Aladrović o novoj formuli usklađivanja: Da, povećala bi mirovine, ali bi značajno rasli rashodi

Josip Mihaljević
11. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljeničke udruge dobile su odgovore od resornog ministarstva glede zahtjeva o hitnoj izmjeni formule usklađivanja mirovina. Ministar Aladrović tvrdi da bi umirovljenički zahtjev zasigurno poboljšao odnos između mirovina i plaća, no s druge strane, trošak bi bio prevelik.

Ilustracija: Rawpixel

Matica i Sindikat umirovljenika proteklih nekoliko mjeseci u više navrata zatražili su hitnu izmjenu formule usklađivanja mirovina. Podsjetimo, one se usklađuju prema dva parametra, rastu plaća i inflaciji i to u omjeru 70:30. Ta dva parametra znaju se “potući” pa umirovljenici u izračunu dobiju dosta maleno usklađivanje, recimo 0,56 posto, koliko je iznosilo u prvoj polovici godine.

Ministarstvo: Nova formula je preskupa

Udruge su svoj zahtjev uputile i Ministarstvu rada, a u ‘Glasu umirovljenika’ pišu kako ih je odgovor ministra Aladrovića iznenadio. Prijedlog udruga da se formula izmijeni 100:0 (u korist povoljnijeg faktora) omogućila bi da mirovine rastu jednako kao i plaće, ili da u slučaju žešće inflacije, pokriju trošak inflacije u potpunosti.

Umirovljenici pišu premijeru: "Zahtijevamo novu formulu usklađivanja mirovina, od ove smo sve siromašniji"

U odgovoru Ministarstva rada kojeg potpisuje ministar Aladrović tvrdi da je prijašnja formula (50:50, takozvana ‘švicarska’ formula) bila još gora tako da umirovljenici već danas s formulom od 70:30 imaju poboljšanje. No, potvrdio je da bi predložena izmjena “neosporno poboljšala odnos između plaća i mirovina” što je i krajnji cilj umirovljeničkih udruga. Ali stvari nikada nisu toliko jednostavne – Aladrović argumentira da bi u slučaju jače inflacije (koja se možda i može očekivati) došlo do pada realne vrijednosti plaća i za očekivati je da se gospodarstvo u tom scenariju nalazi u recesiji, a mirovine bi morale poprilično rasti.

Također, istaknuo je kako bi predložena formula za usklađivanje “značajno povećala rashode za mirovine i mirovinska primanja”, i to za 200 milijuna kuna u 2022. godini, a u 2030. čak 2,31 milijardu kuna.

SUH: “Umirovljenici su vam preskupi!”

Iz Sindikata umirovljenika mu nisu skloni povjerovati na riječ:

“Teško je vjerovati ovakvim procjenama izvučenima iz džepa”, pišu umirovljenici.

Dalje argumentiraju kako je korona pandemija sigurno dala vjetar u leđa mirovinskom sustavu koji je protekle godine zabilježio više umrlih nego novih umirovljenika.

“Halo, ministre Aladroviću, već ste samo na tome zaradili, jer bi manje morali uložiti u dostojanstveniji život umirovljenika zbog njihovog velikog pomora. A nova formula usklađivanja bi po vašoj matematici iznosila prosječno 14 kuna mjesečno. Mizerija, ali barem malo pravde, malo prepreka pod noge rastućeg siromaštva stariji, malo zaustavljanja realnog pada mirovina. No, Vi ne biste niti to malo odobrili, jer je preskupo. Jer su Vam umirovljenici preskupi!”, zaključuje Jasna Petrović u Glasu umirovljenika.

Glas umirovljenika možete pročitati OVDJE.

 

Aladrović o novoj formuli usklađivanja: Da, povećala bi mirovine, ali bi značajno rasli rashodi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap