Vruće na aktualcu o visinama mirovina i štrikovima oko vrata: Plenković se prepucavao s oporbom

Milan Dalmacija
19. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Polemika o visini mirovina nastavljena je i u Hrvatskom saboru. Ministar Piletić i premijer Plenković ostaju čvrsto pri svojim brojkama. No, žučna rasprava o tome koliki je zaista udio mirovine u plaći, urodila je idejom za sazivanjem posebne sjednice saborskog odbora na kojoj bi to konačno trebalo biti razjašnjeno.

Rasprava o umirovljeničkoj situaciji preselila se u Hrvatski sabor. Nakon uvodnih obećanja o većim mirovinama koje su prethodnih tjedana iznijele neke saborske stranke, zastupnici su nakon godišnjeg odmora nastavili svoj rad aktualnim prijepodnevom. Među brojnim pitanjima koja su postavljena premijeru i ministrima, a i u međusobnom prepucavanju, našlo se pitanje mirovina.

Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić je ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću postavila dva pitanja. Jedno se ticalo donošenja Zakona o objedinjenom doplatku za osobe s invaliditetom, dok se drugo ticalo umirovljenika. Lukačić pritom nije propustila udariti po oporbi.

– S obzirom na netočne podatke koji se plasiraju u javni prostor, prije svega iz oporbe, od naših kolega iz SDP-a, ja vas molim da date neke statističke podatke vezane za mirovine, koliko su rasle, koliko će umirovljenici dobiti ovim paketom mjera, koliki je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći, itd. Dakle, općeniti podatak da umirovljenici čuju što je napravljeno za njih i jesu li točni podaci koje oporbeni zastupnici plasiraju u javni prostor, upitala je Lukačić.

Pregovori o poboljšanjima

Umirovljenici i vladajući bez dijaloga u ključnim pitanjima: 'Nemojte vi sad nama mijenjati matematiku...'

Piletić je poručio kako će zakon o objedinjenom doplatku stupiti na snagu 1. siječnja te obuhvatiti naknadu za pomoć i njegu, dječji doplatak, osobnu invalidninu i druge mjere koje su trenutno raštrkane u sustavu socijalne skrbi. Potom se pohvalio svime što je učinjeno u protekle dvije godine, a vezano je za mirovine.

– Podsjetit ću da je Hrvatski sabor jednoglasno podržao izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju s 1. siječnjem ove godine kojim smo unaprijedili položaj umirovljenika koji koriste obiteljsku mirovinu za 10 posto, da smo omogućili novo trajno pravo da primatelji obiteljske mirovine nakon smrti supruga ili bračnog partnera može koristiti 27 posto od njegove obiteljske mirovine, da smo dodatno povećali najniže mirovine za tri posto i da je suma sumarum sa svim onim benefitima koje umirovljenici mogu koristiti nakon zakonskih izmjena 2019. i 2022. godine, prosječna hrvatska sveukupna mirovina iznosi 47,7 posto prosječne hrvatske plaće, poručio je Piletić.

Dodao je da s time nisu zadovoljni, već s umirovljeničkim predstavnicima nastavlja pregovarati o daljnjem poboljšanju mirovinskog sustava. S tim u vezi, najavio je skoru raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima.

A što je s obećanjima?

Na njegov odgovor reagirao je zastupnik SDP-a Željko Pavić koji je tražio povredu poslovnika Sabora zbog iznošenja netočnih informacija. On tvrdi da je nakon usklađivanja od 8,42 posto, udio mirovine u plaći 39,8 posto te govori da je Piletićeva brojka – netočna. Za to je dobio opomenu.

