U 12 točaka: Umirovljenici zajedno istresli na stol sve svoje zahtjeve, ima i nekih o kojima dosad nisu govorili

Milan Dalmacija
8. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Platforma Umirovljenici zajedno u 12 točaka sumirala je sve svoje zahtjeve. Većinu su već dosad komunicirali u medijima, a poručuju kako će to nastaviti činiti i dalje, pogotovo u narednom razdoblju s obzirom na to da se bližimo 2024. godini u kojoj će se održati čak tri izborna ciklusa.

Na predstavljanju programskih smjernica platforme Umirovljenici zajedno sudjelovali su Igor Knežević (SUH), Silvano Hrelja, Lazar Grujić (SU), Milivoj Špika (BUZ) i Milivoj Tičarić (DSU).

U proteklih je nekoliko mjeseci platforma Umirovljenici zajedno kroz brojne medijske istupe i priopćenja komunicirala s javnošću zahtjeve prema Vladi te mjere za koje smatraju da će pomoći rastu umirovljeničkog standarda i spriječiti daljnje osiromašivanje starije populacije. O velikom dijelu tih zatjeva bilo je riječi i na našem portalu, ali i u podcastu kojeg možete pogledati ovdje.

Nakon sastanka predstavnika osam umirovljeničkih stranaka i Saveza umirovljeničkih zajednica udruga (SUZA), uz analizu prethodnih programskih odrednica, dogovoreno je 12 najvažnijih točaka na kojima će se temeljiti daljnje djelovanje platforme Umirovljenici zajedno.

– Kako se bližimo superizbornoj 2024. godini tako u interesu javnosti, prvenstveno umirovljenika i onih koji će to jednoga dana biti, predstavljamo u kratkim crtama 12 najvažnijih točaka programa Umirovljenici zajedno koje ćemo u narednom periodu opetovano predstavljati i pojašnjavati svima zainteresiranima, poručili su iz platforme navevši sljedećih 12 točaka:

Više mirovine i doprinosi

1. Da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života (41/65) kao glavni parametar uzima 75-80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih najboljih 10 godina. Uz navedeno kao dio isto prijedloga tražimo povećanje aktualne vrijednosti mirovine (AVM) na minimalno 15-17 eura što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 eura bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka. Više o tome zahtjevu pročitajte ovdje.

Novčanice eura u raznim apoenima
Zanimljiva matematika: Moguće je povećati najniže mirovine za više nego dvostruko, evo na koji način

2. Da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja. O samoj penalizaciji i umirovljeničkim zahtjevima više smo pisali ovdje. no treba reći kako Umirovljenici zajedno dosad nisu u javnosti često plasirali ovaj zahtjev.

3. Da se redovito usklađivanje mirovina radi kvartalno na bazi parametara rasta cijena i plaća uz primjenu 100 posto povoljnijeg faktora. Umirovljenici zajedno dosad nisu govorili o vlastitoj ideji metode obračuna usklađivanja. O tome koliko bi usklađivanje mirovina moglo biti više doznajte ovdje.

4. Da se u Zakonu o obiteljskim mirovinama pravo na nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera poveća sa 27 posto na 50-60 posto uz podizanje limita na 1,5 prosječnu plaću. Više o obiteljskim mirovinama smo pisali ovdje.

5. Da se poveća stopa doprinosa za prvi mirovinski stup i detaljno analizira problem efikasnosti drugog mirovinskog stupa uz poduzimanje mjera za otklanjanje istih. Ovaj je zahtjev povezan sa zahtjevom za promjenom izračuna mirovine. Više o tome smo pisali ovdje.

Božićnice, uskrsnice, veće satnice…

6. Da se uvede određivanje minimalne cijene satnice rada za pojedine djelatnosti i zanimanja i na navedenim parametrima određuje (najmanja) bruto plaća, o čemu smo pisali ovdje.

raiffeisen mirovinski fondovi
Viši doprinosi znače veće mirovine: Ovako bi Umirovljenici zajedno realizirali svoju raniju inicijativu

7. Da se odmah krene sa ugradnjom dizala u višekatne stambene zgrade bez dizala. Podsjetimo, uskoro bi trebao biti donesen poseban zakon o ugradnji dizala, o kojem smo pisali ovdje.

8. Da se Uredbom ili Zakonom uredi obveza redovite isplate božićnice, uskrsnice i 13. mirovine. Tema je ovo kojom su se bavile sve umirovljeničke stranke i udruge. Više o ovoj temi možete vidjeti ovdje.

9. Da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe. To je također dugotrajni zahtjev o kojem smo pisali ovdje.

10. Da se tijekom studiranja po nekom od modela već primijenjenih u članicama EU omogući ostvarivanje prava na radni staž, najdulje u okviru roka redovnog studija. Više o tome zahtjevu smo pisali ovdje.

Bolja dostupnost i veća zastupljenost

11. Da se odmah ukine institut dosmrtnog uzdržavanja odnosno mogućnost sklapanja navedenih ugovora. Ovo je također jedan od zahtjeva preuzetih od umirovljeničkih udruga, o čemu možete čitati ovdje.

12. Da se omogući veća programska zastupljenost u javnim medijima odnosno HRT-a, da se konačno krene sa izgradnjom domova za umirovljenike i smještajnih jedinica, da se omogući bolja medicinska skrb (posebno palijativna), da se osigura besplatan javni gradski i prigradski prijevoz, da se omoguće jeftiniji lijekovi, da se sve mirovine po posebnim propisima u cijelosti izdvoje i financiraju iz posebne stavke proračuna RH…, naveli su Umirovljenici zajedno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap