U Njemačkoj se žale na prijevremene umirovljenike: Ovakav mirovinski sustav nije održiv

Ana Kanazir
16. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Njemački kancelar Olaf Scholz je prije nekoliko dana izjavio kako će vlada pokušati ograničiti broj prijevremenih umirovljenika kojih je svake godine sve više i više, a to onda bitno utječe i na mirovinski sustav. Problem je i nedostatak radne snage pa će sve više uzimati radnike iz drugih država kako bi se mogli puniti mirovinski fondovi i osigurati mirovina.

Foto: Unsplash

Njemački mirovinski sustav je nešto drugačiji od našeg, a sada bi ih to moglo skupo koštati. Kancelar misli kako bi radnike trebalo zadržavati na radnom koliko god je moguće dulje kako ne bi došlo do dodatnih problema.

njemacka
Njemački mirovinski sustav pred kolapsom? Poslodavci tvrde da za 5 godina uopće neće moći funkcionirati

Svi žele u mirovinu što ranije

U Njemačkoj se u mirovinu može otići u 63. godini bez umanjivanja iznosa, ako osoba ima 45 godina staža. Prema izračunima Berlina, svake godine u prijevremenu mirovinu ode oko 200.000 radnika. Točnije, prema podacima njemačkog mirovinskog zavoda prošle je godine u mirovinu prije navršene 65. godine otišlo čak 270.000 osoba, a sve više osoba želi otići u prijevremenu mirovinu iako nemaju dovoljno staža.

Ipak, iznosi mirovina u Njemačkoj su vrlo visoki, a bitno se razlikuju od jedne savezne države do druge. Tako su starosne mirovine najviše u Saarskoj, gdje umirovljenici nakon 35 godina osiguranja u prosjeku primaju 1.593 eura bruto na mjesec. Više o tome smo pisali u ovom tekstu.

S druge strane, prema podacima HZMO-a u Hrvatskoj je prosječna starosna mirovina za listopad zajedno s međunarodnim ugovorima iznosila je 2.868,75 kuna. Prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora iznosila je 3.234,95 kuna. Prosječna mirovina za one koji su skupili 40 ili više godina staža u listopadu je iznosila 4.000,48 kuna, dok su mirovine bez međunarodnih ugovora iznosile 4.641,46 kuna.

Dva su rješenja

Jedno od rješenja za ovaj problem njemačka vlada vidi u novoj radnoj snazi koja može doći i iz država izvan Europske unije. Stručnjaci kažu kako bi Njemačkoj svake godine trebalo najmanje 400.000 stranih radnika da bi se nadoknadio odljev zbog odlaska u mirovinu, prenosi Poslovni dnevnik.

Također, šef Saveza njemačkih udruga poslodavaca (BDA), Rainer Dulger misli kako je potrebno mijenjati mirovinski sustav jer za pet godina neće moći funkcionirati na isti način. On isto smatra da je nužno povećati dob za odlazak u mirovinu, o čemu smo pisali ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap