Umirovljenici zajedno o rastu plaća: ‘Potplaćen radnik danas je siromašan umirovljenik sutra’

Milan Dalmacija
31. srpnja 2023.
Mirovine
A- A+

Iz platforme Umirovljenici zajedno pozdravili su povećanje i ujednačavanje plaća u državnim i javnim službama. No, podsjetili su da je prosječna satnica svega 12 eura, što na kraju rezultira mirovinama ispod linije siromaštva. Predložili su da se umjesto minimalne plaće u osnovicama za obračun plaća uzima njihov prosječni iznos.

Pixabay

Vlada je još ranije uspjela pregovorima podići i ujednačiti plaće zaposlenicima u državnim i javnim službama. Nakon najduljeg štrajka u povijesti zemlje, povećanje plaće dobit će i službenici u pravosuđu. No, platforma Umirovljenici zajedno upozorava da je Hrvatska među tri najlošije zemlje Europske unije po satnici koja u nas iznosi 12 eura.

Upozoravaju da niske satnice, odnosno plaće generiraju niske mirovine, a to dovodi do siromaštva među starijom populacijom, koje je ionako već rašireno. Smatraju da unatoč usklađenjima i rastu mirovina, sve više umirovljenika živi ispod linije siromaštva.

Matematičar i saborski zastupnik izračunao: Ako ste radili za prosječnu plaću, evo koliku ćete mirovinu imati

– Platforma Umirovljenici zajedno smatra da Hrvatska treba prestati uzimati minimalnu plaću kao polaznu osnovicu za obračun plaća, a uvesti uprosječene cijene rada sata za svaku granu gospodarstva i pojedino radno mjesto poput niza nama po standardu nedostižnih članica EU, navode i dodaju da Hrvatska ne može graditi budućnost s plaćama koje su za polovinu radne populacije “na razini socijalne pomoći u većini zapadnoeuropskih zemalja”.

Bogaćenje na tuđi račun

Dodaju da je prosječna satnica u Sloveniji 23 eura te upozoravaju da će Hrvatska bez ozbiljne politike određivanja cijena satnica postati sjecište jeftine i nekvalificirane radne snage iz siromašnih zemalja.

– Niskom cijenom satnice rada sa nekvalificiranom radnom snagom nije moguće graditi ozbiljan gospodarski rast i razvoj Hrvatske, još manje privlačiti investicije i zapošljavati kvalificirane i visoko obrazovane ljude. Treba jasno kazati kako niska cijena rada u Hrvatskoj odgovara samo onima koji se uz ekstraprofit žele brzo obogatiti na tuđi račun, naglašavaju iz platforme.

Poticanje potrošnje

Dodaju da se politikom određivanja cijena rada potiće i potrošnja te da Vlada mora razmšljati kako će građani trošiti što više roba i usluga te tako puniti proračun. Time bi se, nastavljaju, potaknule investicije, kojima bi se ponovno otvarala nova radna mjesta i poticala potrošnja.

– Platforma Umirovljenici zajedno smatra kako ekonomska politika podrazumijeva i političke odluke kojima bi se cijene satnice rada u Hrvatskoj približile cijeni satnice rada u nama sličnim ili bliskim zemljama EU koje su navedeni problem već odavno sustavno riješile. Navedenim rješenjima bi se smanjile i trenutno rastuće isplate plaća “ispod stola” što je zbog smanjenja uplata mirovinskih doprinosa zapravo neposredna šteta i za umirovljenike, zaključuju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap