Katarina Peović: Vaučeri za energente moraju se proširiti na umirovljenike

Josip Mihaljević
4. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Saborska zastupnica Katarina Peović apsurdnim je ocijenila situaciju da vaučere za plaćanje energenata prima samo 64 tisuće ljudi u Hrvatskoj dok imamo 600 tisuća umirovljenika ispod linije siromaštva. Smatra da se umjesto trenutačnih pravila treba postaviti cenzus i svi ispod cenzusa bi imali pravo na vaučer.

Katarina Peović Foto: Radnička fronta

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, gostovala je na N1 televiziji gdje se založila kako pravo na vaučere za plaćanje režija treba proširiti na umirovljenike. Podsjetimo, vaučere od 200 kuna mjesečno danas koristi nešto više od 60 tisuća kućanstava u Hrvatskoj, ali uvjeti su poprilično strogi – pravo na njih imaju samo korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine. To je apsurdno, tvrdi Peović, jer znamo da u Hrvatskoj imamo 600 tisuća umirovljenika koji su ispod granice siromaštva.

andrej plenković
Plenkovićeva ideja za spas od velikih režija: Vaučeri za siromašne?

“Važno je naglasiti da neće svi cijenu inflacije osjetiti jednako. Moramo stvarno zaštititi najsiromašnije ljude. Paradoksalno je da imamo vaučere za struju koje prima malo više od 60 tisuća ljudi, a imamo preko 600 tisuća umirovljenika koji imaju mirovinu ispod granice siromaštva. Nešto tu ne štima”, kazala je.

Najavila je kako će Radnička fronta u Saboru predstaviti “reformu” postojećih vaučera. Njihova je ideja da se vaučeri mogu koristiti za struju i za plin (sada se mogu koristiti samo za struju), da se iznos poveća na 400 kuna te da se postavi cenzus:

“Taj cenzus bi trebao biti definiran, on je definiran kao medijan dohotka. Za samce bi to bilo oko 2.700 kuna, a za četveročlanu obitelj oko 5.600 kuna”, kazala je Peović.

 

Katarina Peović: Vaučeri za energente moraju se proširiti na umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap