Tužna stvarnost: Umirovljenici će energetski dodatak potrošiti uglavnom na – hranu

Jasmina Grgurić Zanze
9. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon lanjskog covid dodatka isplaćenog umirovljenicima kao pomoć u gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom, sada im stiže energetski dodatak sa svrhom ublažavanja posljedica poskupljenja, prije svega struje i plina. No, stariji građani iznose od 400 do 1.200 kuna potrošit će uglavnom na – hranu.

Ilustracija: Pexels

Anketa na našem portalu obuhvatila je u svega nekoliko dana gotovo 1.800 vaših odgovora na pitanje “Umirovljenici, na što ćete potrošiti energetski dodatak?“. Jednokratno novčano primanje u iznosima od 400 do 1.200 kuna Vlada isplaćuje kako bi starijim građanima s malim mirovinama (do 4.100 kuna) ublažila posljedice porasta cijena. Riječ je prvenstveno o struji i plinu, ali i hrani čije je poskupljenje zapravo nanijelo najteži udarac svima, a posebno onima s malenim primanjima.

Za odjeću ili unuke dat će samo 4 posto umirovljenika

vlada rh
Službeno: Povećani cenzusi za energetski dodatak, provjerite koliko ćete dobiti!

Tako će, umjesto na režije, većina umirovljenika energetski dodatak potrošiti upravo na hranu, njih gotovo 48 posto, uz konstataciju da od mirovine za prehranu nemaju dovoljno. Gotovo jednako toliko, skoro 43 posto, jednokratnu pomoć iskoristit će za plaćanje režija.

Da se mirovine, ali i novčani dodaci, troše samo na golu egzistenciju, a ne na neke druge stvari osim hrane i režija, svjedoči podatak kako će manje od 4 posto umirovljenika energetski dodatak potrošiti na kupovinu novog komada odjeće ili obuće. Također, manje od 5 posto ovu će pomoć iskoristiti kako bi poklonili nešto unucima ili otišli frizeru.

Cenzusi u svim kategorijama povećani za stotinu kuna

Podsjetimo, po 1.200 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom do 1.600 kuna, 900 kuna oni čija mirovina ne prelazi do 2.100 kuna, 600 kuna ako je mirovina do 3.100 kuna, dok će 400 kuna pomoći dobiti umirovljenici s mirovinom do 4.100 kuna. Isplata će biti ovoga mjeseca za one koji primaju samo hrvatsku mirovinu, dok će korisnici s hrvatskom i inozemnom mirovinom ili stažem u inozemstvu temeljem kojega ne primaju mirovinu dodatak dobiti tek u srpnju.

Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap