Bakina kuhinja: Umak od gljiva od čitateljice Inge koji je za prste polizati

Jasmina Grgurić Zanze
6. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Sezona je gljiva pa za malo novca na tanjuru možemo stvoriti pravu šumsku čaroliju. Bukovače, vrganji, trubačice… Namirnica kao stvorena za guste juhe, variva, rižota, omlete, ali i nezaobilazan umak od gljiva. Ukoliko ih niste nabrali ili kupili, uvijek možete posegnuti za šampinjonima iz trgovine pa po receptu umirovljene kuharice Inge skuhati fini umak. Uz malo riže ili tjestenine, dobili ste začas ukusan i povoljan ručak.

Ilustracija: Pixabay

Umak od gljiva spada u klasike domaće kuhinje. Svatko ga priprema na svoj način, a s nama je svoj recept podijelila umirovljena kuharica Inga. Preporuča ga uz pečenu piletinu i vruće krumpire, ali dovoljno će biti i malo riže ili tjestenine kako bismo začas pripremili ukusan, zdrav i povoljan obrok. Koliko su gljive zdrave pokazuje i istraživanje koje kaže kako muškarci koji jedu gljive imaju i manji rizik od raka prostate, o čemu smo pisali ovdje.

SASTOJCI

  • Paket od 500 grama šampinjona
  • Nekoliko režnjeva češnjaka
  • Dvije do tri glavice crvenog luka
  • Žlica do dvije brašna
  • Crveno vrhnje
  • začini (sol, papar, crvena paprika i vegeta)

PRIPREMA

Očistite crveni luk, dinstajte ga desetak minuta na ulju pa potom dodajte očišćene i na kolutiće narezane gljive. Dodajte očišćeni bijeli luk isjeckan na sitno pa sve podlijte s malo vode. Dodajte sol, papar, crvenu papriku, vegetu i malo soli  i pustite da se krčka.

Na kraju pričinite brašnom i vodom tako da u šalici razmutite par žlica brašna s vodom te dobro izmiješate da bude malo rjeđe. Dolijte smjesu u dinstane gljive i miješajte da ne bude grudica pa dodajte pola crvenog kiselog vrhnja. Miješajte pa pustite da prokuha na laganoj vatri.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

marokanska piletina
[BAKINA KUHINJA] Jednostavan marokanski recept koji možete začiniti po vlastitom ukusu
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap