Umirovljenik osuđen zbog neplaćanja alimentacije: Dužan skoro pola milijuna kuna za “svoje” dijete

Jasmina Grgurić
13. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Potpuno neobičan slučaj dogodio se na zagrebačkom Općinskom sudu koji je donio nepravomoćnu presudu protiv 67-godišnjeg umirovljenika zbog neplaćanja alimentacije. Za uzdržavanje djeteta za koje nije ni siguran da je njegovo, dužan je platiti gotovo pola milijuna kuna, a dobio je pet mjeseci uvjetnog zatvora.

Ilustracija: Rawpixel

Za uzdržavanje sina, 67-godišnji umirovljenik Zvonko ostao je dužan 410.000 kuna. Alimentaciju nije plaćao pa ga je zagrebački Općinski sud temeljem presude iz davne 1994. godine sada nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od pet mjeseci.

Stalno mu govorila da dijete nije njegovo

Ova priča postaje još nevjerojatnija kada se vratimo u 1993. kada su Zvonko i Martina prekinuli buran dvogodišnji brak ispunjen svađama , optužbama za nevjeru i odlascima. Nakon toga, njegova bivša žena rodila je danas 28-godišnjeg sina.

Zvonko je i tada pokušavao uspostaviti kontakt s bivšom te joj je došao i u rodilište, ali ona ga je uvijek ispraćala riječima: “Nemaš tu šta raditi, dijete nije tvoje”! To mu je narednih mjeseci i godina ponovila više puta, piše prema objavljenoj presudi portal Danica.hr.

Današnji umirovljenik to je tada nekako prihvatio, ali prihvatio je i pravomoćnu sudsku presudu 1994. kojom je određeno da mora plaćati alimentaciju za dijete. No, on to očito nije činio pa ga je ovih dana Općinski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi proglasio krivim i osudio na pet mjeseci uvjetnog zatvora, jer za uzdržavanje djeteta nije platio čak 410.000 kuna.

Trebao je pokrenuti postupak za osporavanje očinstva

Premda je presudom potvrđeno kako mu je bivša doista govorila da dijete nije njegovo, to ga ne oslobađa odgovornosti, i to iz dva razloga. Prvo, jer postoji pravomoćna presuda kojom mu je određen mjesečni iznos alimentacije. I drugo, upozorava sud, jer nikad nije pokrenuo postupak za osporavanje očinstva.

Baki i djedu ovršili tri četvrtine obje mirovine za uzdržavanje unuka

Supruga koja je po struci pravnica navodno mu je govorila da će ona to riješiti na svoj način, no sada je ipak protiv njega podnijela tužbu za dijete za koje je tvrdila da nije njegovo. Međutim, 67-godišnji umirovljenik tog novca nema, jer prima 4.200 kuna mirovine te je vlasnik kuće koju je naslijedio od oca.

Međutim, 28-godišnji se sin na sudu odrekao prava na te tražbine te izjavio kako od oca ne traži baš ništa. Sud je zato njegovu majku Martinu uputio u građansku parnicu ako smatra da je zbog toga oštećena. Pokrene li ona ipak privatnu parnicu i uspije li u svojem zahtjevu, umirovljenik Zvonko mogao bi joj s kamatama platiti više od pola milijuna kuna odštete, piše Danica.hr.

Umirovljenik osuđen zbog neplaćanja alimentacije: Dužan skoro pola milijuna kuna za “svoje” dijete
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap