Država odustala od besplatnog dopunskog za majke i žrtve nasilja: Evo detalja za umirovljenike!

Josip Mihaljević
27. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski sabor će u srijedu glasati o novom Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji će povećati cenzuse za besplatno dopunsko na teret državnog proračuna. U prijedlogu zakona koji će u srijedu izglasati izbacili su dvije skupine građana kojima su planirali dati besplatno dopunsko osiguranje.

Foto: Mirovina.hr

Hrvatski sabor u srijedu raspravlja i glasa o hitnom postupku donošenja novog Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Radi se o povećanju prihodovnih cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje o kojem smo više puta pisali.

Novi zakon predviđa dvije promjene: postojeći cenzusi (1.516 kn za člana obitelji i 1.939 za samce) idu u povijest, a novi iznose 1.563 kune za člana obitelji i 2.000 kuna za samce. Druga važna promjena je to što će se iznosi cenzusa svake kalendarske godine povećavati pa umirovljenici u buduće ne bi trebali ispadati iz sustava zbog usklađivanja mirovina.

Odustali od demografskih mjera za majke i žrtve seksualnog nasilja iz rata

vili beroš
Ministar Beroš predstavio rješenje umirovljeničkog problema, cenzus raste

Ova zakonska promjena dogovorena je između predstavnika Vlade i umirovljeničkih udruga još u prosincu, a rezultirat će time da se između 10 i 12 tisuća umirovljenika s niskim primanjima zbog povećanja cenzusa vrati u sigurnosnu mrežu besplatnog dopunskog osiguranja.

Portal Mirovina.hr je u posjedu radnog nacrta zakona iz veljače 2020., a on se u mnogočemu razlikuje od ovoga što će se izglasati u srijedu. U starom nacrtu, osim povećanja cenzusa, Vlada je predvidjela besplatno dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna za još dvije skupine. Prva od njih su osobe kojima je priznat status žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, a druga za osiguranike roditelje s troje i više djece ne starije od 18 godina. Njih se u zakonu koji će se izglasati više ne spominje.

Kako tvrdi naš izvor, te dvije skupine nisu bile dio dogovora između Vlade i umirovljeničkih udruga nego ih je Vlada samoinicijativno uvrstila u prijedlog zakona. Sada su od toga odustali, a kada pogledamo koliko će sve na kraju koštati možda dođemo do odgovora i zašto.

Naime, nacrt zakona iz veljače predviđa da je za provedbu zakona potrebno osigurati 225 milijuna kuna iz proračuna te da će zakonske promjene obuhvatiti dodatnih 275 tisuća osiguranika.

S druge strane, verzija o kojoj se glasa u srijedu koštat će 160 milijuna kuna te će obuhvatiti dodatnih 200 tisuća osiguranika.

Umirovljenici trebaju obratiti pozornost na ove dvije stvari

plenki
Vlada zavlači umirovljenike: Sve je dogovoreno prije četiri mjeseca, ali problem nisu riješili

Najčešći način na koji su umirovljenici gubili pravo na besplatno dopunsko osiguranje jest usklađivanje mirovina koje se događa dva puta godišnje. No, budući da se radi o prihodovnom, a ne imovinskom cenzusu – neki umirovljenici su se znali opeći, recimo, kroz primanje uskrsnica. A to se može nastaviti i u budućnosti.

Recimo da ste umirovljenik samac čija je mirovina tik ispod cenzusa – imate pravo na besplatno dopunsko osiguranje. I ako se prijavite za uskrsnicu ili božićnicu, tih npr. 200 kuna vas može prebaciti preko granice cenzusa, a javni osiguravatelj će vas izbaciti iz sustava. Podsjećamo da je cijena police 70 kuna mjesečno, što znači da će tog umirovljenika, zbog 200 kuna uskrsnice, dopunsko zdravstveno, ako ga želi koristiti, koštati 840 kuna godišnje.

Drugi slučaj su obiteljske mirovine. Ako umirovljenički bračni par živi s jednom mirovinom od oko 3.000 kuna (što nažalost i nije rijetkost među umirovljenicima), ukupni prihodi su im ispod cenzusa, a država pokriva dvije police besplatnog dopunskog osiguranja. Recimo da je mirovinu zaradila žena. Ako ona premine, muž može uzeti obiteljsku mirovinu koja će tada iznositi 2.100 kuna – što je veće od prihodovnog cenzusa za samca. U tom slučaju preživjela osoba ostaje bez dijela prihoda, bez dopunskog zdravstvenog osiguranja, a znamo da su režije i trošak života za jednu , u odnosu na dvije osobe, više manje isti. Ipak, država u ovakvom slučaju “štedi” jer se unatoč smrti samo jedne osobe rješava besplatne police osiguranja za dvije osobe.

Kako je “stari” cenzus na snazi bio godinama, sve je manje ljudi u državi koji su imali besplatno zdravstveno osiguranje. Tako je u 2018. godini 743.387 građana bilo oslobođeno plaćanja dopunskog zdravstvenog, a lani je taj broj smanjen za gotovo 80.000 te je iz proračuna plaćano 666.777 polica. Što se tiče umirovljenika, procjenjuje se da je samo od 2012. godine oko 250 tisuća njih ostalo bez prava na besplatno dopunsko osiguranje, najčešće kroz usklađivanje mirovina.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap