Novi podaci pokazuju: Siromašniji smo od Slovenaca, ali smo zato značajno bogatiji od stanovnika BiH

Matej Markovinović
16. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Prema recentnim podacima Europskog statističkog ureda o visini stvarne osobne potrošnje i BDP-a po paritetu kupovne moći za prošlu godinu, Hrvati su nešto siromašniji od Slovenaca, ali su gotovo dvostruko bogatiji od stanovnika Bosne i Hercegovine.

Foto: Mirovina.hr

Recentni podaci Europskog statističkog ureda pokazuju da se Hrvati prema visini stvarne osobne potrošnje i BDP-a po paritetu kupovne moći za prošlu godinu, nalaze u rangu stanovnika Mađarske, Slovačke i Latvije. Od Slovenaca smo siromašniji, a od stanovnika Bosne i Hercegovine gotovo dvostruko bogatiji.

Inače, stvarna osobna potrošnja pokazatelj je koji mjeri trošak kućanstva na svu robu i uslugu koje stvarno konzumiraju. To, naime, uključuje čak i usluge za osobnu potrošnju koje pružaju država i nevladine usluge, poput, primjerice, zdravstva, obrazovanja i slično.

Podaci Eurostata pokazuju: Hrvati žive u prenapučenim kućama i stanovima

Kako prenosi Bloomberg Adria, Hrvatska je prošle godine po stvarnoj osobnoj potrošnji bila na 73 posto prosjeka EU-a. Slične je brojke imala Mađarska, Slovačka i Latvija, dok je nešto bolja od nas bila Grčka sa 76 posto. Na samom dnu među članicama EU-a, smjestila se Bugarska sa 63 posto.

Najbolji rezultat u regiji imaju Slovenci s 87 posto prosjeka EU, dok je općenito najbogatiji Luksemburg sa 146 posto, kojeg slijede Danci sa 121 posto  i Njemačka sa 120 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap