Umirovljenici u BiH traže 327 eura dodatka, ali dio ih se ne slaže pa poručuje: ‘Treba nam povećanje mirovina’

Jasmina Grgurić Zanze
3. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Savez udruženja umirovljenika Federacije BiH traži da se, nakon akontativnog usklađivanja mirovina od pet posto, umirovljenicima isplati i trinaesta mirovina u visini od 640 konvertibilnih maraka, odnosno 327,19 eura. Ipak, dio umirovljenika nije zadovoljan s takvim dodatkom uz poruku da im treba povećanje mirovina. Jednokratne pomoći su utopija, govori Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Unsko-sanske županije.

Dva umirovljenika u razgovoru

Povećanje mirovina bolje je od jednog dodatka Foto: Pixabay

Teško žive umirovljenici susjedne Bosne i Hercegovine. Prepoznala je to čak i njihova Vlada koja im je zbog toga odlučila unaprijed isplatiti travanjsko usklađivanje mirovina. Tako su već na mirovinama za siječanj dobili pet posto više, a ako se pokaže da će u travnju usklađivanje biti veće od toga, isplatit će im se razlika. Pet posto je malo s obzirom na galopirajuće troškove života pa Savez udruženja umirovljenika Federacije BiH traži da se umirovljenicima isplati i trinaesta mirovina u visini od 640 konvertibilnih maraka, odnosno 327,19 eura, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, dio umirovljenika nije zadovoljan s takvim dodatkom uz poruku da im treba povećanje mirovina, a ne jedna isplata u godini.

Nema koristi od ‘utopijskih’ jednokratnih pomoći

euro kovanice
Susjedi nisu zadovoljni usklađivanjem: Traže 13. mirovinu ili novčanu pomoć za umirovljenike

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH je 24. siječnja donio odluku da se traži 13. mirovina u visini od po 640 KM zbog strahovitog udara inflacije na ovu populaciju i zahtjev je proslijeđen prema Vladi Federacije BiH. Akontativno s pet posto povećane su siječanjske mirovine u FBiH pa najniža iznosi 565 KM, a zajamčena je 674,52 KM. Inače, u Federaciji BiH je nešto više od 440.000 umirovljenika, od kojih 70 posto živi veoma teško, piše Hercegovina.info.

– Zahtjev za 13. mirovinu je pokušaj Saveza udruženja umirovljenika FBiH da nešto uradi. Bilo bi dobro da znamo koliko će biti povećanje penzija 15. travnja. Svaka marka umirovljeniku, ali i radnicima je dobrodošla, ali mi nemamo mnogo koristi od pomoći. Nama treba povećanje mirovina. Sve ove jednokratne pomoći su utopija, govori Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Unsko-sanske županije.

Terzić: ‘Bez 15 ili 17 posto nemamo što očekivati’

Terzić upozorava da su višestruko rasle plaće premijera, ministara i parlamentaraca pa da su sada na redu umirovljenici.

– Sada trebaju i nama povećati travanjske mirovine. To je rješenje našeg problema. Smatram da bez 15 ili 17 posto nemamo što očekivati, sve ostalo je korak unazad, govori Terzić.

Edo Hajduk, predsjednik Udruženja umirovljenika Konjic, ističe pak da ne očekuje 13. mirovinu, jer tko god im nešto obeća, slaže.

– Ako izađemo na šest posto povećanja mirovina u travnju, mi smo ‘na konju’ kakva je sada situacija. Ovi iz Federalne vlade su sebe pripazili, govori Hajduk i dodaje kako sami ne mogu utjecati na poboljšanje položaja umirovljenika. To je, smatraju, posao Saveza u kojem imaju svoje predstavnike. Vjeruje pak, kaže, samo onome što vidi vlastitim očima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap