U susjednoj zemlji dogovoreno povećanje mirovina, ali pod jednim uvjetom: ‘Fali mi 600 maraka…’

Milan Dalmacija
2. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Potrošačka košarica u Bosni i Hercegovini gotovo je dvostruko skuplja od najniže mirovine. Stoga su umirovljenici zaprijetili prosvjedima, a federalna je vlada obećala povećanje od 11 posto. No, to će se dogoditi samo ako bude usvojen proračun Federacije BiH.

Umirovljenicima u Federaciji BiH stižu veće mirovine Foto: Pixabay

Procjenjuje se kako je oko 50 posto stanovništva Bosne i Hercegovine živi ispod linije siromaštva. Među njima su i brojni umirovljenici, pogotovo oni s najnižim mirovinama od 420 konvertibilnih maraka (1.617 kuna, 214,61 euro). Često nemaju mogućnosti kupiti hranu, lijekove i osnovne potrepštine, pa mole za pomoć putem Facebooka, o čemu možete čitati u našem članku.

BiH prosvjed
Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine bijesni: 'Povećajte nam mirovine ili izlazimo na ulice'

Sredinom prosinca su čak zaprijetili prosvjedom u Sarajevu, jer su, kako smo pisali, uvidjeli da novca za povećanje mirovina ima, ali one svejedno ne rastu. Stoga su predstavnici federalne vlade u protekloga utorka podržali zahtjev Saveza udruženja umirovljenika, kojim se traži povećanje mirovina. Dogovoreno je povećanje za 11 posto, ali samo ako bude usvojen proračun Federacije BiH, javlja Oslobođenje. No, mnogima i to ne znači mnogo.

– Ako je potrošačka košarica 1.500 konvertibilnih maraka (5.775 kuna ili 766,47 eura) za dvije osobe, a ja i žena imamo 900 maraka, fali mi 600 maraka. Kaže dobro, pa kako dobro? Nije vidilo dobra, dok platim lijekove, komunalije, niti pušim niti pijem, rekao je umirovljenik Bekrija Katanić iz Tuzle.

Iako su u Hrvatskoj mirovine nešto veće (prosječna najniža iznosi 2.140,98 kuna, odnosno 284,16 eura), veći je i standard. Nedavno su Nezavisni hrvatski sindikati izračunali koliko košta blagdanska košarica. Tako, prema njihovim izračunima koje možete vidjeti ovdje, tradicionalna i najskuplja košarica košta 2.602,47 kuna (345,41 euro), skromnija košarica stoji 1.153,07 kuna (153,04 eura), dok ona najjeftinija, samo s osnovnim potrepštinama iznosi 680,17 kuna (90,27 eura). U te košarice, doduše, nisu uvršteni režijski troškovi i kupnja lijekova, higijenskih potrepština, što svakako nadodaje koju stotinu eura više.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap