Božićnice svima! HSU poslao Vladi novi zahtjev: Traže 100 eura za svakog umirovljenika

Milan Dalmacija
24. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević ponovio je zahtjev za isplatom božićnica svim umirovljenicima. Istaknuo je da bi to državu koštalo manje, čak i kad bi svi umirovljenici dobili po 100 eura, nego da to zasebno rade gradovi i općine. Upozorio je kako je HSU to predložio još 2006., ali odgovor Vlade još nisu dobili.

Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a | Foto: Mirovina.hr

Uoči Adventa, Hrvatska stranka umirovljenika održala je konferenciju za medije na kojoj su izložili još jedan od svojih zahtjeva. Traže od države da osigura novac za božićnice svim umirovljenicima. Prema njihovom prijedlogu, više od 1,2 milijuna umirovljenika bi na svoje račune prije blagdana trebalo dobiti 100 eura, odnosno 750 kuna.

Tečaj €/kn: 7,53450

Predsjednik HSU-a, Veselko Gabričević, pojasnio je kako bi se time utrošilo manje novca nego da svaki grad ili općina o tome zasebno odlučuje. Uz to, dodao je, umirovljenici bi dobili božićnicu bez obzira na visinu mirovine, baš kao što će oko 232.000 državnih službenika i namještenika dobiti 1.750 kuna božićnice bez obzira na svoju plaću.

– To bi prema sadašnjim izračunima iznosilo oko 900 milijuna kuna ili 115 milijuna eura. Mi smo svi svjedoci da je u INA-i nedavno opljačkana milijarda kuna. Ovih 900 milijuna je manje od te jedne pljačke. Zadnjih dana čujete da su u pitanju robne rezerve, ali ministar gospodarstva je zaustavio kupoprodaju, odnosno bolje rečeno, šverc sa kukuruzom, gdje je u pitanju bilo oko 500 milijuna kuna, a toliko ne koštaju božićnice koje će biti isplaćene državnim službenicima i namještenicima, rekao je Gabričević na konferenciji za medije.

Krenule isplate božićnica za umirovljenike: Evo o kojim se gradovima i iznosima radi!

Bez odgovora od 2006.

Istaknuo je kako je HSU još 2006. u Sabor poslao prijedlog zakona koji bi regulirao isplatu božićnica umirovljenicima. No, dosad nije ništa učinjeno po tom pitanju.

– Kad su se sklapale predizborne i postizborne koalicije od 2006. godine do sada, uvijek su u koalicijske sporazume ulazili prijedlozi HSU-a da će se riješiti božićnice za umirovljenike. I uvijek je to ostajalo mrtvo slovo na papiru, rekao je Gabričević i dodao kako su taj zahtjev ponovno postavili pred Vladu prije nekoliko mjeseci, zajedno s ostalih 118 mjera za poboljšanje položaja umirovljenika.

Nekom ništa, nekom dosta

Dok neki gradovi i općine dijele božićnice svojim umirovljenicima, o čemu možete više pročitati ovdje, Gabričević ističe da je više onih koje ne daju ništa. Smatra da se zbog toga država ne brine jednako o svima. Kaže da božićnice dobivaju samo u onim općinama koje si mogu priuštiti takva izdvajanja.

– Novac za božićnice treba osigurati u državnom proračunu, tako da ne bude situacija da onaj u Drnišu dobije nula kuna, a onaj u Rovinju dobije 4.000 kuna. To pokazuje da se država ne brine svima jednako, stoga će jedan dio umirovljenika provesti Božić smrzavajući se, bez bakalara na stolu i čaše pića. Božić će proći i neće ga se s veseljem sjećati. Druge države u našem susjedstvu ne odnose se tako prema svojim umirovljenicima. Slovenija svojim umirovljenicima daje tzv. “letni dodatek” od 300 eura svake godine. To dobivaju i oni koji su radili u Sloveniji, a danas žive u Hrvatskoj. Vrijeme je da i mi počnemo donositi takve odluke, ustvrdio je Gabričević.

Podsjetio je da su prosječne mirovine trenutno tek na 36 posto prosječnih plaća. Kad je HSU slao prijedlog za isplatu božićnica, 2006., prosječna mirovina je imala udio od 42 posto prosječne plaće, rekao je Gabričević. Istaknuo je da niti usklađivanja ne pokrivaju umirovljenički standar jer dolaze u vrijeme kad su umirovljenici zbog inflacije već potrošili taj novac. Premijer Andrej Plenković je, pak, na predstavljanju proračuna rekao da postoji mogućnost da umirovljenici dobiju više jednokratnih naknada tijekom sljedeće godine.

Božićnice svima! HSU poslao Vladi novi zahtjev: Traže 100 eura za svakog umirovljenika
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap