Umirovljenici u BiH dobili pet posto veće mirovine unaprijed, a sada im stiže i razlika usklađivanja

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Zbog teškog položaja umirovljenika u Bosni i Hercegovini, pogođenih malenim mirovinama i poskupljenjima, federalna Vlada isplatila im je unaprijed pet posto usklađivanja. Umjesto od travnja, povećanje su počeli dobivati od siječnja. Međutim, sada im stiže dodatnih 1,6 posto s razlikom za prethodne mjesece, jer se pokazalo da je usklađivanje veće od procijenjenog. No, ni tih 6,6 posto ne znači puno, osobito onima s najnižim mirovinama koje će u svibnju doseći jedva 600 konvertibilnih maraka, što je oko 306 eura.

euro kovanice

Kovanice | foto: Pixabay

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojim je umirovljenicima usklađivanje mirovina isplatila unaprijed. Naime, usklađivanje koje je inače u travnju, isplaćeno im je od siječnja, uz procjenu da ono iznosi pet posto, o čemu smo pisali ovdje. Umirovljenicima je odmah obećano da će im, ako se na kraju pokaže veća stopa, biti isplaćena razlika sa zaostacima za prethodne mjesece. Ta razlika ipak postoji te iznosi 1,6 posto koliko će sada dobiti više, dakle ukupno 6,6 posto, piše Avaz.ba.

Najniža mirovina sa zaostacima će doseći 600 KM

S obzirom na to da je najniža mirovina u prosincu prošle godine iznosila 538,27 konvertibilnih maraka, nakon usklađivanja od 6,6 posto početkom svibnja iznosit će 573,79 KM. Zagarantirana će umjesto 642,40 KM od svibnja iznositi 684,79 KM.

Usto, u svibnju će umirovljenici dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno, onu od akontacijskog do konačnog postotka usklađivanja. Tako će korisnici najniže mirovine imati razliku od oko 8,61 KM pa će u konačnici u svibnju dobiti skoro 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Povećanje od 6,6 posto umirovljenicima ne znači puno

Susjedima stižu pet posto veće mirovine, ali nisu zadovoljni: 'Što ćemo s 15 eura?'

Za postotak redovnog usklađivanja čekaju se konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu, a što Federalni zavod za statistiku prema nadležnim instancama objavljuje 31. ožujka. Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

U Savezu udruženja umirovljenika FBiH nisu željeli davati komentar do službene odluke, iako se odranije zna, kako su za Avaz kazali, da će se postotak usklađivanja kretati između šest i sedam posto. Zbog činjenice da ove godine neće biti moguće izvanredno usklađivanje, povećanje od 6,6 posto, za koji su uvećana njihova primanja, brojnim umirovljenicima teško da išta znači.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap