Bili su pojam za siromaštvo, a sada nas polako stižu: Mirovine će povećati za čak 40 posto!

Josip Mihaljević
7. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Možete li vjerovati da će jedna europska država jednim potezom povećati mirovine za 40 posto? Takav prijedlog izglasan je u Rumunjskoj prije dva mjeseca, a proteklog vikenda su održani parlamentarni izbori. Unatoč brojnim upozorenjima ekonomista, prijedlog povećanja mirovina ipak je prošao.

Foto: Grad Sighisoara u Rumunjskoj | Unsplash

Rumunji su jučer izašli na parlamentarne izbore, a favoriti su bili vladajući liberali s premijerom Ludovicom Orbanom koji je obećao modernizirati jednu od najsiromašnijih zemalja Europske unije.

Ankete su pokazivale da bi Orbanova stranka mogla osvojiti 28, a najveća opozicijska Socijaldemokratska stranka po anketama je dobivala 23 posto glasova.

U trenutku pisanja ovoga teksta prednost ima Socijaldemokratska stranka, no premijer Orban već najavljuje koaliciju i uvjerava građane da kreće u novi mandat.

Evo zašto je to važno.

Puno zanimljivije od izbora je povećanje mirovina

I Slovenci napravili mirovinsku reformu: Kod njih će mirovine doista rasti

No, puno zanimljivije od samih rezultata izbora jest golemo povećanje mirovina u toj zemlji. Rumunjski parlament izglasao je prije dva i pol mjeseca povećanje javnih mirovina od čak 40 posto, dok je sama Vlada tada predložila rast od 14 posto, piše romania-insider.com.

Takva odluka pala je nekoliko dana prije lokalnih izbora održanih u rujnu, ali ni parlamentarni nisu bili daleko.

Rumunjski ekonomisti upozoravali su da će rast mirovina od 40 posto njihov proračunski manjak gurnuti u neodržive razine u narednim godinama, a na to su upozoravale razne rumunjske financijske institucije, uključujući i Centralnu banku. Kritike su dolazile i od stranih institucija, koje su zaključile da će ovakav potez imati značajne negativne posljedice na njihovu ekonomiju.

Ideja o rastu mirovina dolazi od Socijaldemokrata

Socijaldemokrati, koji u ovom trenutku imaju najviše prebrojanih glasova u izborima, bili su glavni oko odluke o povećanju mirovina u parlamentu gdje imaju većinu, dok Orban i liberali kontroliraju vladu.

Oko povećanja mirovina snažno se protestiralo, a Orban je već najavio da će prijedlog poslati na rumunjski Ustavni sud. Prijedlog je nazvao ekonomskim samoubojstvom:

umirovljenik dopunsko
Pala odluka o usklađivanju cenzusa: Provjerite nove iznose i ostvarite pravo na besplatno dopunsko osiguranje!

“Bilo koje povećanje potrošnje koje izglasaju ekonomski kriminalci iz Socijaldemokratske stranke vodi Rumunjsku u bankrot. Riskiramo pad ocjena u kreditnim institucijama, što će povećati troškove financiranja, ne samo u javnom sektoru, nego za sve tvrtke i privatne osobe u Rumunjskoj. Krediti će biti skuplji i teže će se dobivati”, kazao je još uvijek aktualni premijer u rujnu.

S druge strane, šef Socijaldemokrata Marcel Ciolacu tvrdi da novca za povećanje mirovina ima.

Jednim potezom rumunjske mirovine stižu hrvatske

sreca
Susjedi saznali postotak usklađivanja, kod njih mirovine rastu 5,9 posto!

Rumunjska ubrzano ekonomski raste proteklih nekoliko godina. U 2019. godini prosječna mirovina iznosila je 1.929 kuna, što je već samo po sebi skok za 40 posto od 2015. godine.

Kada bi prijedlog Socijaldemokrata doista prošao, prosječna mirovina bi skočila na 2.700 kuna!

Ukupna prosječna mirovina u Hrvatskoj u ovom trenutku iznosi 2.561 kunu, a kada gledamo samo one koje su u potpunosti zarađene u Hrvatskoj, prosjek je 2.874 kune.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap