Jeste li zadovoljni s Vladinim paketom mjera? Evo što može očekivati prosječan penzić

Josip Mihaljević
16. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Veliki doprinos. Snažan. Sveobuhvatan. Solidaran. Pravedan. Tim je riječima predsjednik vlade Andrej Plenković opisao paket pomoći za ublažavanje rasta cijena uslijed poskupljenja energenata. Analiziramo što prosječan umirovljenik može iz tog paketa izvući.

stariji setnja

Foto: Unsplash

Vlada je jutros predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je vlada ovim paketom dala veliki doprinos, a paket opisala snažnim, sveobuhvatnim, solidarnim i pravednim. Dobar dio mjera odnosi se na sve građane koji žive u RH, ali ipak je vidljiv poseban fokus na ranjivije skupine. Koliko je taj fokus jak i koliko će im doista pomoći prebroditi poskupljenja, ocijenite sami.

Nas zanima što prosječan umirovljenik koji prima mirovinu od 2.600 kuna moći izvući iz ovog paketa i čini nam se da bi takav umirovljenik mogao ostati nezadovoljan.

Od travnja sigurno veći računi za struju i plin

Kako je objasnio premijer Plenković, bez ikakve intervencije vlade računi za struju poskupjeli bi za 23 posto, a računi za plin 79 posto. S mjerama su poskupljenja ublažena – struja bi prosječno trebala biti 9,6 posto skuplja, a plin najviše 20 posto, iako to ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, prosječan umirovljenik od travnja nadalje može računati na skuplje režije.

Uštede zbog nižeg PDV-a na hranu? Ostaje za vidjeti

PDV na svježe meso i ribu, jaja, voće i povrće, ulja i masti spustit će se sa sadašnjih 13 na 5 posto. Plenkovića su novinari pitali što ako trgovci ne korigiraju cijene:

trgovina
Tresla se brda, rodio se miš: Niži PDV na hranu, a cijene su porasle!

“Mogu samo pozvat na veliku društvenu odgovornost sve aktere koji sudjeluju na tržištu. Najbolje da smanje cijene za onoliko koliko smo mi smanjili PDV. To bi bilo odgovorno, to je poruka koju šaljemo. Ne radimo mi ovo da dio prihoda države otpustimo pa da to netko sebi zadrži i pravi se nevješt i kaže ‘eto takva je situacija’. Ovo je moment solidarnosti i odgovornosti svih aktera. Živimo u tržišnom gospodarstvu”, kazao je Plenković.

Međutim, po ovom pitanju vučemo neugodno iskustvo iz 2019. godine, kada je u jednom od vladinih poreznih rasterećenja stopa PDV-a na spomenute namirnice spuštena s 25 na 13 posto. Tada se, unatoč dvostruko manjem PDV-u, nije dogodio pad cijena, a znamo i sami da su cijene od tada do danas poprilično narasle. Ako se slična stvar dogodi i u 2022. godini, a prema nekim najavama i hoće, ne može se govoriti da će prosječan umirovljenik s novim paketom mjera uspjeti uštedjeti na hrani, osim ako je se ne odrekne.

Ništa od vaučera za umirovljenike

Katarina Peović: Vaučeri za energente moraju se proširiti na umirovljenike

Očekivalo se da će se vaučeri za ugrožene kupce energenata proširiti na dio umirovljenika s manjim mirovinama. Međutim, to se nije dogodilo. Podsjetimo, ovu mjeru je do sada koristilo šezdesetak tisuća kućanstava koji su imali pravo na 200 kuna mjesečno za plaćanje režija za električnu energiju. Oni su morali biti korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine kako bi koristili ovo pravo.

Što se mijenja? Naknada se proširuje i na plin, a iznos će se udvostručiti s 200 na 400 kuna mjesečno. Postojećem broju korisnika priključit će se samo korisnici nacionalne naknade za starije, kojih je tek  5.696. Najviše od ove mjere izvlače korisnici invalidskih mirovina, ali prosječan umirovljenik od ovoga nema ništa.

Razočaravajuća je ovo informacija  jer se očekivao da barem dio umirovljenika s nižim mirovinama ostvari pravo na vaučere. Dakle, ni iz ove mjere ništa za našeg prosječnog umirovljenika.

Energetski dodatak – kopija covid dodatka

Kao posebnu mjeru za umirovljenike, vlada je odlučila isplatiti još jedan covid dodatak. Sve je isto, osim što će se ovaj zvati “energetskim” dodatkom. Dakle, dobit će ga svi umirovljenici s ukupnim mirovinskim primanjima do 4.000 kuna po već ranije ustanovljenim razredima:

  • do 1.500 kuna mirovine – 1.200 kuna dodatka
  • od 1.500,01 do 2.000 kuna mirovine – 900 kuna dodatka
  • od 2.000,01 do 3.000 kuna mirovine – 600 kuna dodatka
  • od 3.000,01 do 4.000 kuna mirovine – 400 kuna dodatka

Kako je objasnio ministar rada Josip Aladrović, provedba će biti vrlo slična. Većina umirovljenika dodatak će dobiti automatski, bez ikakve potrebe za prijavom. Radi se o ljudima koji su čitav staž ostvarili u Hrvatskoj. Ako netko ima dio mirovine iz inozemstva ili tek nešto radnog staža u inozemstvu, ali iz inozemstva ne prima mirovinu – morat će se prijaviti kako bi ostvario energetski dodatak. HZMO će ponovno provoditi isplatu, a ona se očekuje krajem travnja ili početkom svibnja:

andrej plenković
Plenković objavio iznose: Umirovljenicima dodatak do 1.200 kuna, niži PDV na hranu...

“Što se tiče samih naknada, mogli ste vidjeti jednu paralelu s covid dodatkom. One sežu od 400 do 1.200 kuna. Provedba će biti vrlo slična, preko HZMO-a. Neće biti potrebne prijave osim za one koji imaju i inozemne mirovine kako bismo utvrdili ukupan iznos mirovina. Vrlo slično smo proveli covid dodatak. Ova mjera će stupiti na snagu krajem travnja ili početkom svibnja, odnosno, tada će krenuti same isplate.

Za one koji budu imali inozemni element mirovine isplata će biti mjesec dana kasnije”, kazao je Aladrović.

Dakle, naš prosječni umirovljenik će s ovom mjerom dobiti 600 kuna. To je zapravo jedina konkretna stvar na koju može računati iz cijelog paketa pomoći, naravno, uz 9,6 posto skuplju struju i dvadesetak posto skuplji plin od travnja. Pitamo vas – jeste li zadovoljni s vladinim paketom mjera?

Umirovljenici, jeste li zadovoljni s Vladinim paketom mjera za ublažavanje rasta cijena?

 

Jeste li zadovoljni s Vladinim paketom mjera? Evo što može očekivati prosječan penzić
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap