Predsjednica SUH-a Silvana Hrelju nazvala – Superhikom. Evo što mu zamjera!

Jasmina Grgurić
11. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Superhik je lik iz Alana Forda koji krade od siromašnih i nemoćnih da bi dao bogatima. Po najvećem negativcu komičnog stripa predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, nazvala je Silvana Hrelju, predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika kao jedinog predstavnika te populacije u Saboru.

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Ljubav između dvije najveće umirovljeničke udruge i stranke puknula je na minimalnim mirovinama, čiji je model Jasna Petrović pojasnila u najnovijem broju Glasa umirovljenika. Naime, za 35 godina radnog staža, najniža starosna mirovina iznosi 2.226 kuna. No, ukoliko je s istim godinama staža netko otišao pet godina ranije u prijevremenu mirovinu s istoga radnoga mjesta, ona iznosi 20 posto manje, odnosno 1.782 kune. Petrović se poziva na većinu europskih zemalja u kojima nema umanjenja minimalne mirovine temeljem dobi, napominjući kako se za to pitanje već godinama zalažu i preko Nacionalnog vijeća umirovljenika i starijih osoba.

Hrelja se založio da oni koji žive lošije dobiju više

“Nažalost, jedini predstavnik Silvano Hrelja je na drugom čitanju paketa mir vinskih zakona u prosincu 2018. podigao cijelu pobunu zbog toga što je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava djelomično prihva­tilo prijedloge umirovljeničkih udruga da se promijeni formula minimalne mirovine. Učinili su to, međutim, gotovo kozmetički, odnosno, povećanjem aktualne vrijednosti mirovine za izračun minimalne mirovine za 3,13 posto, sa 63,61 na 65,60 kuna” – navodi Petrović što zamjera Hrelji. 

Silavno Hrelja je tom prilikom objasnio da su minimalne mirovine izraz solidarnosti.

“Nemam problema sa pomoći ljudima koji imaju malu mirovinu, ali stavite imovinski i prihodovni cenzus. Nemojmo onima koji imaju mirovinu 50 kuna više od najniže, pljunuti u lice! Dignite mirovine ako treba i 30 posto, ali onima koji nemaju drugih izvora prihoda i imovine” – kazao je tada HSU-ov Hrelja.

Doduše, Hrelja je time naglasio da i onaj koji ima samo 50 kuna više od minimalne mirovine zaslužuje povećanje, jer i on ima malo te da bi pravedno bilo onima koji žive lošije, dakle bez dodatnih prihoda i druge nekretnine, dati više. S druge strane, mirovina je zarađena i svima bi trebala pripasti jednako ako je stečena pod jednakim uvjetima, bez obzira na ostalo.

Petrović protiv da onaj s vikendicom dobije manje

Predsjednica SUH-a osuđuje takav stav da umirovljenik koji primjerice uz stan ima i vikendicu stečenu poštenim 35-godišnjim radom treba dobiti manje.

 “Ta bitka umirovljeničkog Superhika traje već niz godina… Njihova bitka protiv najsiromašnijih umirovljenika ne prestaje. Tako je Hreljin negdašnji zastupnik u Sa­boru, Željko Šemper, i dalje predstavnik Matice umirovljenika u  Nacional­nom vijeću, u glasilu Matice, Hrvatskom umirovljenič­kom listu, odrješito na­pisao kako se na „so­cijalni dodatak” koji ide za najniže mi­rovine potroši go­dišnje 1,6 milijardi kuna, te ustvrdio da bi ona trebala ići na teret socijal­ne skrbi, a ne mi­rovinskog fonda! Tako kaže Superhik ekipa Hrvatske stran­ke umirovljenika i drži da bi taj novac trebalo potrošiti na popravak mi­zernih obiteljskih mirovina. Kako li ti dečki sa saborskim sa­dašnjim i budućim privilegiranim mirovi­nama iskonski osjećaju odbojnost spram siromašnih!” – oštro je napomenula predsjednica Sindikata umirovljenika. 

Ali se zato Hrelja izborio za dvostruko više miro­vine Royalovaca, ne postavljajući tamo prihodovni i imovinski cenzus, zaključila je Jasna A. Petrović.