Od 1. siječnja: Država diže nacionalnu naknadu za starije i olakšava kriterije za njeno dobivanje

Milan Dalmacija
1. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pustilo je u javno savjetovanje izmjene i dopune Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Njima se predviđa podizanje naknade na 150 eura te olakšavanje kriterija za njeno ostvarivanje. Uz to, od 1. siječnja 2024. bit će omogućena i dostava naknade poštom.

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay

Ove je godine država odlučila podići nacionalnu naknadu za starije osobe na 120,71 euro. No, daleko je to od ikakvog dostojanstvenog standarda za nekoliko tisuća starijih osoba koje zbog raznih razloga nemaju pravo na mirovinu.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava još su ranije priznali kako su pogriješili u procjeni da će ovu mjeru koristiti više od 21.000 ljudi. Sad su očito priznali da sama mjera i zbog rigidnih kriterija za ostvarivanje prava nije polučila uspjeh. Vidljivo je to iz izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe koje su upućene u javno savjetovanje.

Umirovljenica sjedi u javnom prijevozu | Pixabay
Nacionalne naknade nisu odobrene mnogima: Iz HZMO-a naveli tri glavna razloga

– Nacionalnu naknadu u 2021. godini ostvarilo je 31,35 posto korisnika u odnosu na procijenjeni broj (oko 19.700 korisnika), a u 2022. godini 34,39 posto u odnosu na procijenjeni broj (21.550 korisnika) iz čega je razvidno kako je Zakon imao utjecaj na znatno manju skupinu osoba nego je predviđeno, navode iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Gotovo polovica zahtjeva odbijena

Ne treba ponavljati kako je svega nešto više od polovice onih koji su uputili zahtjev za naknadom ostvarilo to pravo. Još ranije smo pisali zbog kojih se najčešćih razloga odbijaju zahtjevi građana, a neki od osnovnih kriterija koje starije osobe trebaju ispuniti su hrvatsko državljanstvo, dobi od 65 godina, neprekinuto boravište u Hrvatskoj u trajanju od najmanje 20 godina i prihodi kućanstva koji nisu viši od iznosa nacionalne naknade.

Od početka primjene Zakona do 31. ožujka ove godine, zahtjev za nacionalnom naknadom podnijelo je 14.486 ljudi, no pravo je ostvarilo svega 7.567 starijih osoba. Stoga je MROSP odlučio olabaviti kriterije, ali i povećati iznos naknade.

Olakšani uvjeti

Starija ženska osoba vuče za sobom torbu
Nacionalne naknade za starije nisu ispunile svrhu: Ranije procjene bile su pogrešne, stiže novi zakon

Tako će od 1. siječnja 2024. nacionalna naknada za starije osobe iznositi 150 eura. Pravo na nju će imati hrvatski državljani stariji od 65 godina koji imaju neprekidno prebivalište u Hrvatskoj u trajanju od najmanje 10 godina te prihode kućanstva najviše dvostruko veće od iznosa naknade, odnosno 300 eura po članu kućanstva. Time će naknadu moći dobiti i stariji bračni par u kojem samo jedan partner ima mirovinu ne veću od 600 eura.

Na zahtjev umirovljeničkih udruga omogućena je i isplata naknada putem pošte. Država je, naime, uvidjela da korisnici naknade u prosjeku imaju 73 godine te da žive u ruralnim krajevima, u kojima su rijetke poslovnice banaka i bankomati. Dio korisnika vjerojatno niti nema otvoren bankovni račun. Postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za nacionalnom naknadom u poslovnicama pošte.

Uređeni su i kriteriji povrata nepripadno isplaćene naknade. Tako će naknada morati biti vraćena putem pošte ili banke u državni proračun zbog smrti korisnika ili ako se utvrdi da je naknadu koristila osoba koja na nju nema pravo. Sve izmijenjene odredbe Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe možete pročitati, ali i komentirati ovdje.

Koliko bi vam značilo uvođenje 13. mirovine?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap