U javnom savjetovanju: Vlada povukla prvi potez prema povratu dijela povlaštenih mirovina

Ana Kanazir
3. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Izmjenama zakona o smanjenju mirovina po posebnim propisima, koje su upućene na javno savjetovanje, predlaže se ukidanje smanjenja povlaštenih mirovina za deset posto koje je uvedeno još 2010. godine. Do sada su bili mnogi zahtjevi za ukidanje ovog smanjenja, a sada se predlaže da se desetpostotno smanjenje povlaštenih mirovina ukida u dva navrata, s 1. srpnjem ove godine i 1. siječnjem iduće godine.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Premijer Andrej Plenković je krajem siječnja najavio kako će umirovljenicima po posebnim propisima biti vraćeno deset posto mirovina, koje su uzete 2010. godine zakonom kojeg je uvela Jadranka Kosor, a sada će se najave i ostvariti. Točnije, povrat dijela povlaštenih mirovina bi trebao krenuti već u srpnju.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić je nakon sjednice Vlade rekao da će javno savjetovanje trajati do 29. ožujka, nakon čega će o zakonu raspravljati Hrvatski sabor. Ministarstvo ovim prijedlogom izmjena zakona predlaže da se smanjenje od 10 posto ukine u dva navrata. Točnije, pet posto bi novim izmjenama u zakonu bilo vraćeno od 1. srpnja, a ostatak onda od 1. siječnja 2023. godine.

Novčanice eura u rukama
Otkrivamo koliko su povlaštene mirovine rasle u posljednjih 5 godina: Neke brojke su frapantne

Provjerili smo kako se iznos mirovina po posebnim propisima mijenjao u posljednjih pet godina, a zaključak je kako su rasle, točnije prosječne mirovine svih skupina povlaštenih umirovljenika u posljednjih pet godina porasle su za 659,32 kune (87,51 eura) ili 13,73 posto. U ovom tekstu možete vidjeti u kojim su kategorijama najviše rasle mirovine po posebnim propisima.

– Naša procjena je da će tim zakonom biti obuhvaćeno nešto manje od 100.000 korisnika mirovina, od čega više od 63.000 hrvatskih branitelja, među kojima su umirovljeni policajci, hrvatski vojnici, vatrogasci te ostale kategorije koje su ostvarivale mirovine po posebnim propisima, rekao je ministar Piletić, a prenosi Index.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap