Vlada je konačno usvojila izmjene zakona o povratku dijela povlaštenih mirovina

Ana Kanazir
13. travnja 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada je danas usvojila izmjene zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima. Iako se o ovome priča već neko vrijeme, sada su se usvojile ove izmjene kojima se predlaže ukidanje deset postotnog smanjenja povlaštenih mirovina.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Ovim izmjenama će se ukinuti smanjenje povlaštenih mirovina koje je uvedeno još 2010. godine. Kao što smo već pisali ovdje, predlaže se da se smanjenje povlaštenih mirovina ukida u dva navrata, s 1. srpnjem ove godine i 1. siječnjem iduće godine.

Novčanice eura u rukama
U javnom savjetovanju: Vlada povukla prvi potez prema povratu dijela povlaštenih mirovina

Prema prijedlogu će se mirovine veće od 464,53 eura postupno vratiti na stare iznose. Točnije, pet posto bi novim izmjenama u zakonu bilo vraćeno od 1. srpnja, a ostatak onda od 1. siječnja 2023. godine.

– Nakon više od 12 godina predlaže se ukidanje te krizne mjere. Naša procjena je da je njome obuhvaćeno 96.343 korisnika mirovine, od čega više od 63.000 hrvatskih branitelja, među kojima su umirovljeni policajci, hrvatski vojnici, vatrogasci te ostale kategorije koje su ostvarivale mirovine po posebnim propisima, rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić.

Provjerili smo kako se iznos mirovina po posebnim propisima mijenjao u posljednjih pet godina, a zaključak je kako su rasle, točnije prosječne mirovine svih skupina povlaštenih umirovljenika u posljednjih pet godina porasle su za 659,32 kune (87,51 eura) ili 13,73 posto. Više možete vidjeti u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap