Pala odluka o usklađivanju cenzusa: Provjerite nove iznose i ostvarite pravo na besplatno dopunsko osiguranje!

Josip Mihaljević
30. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje obavijestilo je prošloga tjedna o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Iz Sindikata umirovljenika pozivaju umirovljenike da se prijave ako mogu.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je Odluku o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2021. godini.

Kako bi se dodatno zaštitile socijalno najosjetljivije skupine osiguranika, a sukladno Zakonu o Izmjenama i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu 1. svibnja 2020. godine, prihodovni cenzus se svake godine usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Temeljem provedenog usklađenja, utvrđeno je da pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2021. godini ostvaruju osigurane osobe HZZO-a ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 1.600,12 kuna, a za osigurane osobe HZZO-a koje su samci, ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 2.047,20 kuna.

Stari prihodovni cenzus (od svibnja 2020.):

  • 2.000 kuna – za samca
  • 1.563 kune – za člana obitelji

Novi prihodovni cenzus (od 1. siječnja 2021. godine):

  • 2.047,20 kuna – za samca
  • 1.600,12 kuna – za člana obitelji

Iz udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske pozivaju umirovljenike da podnesu zahtjeve za iduću godinu:

“Ako na taj datum (1. siječnja 2020.) imate kao samac manju mirovinu od 2.047,20 kuna, odnosno 1.600,12 kuna manje prihoda po članu obitelji, odmah podnesite zahtjev HZZO-u. Procjenjuje se da nekoliko tisuća starijih osoba ne ostvaruje to pravo, iako bi trebali. Pozivamo ih da se probude i zatraže besplatno dopunsko”, stoji u objavi na Facebooku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap