Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine bijesni: ‘Povećajte nam mirovine ili izlazimo na ulice’

Ana Kanazir
11. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine su ljuti jer su im mirovine premale, a cijene su sve veće. Pitaju se kako da plate račune i kako da uopće prežive iz mjeseca u mjesec uz tako male iznose. Naime, mirovine im iznose 420 konvertabilnih maraka, odnosno 1.621 kunu.

BiH prosvjed

Foto: Prosvjed ispred Parlamenta BiH | Youtube screenshot

Iako im je najniža mirovina povećana za 5 posto, umirovljenici kažu kako to nije dovoljno i ako ne dobe što traže, bit će primorani da izađu na prosvjede.

Težak život u Federaciji Bosne i Hercegovini

– 420 maraka nije dovoljno za jednog umirovljenika koji živi u stanu, od te mirovine plaća režije, od te mirovine i grijanje za jedan stan od 50 kvadrata iznosi oko 180 KM. Međutim, kad sve preračuna, kad odbije troškove života, to su najredovnije platiše komunalnih usluga, rekao je za Dnevnik.ba predsjednik Saveza umirovljenika Županije Sarajevo Mustafa Zeba.

umirovljenici razgovaraju
U BiH 50 posto ljudi siromašno: Mole za pomoć putem Facebooka i humanitarnih udruga

Dodao je i kako traže samo ono što je financijski i zakonski moguće, ali i kako će ako se to ne ispuni, morati izaći na prosvjed.

Za usporedbu, u Hrvatskoj je prosječna starosna mirovina za listopad zajedno s međunarodnim ugovorima iznosila je 2.868,75 kuna. Prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora iznosila je 3.234,95 kuna. Najniža mirovina u listopadu bila je u prosjeku 1.951,60 kuna s međunarodnim ugovorima te 2.139,75 kuna bez tih ugovora.

Sredstva za veće mirovine postoje, ali su iznosi isti

Kako tvrdi Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH Federalni zavod je napravio kalkulaciju, što znači da sredstva postoje i nije im jasno zašto se iznos mirovina ne povećava. Oni traže povećavanje mirovina za 4,35 posto, a Vlada je odlučila povećati najniže mirovine za pet posto.

Iz Saveza penzionera/umirovljenika nadaju se da će odluka Federalne Vlade biti u njihovu korist, dok Vlada kaže kako su odlazeća vlast i kako umirovljenici trebaju malo pričekati.

Copy link
Powered by Social Snap