Novčanice eura u rukama
Istražili smo: Premijer se pohvalio rastom mirovina tijekom svoje vladavine, no nije ispunio obećanje

– Sigurna sam da će osobe s invaliditetom i umirovljenici biti zadovoljni. Mene veseli da je Vlada petim paketom mjera pokazala brigu o građanima koji su najugroženiji ili u potrebi. Sigurna sam da ćete naći još neka rješenja. Pokazali ste dobru suradnju s umirovljenicima. Žao mi je što se od strane naših kolega u javni prostor šalju negativne poruke. To nije dobro. Ja sam sigurna i vjerujem u to da će naši umirovljenici okrenuti glavu od takvih poruka koje ne potiču na dobro te da će vjerovati porukama Vlade, rekla je zastupnica Lukačić.

No, ovdje nije bio kraj raspravi. Nešto kasnije je spomenuti zastupnik Pavić podsjetio premijera Andreja Plenkovića na predizborno obećanje iz 2016. godine, o kojem smo i mi pisali.

– Podnaslov je ‘Primjerene mirovine za dostojanstven život umirovljenika’. Pa kaže: ‘Trajno ćemo usklađivati visinu mirovina s rastom plaća u skladu s kretanjem BDP-a, proračunskog deficita i troškova života u cilju da se mirovine postupno povećaju prema razini od 60 posto prosječne plaće kako bismo našim umirovljenicima osigurali dostojanstven život. Tijekom četiri godine mandata omogućit ćemo povećanje mirovina za pet posto.’ Podsjećam da je tada učešće mirovina u plaćama bilo 39,6 posto. Danas umirovljenici žive sve teže i sve lošije. Ovo obećanje niste ispunili pa vas pitam namjeravate li ga ispuniti do kraja ovog mandata da barem u ovom mandatu podignete postotak učešća mirovina u plaći, izjavio je Željko Pavić.

Uskoro točne brojke

Plenković je potvrdio da je točno da je 2016. obećan udio mirovina u plaći od 60 posto, ali i dodao kako je 2020. to spušteno na 50 posto.

plenkovic
Novi paket mjera: Jednokratni dodatak dobit će više umirovljenika, zamrznute cijene za 30 proizvoda

– Prvog listopada je Dan starijih osoba kad će biti Vijeće održano s predstavnicima umirovljenika, Matice i Sindikata, gdje će ministar Piletić zajedno s drugima hrvatskoj javnosti zajedno s predstavnicom umirovljenika javnosti reći točne brojke. A točne brojke su sljedeće: sveukupna hrvatska mirovina nakon povećanja od 8,42 posto je ukupno povećana za 52,3 posto i iznosi 545 eura. To je povećanje u odnosu na 2016. godinu od 41 posto. Najniže mirovine smo podigli za više od 66,3 posto te ona za mjesec kolovoz iznosi 346,77 eura. Udio prosječne sveukupne mirovine u plaći iznosi 47,7 posto, iznio je Plenković i time nadopunio ministra Piletića.

Dodao je kako se mirovine mogu računati po metodologiji HZMO-a, koju on koristi, ili na neki svoj način. Ponovio je kako su povećane obiteljske mirovine, ali i ukinute krizne mjere iz 2010. godine kojima su povećane mirovine dijelu umirovljenika po posebnim propisima. Nabrojao je i sve pakete pomoći umirovljenicima čija ukupna vrijednost iznosi 380 milijuna eura.

– Ako postoji područje gdje smo se kao i kod rasta plaća trudili da život naših umirovljenika učinimo kvalitetnijim, onda je to ovo. Ja se veselim prvom listopadu, gdje ćemo mi zajednički usvojiti jedan papir kojim ćemo jednim priopćenjem objasniti ovu kakofoniju koju vi i vama slični nastoje izazvati, zaključio je Plenković.

Žustra rasprava

Kalkulator i euri
'Svaka vam čast, ali nemojte nas farbati': Stručnjak otkrio kako su Plenković i Piletić došli do prosječne mirovine od 508€

– Lijepo je slušati vaše brojke, no kao što sam rekao učešće mirovine u plaći je 2016. godine bile 39,6 posto. U srpnju je isplaćena prosječna mirovina od 414 eura. Kad se to stavi u omjer s prosječnom plaćom od 1.133 eura, onda, kao što je to rekao jedan vaš ministar, osnove matematike kažu da je učešće mirovine u plaći 36,5 posto, što je puno manje od 47 posto o kojima vi govorite. To su podaci s HZMO-a. Kad se to poveća za 8,42 posto, dobit ćemo 39,9 posto. To znači da ste uspjeli u dva mandata povećati udio mirovina u plaći za 0,3 posto, a obećali ste pet posto u jednom mandatu. Jučer sam razgovarao s jednom umirovljenicom koja je dobila mirovinu neki dan. Pita me što će s povećanjem mirovine od 4,30 eura. Mirovina joj je u odnosu na prošli mjesec povećana za 4,30 eura. Pita me što joj to znači kad i dalje plaća kilu kruha 1,70 eura, poručio je Pavić.

Na njegovo je izlaganje reagirao nezavisni zastupnik Silvano Hrelja. Zamolio ga je da ne govori neistini, jer je govorio o prosjecima mirovine iz srpnja, nakon usklađivanja od 8,42 posto. Pozvao je na sazivanje tematske sjednice nadležnog saborskog odbora da se raščisti što jest, a što nije točno po pitanju mirovina. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pohvalio je tu inicijativu te dao Hrelji opomenu.

U žustroj raspravi nakon zastupničkog pitanja Mirele Ahmetović, zastupnik HDZ-a Josip Borić poručio je kako SDP poručuje umirovljenicima ‘stavite si štrik oko vrata ili glasajte za SDP’.

Štrik oko vrata umirovljenika

Na kraju je umjesto zastupničkog pitanja predsjednik SDP-a Peđa Grbin nabrojio premijeru Plenkoviću sve afere iz vremena HDZ-ove vlasti. Plenković mu nije ostao dužan te mu je poručio da je ‘budući premijer u ostavci sa štrikom oko vrata’, referirajući se na nedavni sporni SDP-ov plakat u kojem su citirali jednu umirovljenicu koja je rekla da je bolje imati štrik oko vrata nego se mučiti s niskom mirovinom.

– Umirovljenike muči najviši rizik od siromaštva u Hrvatskoj, pa SDP potiče suicid kod naših umirovljenika i starijih osoba. Vi ste startali s tom porukom. Vi ste odmah u ostavci. Vi ste treći predsjednik SDP-a koji će nakon izbora dati ostavku na čelu stranke, poručio je Plenković.

Plakati SDP-a s izjavama umirovljenika | Facebook
SDP-ovi plakati s izjavama umirovljenika izazvali zgražanje: 'Loše, opasno i neodgovorno'

Na to je burno reagirao Grbin poručivši da HDZ stavlja štrik oko vrata umirovljenicima.

– Evo primjer jednog umirovljenika koji od petog mjeseca ne može dobiti rješenje za mirovinu. Dolazi na šalter HZMO s računima i pita se tko će mu to platiti. Onda mu to dolazi u ovrhu. A što poslije? Možeš udarati po meni koliko hoćeš. Velik sam i mogu primiti udarac. Ali, nemoj udarati po onima koji nemaju ništa. Ako ih već moraš gaziti, onda ih barem nemoj ljudski vrijeđati, poručio je Grbin premijeru.

Na to je reagirao ministar Piletić kako je ‘ovo vrijeđanje nezabilježeno u povijesti Sabora’. Kasnije je Sabina Glasovac upozorila Jandrokovića da primiri ministra koji je sa svog sjedala nastavio dobacivati zastupnicima.

Nakon niza povreda poslovnika javio se i Silvano Hrelja, koji je odgovorio Grbinu na slučaj umirovljenika koji čeka na mirovinu.

– U 101. godini rada HZMO nikad nije bio izložen tolikom poslu, s dvostrukim brojem zahtjeva i ograničenim brojem zaposlenika. Ako kolega već nešto zna, neka prijavi, sve će biti riješeno i umirovljenici će dobiti mirovine i zaostatke, poručio je Hrelja i također dobio opomenu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap