Ako imate neku od ovih dijagnoza, liječnici će vas morati prijaviti policiji i nećete moći voziti

Luka Kalac
9. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Na snazi je novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače zbog kojeg će liječnici morati prijavljivati pacijente ako pate od nekih zdravstvenih stanja poput određenih neuroloških bolesti, moždanog udara, šećerne bolesti različitih kardioloških bolesti, raznih glavobolja, migrena i drugih. Liječnica Marković je otkrila kako ova promjena, prema njenom mišljenju, neće doprinijeti većoj sigurnosti na cestama jer, kako tvrdi, zdravstvena stanja ni u među vodećim uzrocima prometnih nesreća.

Ilustracija: Pixabay

Na snagu je stupio novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače. Upravo zbog ove promjene, liječnici su dužni prijaviti policiji zdravstvena stanja svojih pacijenta koja će ih spriječiti u vožnji na period duži od šest mjeseci. Mnogi smatraju kako će spomenuti pravilnik doprinijeti većoj sigurnosti na cestama.

Zdravstvena stanja poput nekontroliranog povišenog krvnog tlaka, išijasa, prijeloma ruke ili noge će se upisivati kao upozorenje u zdravstveni karton, kako nalaže novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače.

Liječnici neće prijavljivati policiji sva akutna stanja

Inače, početkom svibnja smo pisali o tome kako će osobe na inzulinu pod određenim uvjetima imati pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. Više o tome pročitajte ovdje.

– Ovim novim Pravilnikom je uvaženo to da nisu sva akutna stanja ono zbog čega trebamo prijaviti svakog pacijenta MUP-u da dođe na izvanredni pregled, nego su to sada neka trajnija stanja koja utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima ili neka stanja koja su recimo dulja od šest mjeseci, rekla je liječnica Mirela Marković za Hrvatski studio, piše n1info.hr.

dvije osobe se voze u autu dok ih obasjava sunce
Istraživanje o vožnji: Starije osobe češće ne koriste pojas, a prekršaji ovise i o visini primanja

Na popisu su neke neurološke i kardiološke bolesti

Prije svega, potrebno je istaknuti da liječnici mogu razlučiti akutna zdravstvena stanja od kroničnih. U novom pravilniku stoji koja su to zdravstvena stanja o kojima liječnici moraju obavijestiti policiju.

– To su neke neurološke bolesti, moždani udar, različite kardiološke bolesti, ako je netko imao infarkt isto ne može jedno vrijeme voziti auto duže od šest mjeseci i to se treba prijaviti, razne glavobolje, migrene, oboljenja koja se tiču psihijatrijskih pacijenata, šećerna bolest koja je u porastu i to je bolest koja je u progresiji i pogoršavaju joj se simptomi, epilepsija, dodala je Marković, prenosi n1info.hr.

S obzirom na to da su sva zdravstvena stanja individualna tako mi treba pristupiti, Marković je pojasnila kako je potreban pregled pacijenta kojim će se utvrditi smije li voziti ili ne. I za kraj je istaknula kako se novim Pravilnikom, prema njenom mišljenju, neće povećati sigurnost na cestama. Liječnica Marković tako misli jer, kako kaže, zdravstvena stanja i dalje nisu vodeći uzrok prometnih nesreća.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap