Znate li da vam Mirovinsko može i oduzeti mirovinu? Otkrili su nam razloge za to, ali i postupak

Milan Dalmacija
27. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Jednoj umirovljenici iz Njemačke država je oduzela mirovinu jer je bila članica antidržavne organizacije. U Hrvatskoj se mirovine oduzimaju kad HZMO utvrdi da korisnik nema pravo na mirovinu zbog lažiranja dokumentacije ili iskaza. Naime, događa se da rođaci zataje smrt svojih bližnjih kako bi nastavili podizati njihove mirovine.

HZMO može pokrenuti obnovu postupka za utvrđivanje prava na mirovinu ako utvrdi netočnost podataka u ranijem postupku. | Foto: Unsplash

Jednoj umirovljenoj učiteljici iz Njemačke, tamošnji je Mirovinski zavod oduzeo mirovinu nakon što je uhićena zbog optužbe da je sudjelovala u jednoj antidržavnoj organizaciji koja je planirala oteti ministra zdravstva Karla Lauterbacha, a potom i izvesti državni udar. Iako kod nas nema umirovljenika koji bi se bavili protudržavnim elementima, ili barem javnost za njih ne zna, mirovine i ovdje mogu biti oduzete.

Tečaj €/kn: 7,53450

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pojašnjavaju da se postupak za priznavanje mirovine može ponoviti u roku od tri godine od priznavanja prava na mirovinu ako se utvrdi da korisnik nema pravo na mirovinu, odnosno ako se sazna za nove činjenice ili se stekne mogućnost da se upotrijebe novi dokazi koji bi mogli dovesti do drugačijeg rješenja, a te su činjenice ili dokazi upotrijebljeni u prijašnjem postupku ili ako je rješenje povoljno za stranku doneseno na temelju neistinitih navoda stranke. Prema Zakonu o općem upravnom postupku, postoji mogućnost obnove postupka bez vremenskog ograničenja i to u slučaju ako je rješenje doneseno temeljem lažne isprave ili iskaza svjedoka ili vještaka, pa čak i ako je riječ o posljedici nekog kaznenog djela.

Tajili smrt bližnjih i uzimali njihovu mirovinu

S vremena na vrijeme se pojavljuju priče o rođacima koji su tajili smrt svojih bližnjih kako bi uzimali njihovu mirovinu. Tako smo u veljači 2019. pisali o zetu iz BiH, koji je tražio da se njegova mirovina isplaćuje na račun njegova punca u Hrvatskoj. Novac je zet uredno podizao čak 10 godina nakon punčeve smrti, a prijevara je prestala kad je HZMO utvrdio da bi punac imao 104 godine.

Godinu dana ranije osječka je policija uhitila tada 61-godišnju ženu koja je godinu i pol nakon smrti svoje majke i dalje uredno podizala njenu mirovinu. Teretili su je da je oštetila državni proračuna za otprilike 40.000 kuna.

– Riječ je pretežito o slučajevima u kojima se poništava rješenje o pravu na mirovinu radi dokazanog kaznenog djela na temelju kojeg je korisnik ostvario pravo na mirovinu. U razdoblju od 2016. do 2020. vođen je kazneni postupak na temelju kaznene prijave koju je podnio Ured za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor HZMO-a u predmetu koji je obuhvatio 30 korisnika, otkrili su iz HZMO-a.

Malverzacije s podacima

U tom su slučaju utvrdili malverzacije s evidentiranjem podataka o stažu i plaći temeljem kojih je korisnicima isplaćivana mirovina. Istodobno je vođena obnova postupka za utvrđivanjem mirovine, ali i kazneni postupak. Nakon obnove postupka i presude, rješenja o mirovini su poništena za 30 osoba. Temeljem novog zahtjeva, 27 osoba obuhvaćenih postupkom ponovno je ostvarilo pravo na mirovinu, dok tri osobe nisu stekle to pravo, niti su podnijele ponovni zahtjev.

– Nakon provedene obnove postupka novim rješenjem odlučuje se o zahtjevu za priznanje prava i donosi se rješenje kojim nadležno tijelo može pravomoćno rješenje koje je bilo predmet obnove poništiti ili ukinuti. Poništavanjem rješenja poništavaju se sve pravne posljedice koje je takvo rješenje proizvelo. Pravni učinci ukidanja rješenja su ti da ono ne proizvodi pravne učinke ubuduće, objašnjavaju iz HZMO-a.

Ove je godine, kažu iz HZMO-a, obustavljena mirovina jednoj osobi temeljem podignute optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici. I u tom je slučaju pokrenuta obnova postupka, a daljnja isplata mirovine ovisit će o sudskom pravorijeku.

Znate li da vam Mirovinsko može i oduzeti mirovinu? Otkrili su nam razloge za to, ali i postupak
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap