Tresla se brda, rodio se miš: Niži PDV na hranu, a cijene su porasle!

Josip Mihaljević
26. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Istog dana kada je mirovinska reforma stupila na snagu, stupila je i porezna reforma. Ona je skupini proizvoda (voće, povrće, meso, kruh, riba, jaja…) stopu PDV-a smanjila s 25 na 13 posto. Iako su trgovci diljem Hrvatske najavljivali pad cijena, dogodilo se suprotno!

trgovina

Foto: Pixabay

Državni zavod za statistiku je u petak objavio podatke o kretanju potrošačkih cijena u siječnju koji demantira najavljeni pad cijena zbog porezne reforme, piše tportal.hr.

Trgovci su, navodno, još u prosincu spustili cijene, iako je novi paket zakona stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine. I u siječnju su se pojavile neke naznake koje su išle u prilog tomu da hrana nije pojeftinila najavljenih desetak posto. Sada se napokon mogu usporediti cijene iz ove i prošle godine, a rezultati su jasni – meso i voće je marginalno pojeftinilo, a sve ostalo je skuplje nego prošle godine.

Statistika pokazuje kako su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto: najviše su poskupile namirnice u kategoriji ‘ulja i masti’ (rast od 3,7 posto), a najviše je pojeftinilo voće (za 2,3 posto).

Osim voća i mesa, koje je pojeftinilo 1,7 posto, sve druge kategorija namirnica su poskupjele.

Ministar Marić je najavljivao kako će prosječna hrvatska obitelj zbog smanjenja stope PDV-a uštedjeti oko 800 kuna godišnje, a prema ovoj računici neće uštedjeti ništa. Dapače, hranu će u prosjeku plaćati još skuplje prije njegove reforme. A postaje sve jasnije da su u čitavoj priči najviše zaradili trgovci, koji su povećali svoju maržu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap