Susjedi saznali postotak usklađivanja, kod njih mirovine rastu 5,9 posto!

Josip Mihaljević
21. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj je već zaboravljeno posljednje pomalo kontroverzno usklađivanje mirovina koje je prema najavama trebalo biti  3, a na kraju je ispalo 1,41 posto. Susjedna Srbija je danas saznala koliko im rastu mirovine temeljem usklađivanja, a za hrvatske prilike radi se o vrtoglavih 5,9 posto!

sreca

Foto: Unsplash

Vlada Srbije usvojila je prijedlog proračuna za 2021. godinu, a njihovi penzioneri danas su saznali koliko iznosi usklađivanje, piše alo.rs.

Proračunom od 1. siječnja predviđeno je usklađivanje mirovina po švicarskoj formuli od 5,9 posto, a minimalna plaća im raste 6,6 posto. Dodatno, radnici koji rade u zdravstvu dobit će 5 posto veće plaće, a zaposlenici u javnom sektoru 3,5 posto. No, i zaposlenici u javnom sektoru će od 1. travnja imati ukupno 5 posto povećanja.

I Slovenci napravili mirovinsku reformu: Kod njih će mirovine doista rasti

“Proračun za 2021. godinu jedan je od ključnih proračuna za nas, zbog najveće globalne krize ikada, ove izazvane pandemijom u 2020. godini. Reagirali smo tako što smo dali pomoć od 5,8 milijardi eura, država je preuzela najveći teret krize za sebe”, kazao je ministar financija Siniša Mali u nedjelju.

Prosječna isplaćena mirovina sredinom godine u Srbiji iznosila je 1787,69 kuna, a njen udio u prosječnoj neto plaći iznosio je 46,49 posto.

Za usporedbu, prosječna mirovina u Hrvatskoj u ovom trenutku iznosi 2.560,57 kuna, a njen udio u prosječnoj neto plaći iznosi 38 posto.