“Pokušao se naći jedan optimum između zaštite potrebitih i mogućnosti u državnom proračunu. Stoga je ova promjena na ovaj način iskazana. Naravno da bi bilo bolje da je cenzusveći, ali onda bi preopteretili državni proračun što pogotovo ovom trenutku nije moguće”, kazao je Beroš.

 

Hrelja: Niste osigurali novce za provođenje zakona

Država odustala od besplatnog dopunskog za majke i žrtve nasilja: Evo detalja za umirovljenike!

Silvano Hrelja pitao je ministra je li mu poznato da je u saborskoj proceduri prijedlog HSU-a, također o Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju i koji također predlaže rast cenzusa.

“Vlada je dala mišljenje o tom prijedlogu zakona, a vi ste također supotpisnik tog mišljenja dok ste bili pomoćnik ministra zdravstva. A u tom mišljenju od listopada prošle godine stoji da za realizaciju tog zakona, koji govori o istoj problematici – nisu rezervirana sredstva u državnom proračunu. Niti u projekcijama za 2020., niti u projekcijama za 2021. godinu.

Koliko se ja sjećam proračuna, niti za ovaj vaš prijedlog nisu realizirana sredstva niti za 2020., niti za 2021. godinu”, kazao je Hrelja.

Beroš je kazao kako je u izradi zakona sudjelovalo Ministarstvo financija koje se obvezalo osigurati navedena sredstva. Hrelja se kasnije složio sa zastupnikom Žagarom i rekao je kako će ovaj zakon obuhvatiti maksimalno 15 tisuća, a ne 200 tisuća ljudi. Time bi trošak bio bliži 13 milijuna kuna, umjesto predviđenih 160 milijuna.

Bivši ministar rada Mirando Mrsić kazao je kako se ovim zakonom zaobilazi parlamentarni sustav, budući da je u saborskoj proceduri zakon HSU-a koji rješava pitanja cenzusa, a Mrsić je kazao da je Vlada zaobišla parlament dogovorom s nevladinim umirovljeničkim udrugama. Kazao je da Vlada očito želi kupiti umirovljenike s 40 ili 60 kuna i vrlo jeftino dobiti njihove glasove.

Nastavlja se prepirka s umirovljeničkim udrugama

Predsjednica SUH-a Silvana Hrelju nazvala - Superhikom. Evo što mu zamjera!

Hrelja je u obrazlaganju žestoko kritizirao zakon, govoreći što je u prijedlogu zakona laž, a što istina. A zatim se obrušio na umirovljeničke udruge zbog kojih je došlo do ovog zakona:

“Laž je da iza ovog zakona stoje dobre namjere Vlade. Istina je da se zakon donosi jer se o tome njegovo veličanstvo Andrej Plenković uz kavu dogovorio s vrhuškom samozvanih predstavnica umirovljenika koje je prije toga imenovao u upravna vijeća, tijela i odbore. Njima treba fotografija i članak, Vladi privid suradnje i brige”, kazao je.

Kazao je kako se umirovljenicima ovim prijedlogom nude mrvice sa stola te da vladajući rast cenzusa od 47 i 61 kunu prikazuju kao dobročinstvo. Zaključio je kako je to već viđena metoda u kojoj se umirovljenike najprije osiromaši, a onda kupuje na sniženju.

O zakonu će se glasati sutra u 12 sati.

Burno u Saboru oko cenzusa: “Plenković se dogovorio s vrhuškom samozvanih predstavnica umirovljenika”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap