Bakina kuhinja: Donosimo vam recept za savršen kolač sa šlagom

Ana Kanazir
19. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Ovaj kolač sa šlagom je vrlo jednostavan za napraviti, a vaši unuci će ga sigurno obožavati. Trebat će vam litra mlijeka i litra šlaga, ali i dodaci poput keksi i napolitanki. Mi smo ovaj kolač nazvali ‘Napolitanke na oblacima’ jer iako ima puno šlaga, okus je stvarno nekako lagan.

kolač sa šlagom na tanjuru

Kolač sa šlagom | foto: Mirovina.hr

Recept nam je otkrila naša kolegica. Kod nje se ovaj kolač sa šlagom uvijek radi za rođendane u obitelji. Zapisan je na papiru na kojemu nije vidljiv naziv torte, pa smo ga mi u redakciji odlučili nazvati ‘Napolitanke na oblacima’.

SASTOJCI:

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dkg šećera
  • 4 želatine u prahu
  • 1 litra šlaga
  • 20 dkg mljevenih napolitanki
  • 20 dkg mljevenih petit keksa
  • mljeveni petit keksi za dekoraciju

Upozorenje: Ovo će biti jako visok kolač, odnosno torta pa je najbolje sve raditi u visokom loncu ili jednostavno prepoloviti sastojke.

Kolač sa šlagom fotografiran odozgora

Kolač sa šlagom | foto: Mirovina.hr

PRIPREMA:

U mlijeko dodajte šećer i želatinu. Zagrijte smjesu i miješajući pustite da provrije. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Smjesa će izgledati poprilično neobično, ali vjerujte procesu.

Nakon toga sameljite napolitanke posebno i posebno kekse, ne smije biti većih komadića već mora biti baš sitno mljeveno. Izmiksajte šlag i ulijte ohlađenu smjesu mlijeka, šećera i želatine. Dobro sjedinite. Zatim podijelite to na 3 dijela. Jedna je obična bijela krema, u drugu ćete staviti mljevene kekse, a u treću mljevene napolitanke.

U posudu u kojoj ćete raditi tortu stavite papir za pečenje, a dno posipajte s mljevenim keksima. Prvo se stavlja obična bijela krema nakon čega posudu stavite u zamrzivač na 10 minuta. Izvadite iz zamrzivača i stavite smjesu s keksima pa ponovno u zamrzivač na 10 minuta. Izvadite van i stavite kremu s napolitankama pa ponovno na 10 min u škrinju, a nakon toga ostavite na sat vremena u hladnjaku.

Kada je torta ohlađena, uzmite pladanj za torte i na njega preokrenite posudu/kalup s tortom tako da su napolitanke na dnu pladnja za tortu. Zatim skinete posudu/kalup i maknete papir za pečenje, tako da vam je na vrhu bijela krema s mljevenim keksima izvana. Dobar tek!

[BAKINA KUHINJA] Evo kako napraviti jednostavne i mnogima omiljene školjkice sa svinjskom masti
šmarn
[BAKINA KUHINJA] Šmorne, šmarn ili carski drobljenac: Evo kako napraviti ovaj jednostavan desert
Bajadera na crnoj podlozi
Bakina kuhinja: Napravite ove jednostavne bajadere uz samo nekoliko sastojaka
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap