SDP-ovi plakati s izjavama umirovljenika izazvali zgražanje: ‘Loše, opasno i neodgovorno’

Jasmina Grgurić Zanze
11. rujna 2023.
Novosti
A- A+

SDP-ov plakat s izjavom umirovljenice koja kaže “bolje štrik oko vrata nego se mučiti” izazvao je zgražanje dijela javnosti. Takva poruka poslana je uoči Svjetskog dana prevencije suicida, uz podatak da je svaka treća osoba koja se ubije u Hrvatskoj upravo starija od 65 godina.  Ovakvu kampanju osuđuju i Umirovljenici zajedno.

Plakati SDP-a s izjavama umirovljenika | Facebook

Plakati SDP-a s izjavama umirovljenika | Facebook

Predizbornu kampanju godinu dana prije uoči parlamentarnih izbora započeo je i SDP. Fokus su usmjerili na najbrojniju glasačku mašineriju, umirovljenike. Tako, uz ostala obećanja, na dnevnoj bazi komuniciraju plan o povećanju prosječne mirovine na 750 eura. Kako bi prikazali koliko je položaj umirovljenika u Hrvatskoj loš, pokrenuli su i seriju plakata s izjavama umirovljenika na društvenim mrežama. Uz ilustrativnu fotografiju osobe starije životne dobi nalazi se citat u kojem se ‘nepoznati netko’ žali na malu mirovinu.

Ne bi to bilo ništa toliko inovativno ni neobično da baš uoči jučerašnjeg Svjetskog dana prevencije suicida nije osvanula jedna takva ilustracija s izjavom buduće umirovljenice da je ‘bolje štrik oko vrata nego se mučiti’.

SDP se pokušao opravdati hrvatskom stvarnošću

– Za dvije godine ću u mirovinu i jako se bojim te mirovine jer neću imati za život. Bolje je štrik oko vrata nego se mučiti. Radiš cijeli život pa umjesto da uživaš i odmaraš u mirovini, moraš strahovati hoćeš li imati za kruh, piše na SDP-ovu plakatu.

Crno-bijela fotografija starije gospođe koja sjedi na klupi
Najviše suicida počine osobe starije od 65 godina: 'Svaku izjavu o suicidalnosti treba ozbiljno uzeti u obzir'

Spornu rečenicu koja priziva suicid SDP je još dodatno istaknuo zacrnjivanjem, želeći postići što veći učinak ove već dovoljno tragične izjave. Koliko je takav potez nesmotren, govori podatak da najviše samoubojstava u Hrvatskoj počine upravo starije osobe. Lani su se ubile čak 192 osobe starije od 65 godina, pri čemu se radi o 36,29 posto ukupne brojke. Svaki treći samoubojica je, dakle, umirovljenik. Pritom svaku izjavu o suicidalnosti, o čemu smo pisali jučer, treba shvatiti vrlo, vrlo ozbiljno.

Ne čudi stoga da je ovakav potez stranke na nacionalnoj razini izazvao brojne zgrožene reakcije pa se SDP dva dana kasnije pokušao opravdati autentičnošću izjava koje dobivaju na terenu, kao i hrvatskom stvarnošću.

– U sklopu naše kampanje obilazimo gradove Hrvatske i razgovaramo s našim građanima. Dosljedno prenosimo njihove riječi u formi citata. To su, nažalost, točni citati umirovljenika. Iako su izjave ponekad teške za pročitati, one predstavljaju hrvatsku stvarnost – dio naših sugrađana živi na rubu siromaštva i s mirovinama od 200 do 300 eura nisu si u stanju priuštiti dostojanstven život. SDP to želi promijeniti i zato se u našim objavama i pitamo: je li ona (ili bilo koji drugi umirovljenik) to zaslužila? Mi mislimo da nije, pojasnili su javno.

Plakati koji idu uz obećanje o 750 eura mirovine

U međuvremenu su objavili još jedan plakat s izjavom umirovljenice koja se žali na mizeriju od mirovine pa je za očekivati da će ovakvih ilustracija biti još. Svrha im je, očito, dobiti povjerenje umirovljenika na nadolazećim izborima.

– Napravili smo program koji je odličan i izvediv, koji omogućuje da u samo četiri godine povećamo prosječnu mirovinu za 250 eura, u konačnici na 750 eura, ali na način da male mirovine rastu brže. Jer je to pravedno, pošteno i solidarno. I to je ono čime ćemo se baviti: dostojanstvom naših ljudi, poručili su jučer.

Kampanja sa ‘štrikom oko vrata’ nije legla mnogima pa tako ni nekim umirovljenicima. Naime, iz Platforme Umirovljenici zajedno poručuju danas kako je riječ o opasnom i neprihvatljivom potezu.

Špika i Grujić: ‘Loše, opasno i neodgovorno’

– Da su političke stranke spremne poduzeti doslovno sve kako bi privukle što više birača nije nikakva novost, no ono što je uradila stranka SDP sa svojom porukom umirovljenicima je potpuno nova dimenzija; loše, opasno, neodgovorno ili još jednostavnije, potpuno neprihvatljivo – reagirali su Milivoj Špika i Lazar Grujić ispred PUZ-a.

Zar je moguće, pitaju, da kreatorima poruke ni jednog trenutka nije palo na pamet da umjesto odvraćanja takvim porukama zapravo potiču umirovljenike na suicid.

– Umjesto pomoći i nuđenja rješenja kako umirovljenicima život u mirovini učiniti lakšim, SDP nudi rješenje koje ako se u nekoj budućnosti i realizira većina neće dočekati, ali zato kao alternativu „štrik oko vrata“ da se ne muče ako im je teško čekati – poručuju, između ostalog, u današnjem priopćenju Špika i Grujić.

Stranku koja nosi “socijaldemokraciju” u nazivu prozvali su za bešćutnost umjesto empatije i rješenja kojim bi se umirovljenicima moglo odmah pomoći.

– Izjavljivati kako najmanja mirovina ne smije biti manja od 750 eura uz istovremeno slanje poruke što umirovljenici trebaju očekivati za dvije godine uz nuđenje „štrika oko vrata“ kao mogućeg rješenja za probleme koji ih čekaju je, bez obzira na vjerojatno najbolje namjere SDP-a, previše čak i za one sa najboljom probavom, zaključili su iz ove umirovljeničke platforme.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap