Baki i djedu ovršili tri četvrtine obje mirovine za uzdržavanje unuka

Jasmina Grgurić Zanze
18. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Jedan od napora umirovljeničkih udruga jest da država oslobodi djedove i bake od plaćanja alimentacije. Razlog je vrlo jednostavan, premalene hrvatske mirovine od kojih im nakon ovrhe za uzdržavanje unuka ne ostaje praktički ništa za život, a takva ovrha može ići do čak tri četvrtine prihoda. Sindikat umirovljenika navodi upravo jedan takav slučaj, ali i druge s kojima očajni penzioneri dolaze u njihovo Pravno savjetovalište.

Ilustracija: Rawpixel

Luka i Marija R. konačno su dočekali svoje pune mirovine za ukupno 78 godina radnog staža i vratili se u stari rodni kraj uživati u prirodi i miru. I bilo bi tako da njihovom sinu nije nakon mučnog i dugog razvoda u kojemu je četvero djece dodijeljeno na skrb majci određen iznos uzdržavanja. Kako sin nije mogao naći posao, snaha je pokrenula sudski postupak da njegovi roditelji preuzmu teret ali­mentacije. Sud je presudio da moraju plaćati svaki po 600 kuna mjesečno, svaki iz svoje mjesečne mirovine.

No, kako je sudski postupak potrajao, sku­pilo se dugovanja s kamatama, pa je Fina ovršila baku Mariju i djeda Luku. No, problem je što su umjesto po oko četiri tisuće kuna penzije odjednom počeli primati samo po tisuću kuna. Kako je to moguće? – piše Glas umirovljenika.

Zakon koji penzionere baca na prosjački štap

Moguće je, jer Ovršni zakon predviđa da se za trošak alimentacije može ovršiti čak tri četvrtine mirovine. Ta je obaveza za djedove i bake, u slučaju da roditelj nije u mogućnosti uzdržavati maloljetno dijete, uvedena izmjenama Obiteljskog zakona 2014. godine kada je ministrica bila Milanka Opačić.

“Kako bi rasteretila sebe od eventualnih prora­čunskih troškova, naša brižna socijalna država propisala je mogućnost da bake i djedovi po onom roditelju koji ne plaća uzdržavanje budu sudski prisiljeni financirati alimentaciju unucima. To je s vremenom stotinjak penzionera, ionako na egzistencijalnom rubu, doslovno bacilo na prosjački štap, a neki od njih zbog svega su izgubili i vlasništvo nad jedinom nekretninom u kojoj žive. Bake i djedovi s ovim problemom već dulje vrijeme sve masovnije pohode Pravno savjetovalište Sindikata umi­rovljenika Hrvatske, tražeći pomoć i izlaz iz stanja koje nisu ničim skrivili” – kaže predsjednica Jasna A. Petrović.

Petrović navodi i slučaj bračnog para iz Sesveta koji je, paradoksalno, nakon smrti sina u prometnoj nesreći po tužbi vlastite snahe dobio obvezu plaćanja alimentacije za unuke. Iako djeca imaju obiteljsku mirovinu, baki se od 1.500 kuna mirovine za djecu oduzima 600 kuna, a djedu od 3.500 još 900 kuna. Drugoj baki se u ime unuka sudski ovršava pola mirovine od 2.000 kuna zbog sina koji ne ispunjava svoje rodi­teljske obveze, ali s njome uopće ne komunicira i živi negdje u inozemstvu. Snaha joj, k tome, ne dopušta niti viđati unuka.

Većina zemalja obvezu uzdržavanja preuzima na sebe

Za razliku od Hrvatske, u većini je zemalja, ističe, država ta koja jamči privremeno i zamjensko uzdržavanje djeteta. To vrijedi za Austriju, Estoniju, Mađarsku, Njemačku, Švedsku i Italiju. Lokalne vlasti uzdržavaju djecu u Češkoj, Danskoj i Finskoj, dok se u Latviji, Litvi, Poljskoj, Luksemburgu i Portugalu djeca uzdržavaju uz pomoć specijaliziranih fondova. Posebnom upravnom agencijom uzdržavaju se djeca u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Sindikat i Matica umirovljenika traže da siromašne bake i djedovi prestanu uzdržavati unuke

“Osim što egzistencijalno ugrožava stare i siromašne, ovakvo zakonsko rješenje proizvodi i brojne emocional­ne stresove u obiteljskim odnosima, budući da djecu dodatno traumatizira osjećajem da su baš ona razlog sve brojnijih familijarnih sukoba i svađa vezanih za njihovo uzdržavanje. Zemlja koja izumire, gromko se zaklinjući u deklarativne demografske mjere, skrb o djeci ima najmanje pravo svaljivati na leđa staraca” – zaključuje predsjednica SUH-a.

Zajedno s Maticom umirovljenika Hrvatske traže da se ta obveza za bake i djedove ukine.

Uvažavajući činjenicu da većina umirovljenika nije u mogućnosti od mirovina izdvajati značajnije iznose, a da pri tome ne ugrozi vlastitu egzi­stenciju, te uvažavajući višegodišnje inicijative Sindikata umirovljenika Hrvatske koje se odnose na obvezu uzdržavanja unuka od strane bake i djeda, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je odgovorilo da će prijedlog promjena uzeti u obzir prilikom predlaganja za­konskih rješenja, vodeći računa prije svega o dobrobiti djeteta.

 

Baki i djedu ovršili tri četvrtine obje mirovine za uzdržavanje unuka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap