Vlada zavlači umirovljenike: Sve je dogovoreno prije četiri mjeseca, ali problem nisu riješili

Josip Mihaljević
22. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Dva puta godišnje umirovljenici temeljem usklađivanja dobiju veće mirovine. Svaki put kada se to dogodi, nekoliko tisuća njih ostane bez besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja. I baš kada je krajem prošle godine postignut dogovor da se ovaj problem konačno riješi, zakon nikada nije stupio na snagu. Rezultat je sada još nekoliko tisuća umirovljenika koji su zbog petnaestak kuna veće mirovine u travnju ostali bez prava na besplatnu policu.

plenki

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje nije se mijenjao 16 godina. Tu rečenicu ste mogli pročitati više puta krajem 2019. kada su umirovljeničke udruge (Sindikat i Matica umirovljenika) organizirale mini prosvjede ispred Vlade kako bi se ispravila ta nepravda. U čemu je stvar? Cenzus za dopunsko na teret državnog proračuna je zacementiran na 1.516 kuna za člana obitelji, odnosno 1.939 kuna za samce.

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje. Prilikom svakog usklađivanja, nekoliko tisuća umirovljenika čiji su prihodi na granici, zbog povećanja od par kuna gube pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Ako ga žele koristiti, moraju platiti policu koja košta 70 kuna mjesečno.

Sve je dogovoreno, ali nije stupilo na snagu

Jasna Petrović
Prosvjed SUH-a ispred Vlade: 'Oni koji ne mogu platiti dopunsko, umiru na nogama'

Paralelno su se za veće cenzuse prošle godine borile umirovljeničke udruge (Sindikat i Matica umirovljenika), ali i Hrvatska stranka umirovljenika koja je prikupila oko 53 tisuće potpisa za veće cenzuse.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković još se u prosincu 2019. godine, nakon nekoliko mini prosvjeda umirovljeničkih udruga ispred Vlade, pohvalio da je problem cenzusa već riješen u dogovoru s udrugama. One su pristale na kompromisno rješenje. Cenzusi su u startu trebali narasti za šezdesetak kuna, ali bi se također ugradio mehanizam usklađivanja pa bi cenzus neometano mogao rasti kako rastu i mirovine. Time bi se zaustavilo ispadanje iz sustava svaki puta kada umirovljenici dobiju veće mirovine temeljem usklađivanja.

Plenković je u prosincu govorio kako zbog mirovinske reforme mirovine brže rastu pa prelaze prag koji im je bitan da im dopunsko ostane besplatno:

“Tu moramo naći jedno održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni. Zahvaljujem i Matici i Sindikatu (umirovljenika, op.a.) na sugestijama. Nadležna ministarstva, mislim tu i na zdravstvo i na financije i na rad će pripremiti prijedlog kako bismo išli s promjenama zakona da adresiraju ovaj problem”, kazao je Plenković na 197. sjednici Vlade.

Dogodilo se novo usklađivanje bez da je problem riješen

Raste cenzus: Što su umirovljeničke udruge dogovorile s premijerom Plenkovićem?

Danas, više od četiri mjeseca nakon Plenkovićeve najave rješavanja problema, cenzusi su isti kao i prije 16 godina. Ovaj mjesec su umirovljenicima počele stizati i veće mirovine (usklađivanje je iznosilo tek 0,7 posto), i opet je jedna grupa umirovljenika zbog prelaska praga ostala bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Konačni prijedlog zakona postoji, udruge su komunicirale da im je iz Vlade rečeno da zakon uskoro ide u hitnu proceduru, ali ništa od tog se nije dogodilo.

Iz Sindikata umirovljenika nam govore kako opet imaju povećani broj poziva brojnih umirovljenika koji su ispali iz sustava, a još prije par mjeseci je izgledalo da do novih ispadanja neće doći.

Žele li oni doista pomoći umirovljenicima?

HSU pozvao ministra Pavića da već jednom ispuni obećanje o rješavanju dopunskog zdravstvenog

Ako “kopamo” dovoljno u prošlost, najveći pritisak da se problem cenzusa riješi datira još u 2018. godinu kada je ministar rada i mirovinskog osiguranja bio Marko Pavić. On je u rujnu 2018. godine javno obećao riješiti taj problem, a u tomu mu je trebao pomoći i bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić. Niti jedan niti drugi nisu ništa poduzeli po tom pitanju, a teret je pao na nasljednike.

Novi ministri, Josip Aladrović i Vili Beroš, pokazali su veći stupanj razumijevanja za ovu problematiku od svojih prethodnika, no za umirovljenika koji je ovoga mjeseca ostao bez prava na besplatno dopunsko osiguranje to ne znači ama baš ništa.

Prema informacijama s kojima raspolažemo, konačni prijedlog zakona postoji, a financijska sredstva za provedbu ovog zakona su osigurana. Bit će zanimljivo čuti objašnjenje vladajućih gdje je zapelo, kao i reakciju umirovljeničkih udruga ako se ovaj problem hitno ne riješi.

 

Vlada zavlači umirovljenike: Sve je dogovoreno prije četiri mjeseca, ali problem nisu riješili
Share via
Copy link
Powered by Social Snap