Umirovljenik deset godina podizao mirovinu pokojnog punca

Jasmina Grgurić Zanze
19. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Bizarni slučaj trajao je puno desetljeće zbog nekoliko faktora. Naime, punac iz Bosne i Hercegovine tražio je da se njegova mirovina isplaćuje na zetov račun u Hrvatskoj. Zet, koji ima dvojno državljanstvo, nastavio je to uredno činiti i nakon punčeve smrti. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje posumnjao je u prijevaru tek kada su vidjeli da bi korisnik trebao imati 104 godine!

Mirovinu pokojnog punca uredno je podizao na bankomatima Ilustracija: Pixabay

Čak deset godina mirovinu pokojnog punca u Hrvatskoj uredno je podizao, a da to nitko u sustavu svo to vrijeme nije zamijetio, 85-godišnji Jovan Prodanović iz Kozarske Dubice. Protiv njega, Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podignulo je optužnicu zbog prijevare jer je nakon smrti svog punca nastavio podizati njegovu mirovinu.

Tečaj €/kn: 7,53450

Dok čeka suđenje, optužnica ga tereti da je od 1. veljače 2005. do 16. lipnja 2015. podigao ukupno 363.815,38 kuna mirovine svoga punca Milana Maksića koji je preminuo 1. veljače 2005. godine u 94. godini.

Revizijom ustanovili da nije živ

Prijevara u Osijeku: Mirovinu pokojne majke podizala više od godinu dana

Ova prijevara uspjela mu je i zbog toga što je punac još 2002. godine s Hrvatskom zavodom za mirovinsko osiguranje dogovorio da se njegova mirovina isplaćuje na Prodanovićev račun otvoren u Hrvatskoj. Novac je podizan u poslovnicama banaka te na bankomatima u Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. Riječ je o minimalnoj starosnoj mirovini od svega 987 kuna koja je s godinama rasla.

Prodanović, koji ima dvojno državljanstvo, novac je tako ‘uredno’ podizao sve dok HZMO nije napravio reviziju. Naime, tek su 2015. godine shvatili da bi punac kao primatelj mirovine trebao imati 104 godine. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sama ta činjenica ponukala je da u susjednoj Bosni i Hercegovini potraži odgovore. Iz tamošnjeg Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske stigao je podatak da je Maksić pokojan već deset godina.

Tražili povrat od banke, a potom i od optuženika

policija
Lažni branitelj iz Knina u 12 godina prijevarom zgrnuo preko milijun kuna mirovine!

Nakon toga, HZMO je obustavio isplatu mirovine te od banke zatražio povrat dotad uplaćenih sredstava, na što ih je banka obavijestila da je račun zatvoren, a da je mirovinama pokojnog kao vlasnik računa raspolagao njegov zet. Zavod je potom sudski postupak pokrenuo protiv Prodanovića, no on se oglušio na zahtjev za vraćanjem novca, zbog čega su protiv njega podigli tužbu odvjetništvu koje je pokrenulo istragu 2017. godine.

Optuženik je ispitan u Bosni i Hercegovini, gdje se branio šutnjom, no za optužnicu je bilo dovoljno materijalnih dokaza zbog kojih mu sada prijeti od jedne od osam godina zatvora.

 

 

Umirovljenik deset godina podizao mirovinu pokojnog punca
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap