Sve na jednom mjestu: Ovo su uvjeti za dobivanje umirovljeničkog dodatka, posebno je važna jedna stvar

Milan Dalmacija
17. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon najave o isplati dodatka, Vlada je donijela odluke kojima propisuje termine i uvjete koje moraju zadovoljavati umirovljenici i primatelji dječjeg doplatka, kako bi dobili jednokratni novčani dodatak. Važno je naglasiti da dodatak ne smatra dohotkom i nije podložan ovrsi.

Isplata dodataka za umirovljenike i primatelje dječjeg doplatka | Foto: HZMO

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak službeno donijela ranije obznanjene odluke o isplati jednokratnog dodatka za umirovljenike i primatelje dječjeg doplatka u sklopu paketa mjera pomoći, o kojem više možete čitati ovdje. Tako će jednokratno novčano primanje korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života biti isplaćeno:

piletic i hrelja
Piletić i Hrelja otkrili detalje reforme: "Svi obuhvaćeni su na dobitku i to najmanje 10 posto"
  • korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj s prebivalištem u RH zatečenim u isplati mirovine za mjesec ožujak 2023., ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u RH za ožujak 2023. godine ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
  • korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti i kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u RH i u inozemstvu ne prelazi iznos od 610 eura
  • korisnicima mirovine kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku, a priznato im je pravo na isplatu mirovine na dan 31. ožujka 2023. ili ranije te su zatečeni u isplati za mjesec ožujak 2023. godine, najkasnije na dan 15. lipnja 2023., ako im svota mirovine isplaćena za mjesec ožujak 2023. ne prelazi iznos od 610 eura.

Primatelji inozemnih mirovina će malo pričekati

Ovisno o visini mirovine, iznos dodatka će se kretati između 60 i 160 eura, što možete vidjeti na gornjoj fotografiji. Dodatak će biti u travnju ove godine korisnicima hrvatske mirovine zatečenima u isplati mirovine za ožujak 2023. Korisnicima koji će ostvariti mirovinu do 31. ožujka 2023. i koji su zatečeni u isplati najkasnije na dan 15. lipnja 2023., isplata JNP-a izvršit će se najkasnije u srpnju 2023.

Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, dodatak će biti isplaćen najkasnije u srpnju 2023. Navedeni korisnici obvezni su HZMO-u do 30. lipnja 2023. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine za ožujak 2023. ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine koji će biti dostupni na mrežnim stranicama HZMO-a.

Korisnici dijela mirovina iz inozemstva, oni kojima mirovina u inozemstvu nije priznata, kao i oni koji su do 15. veljače zatečeni u isplati mirovina za prosinac, prema ranijoj odluci Vlade trebali bi do kraja ovog mjeseca dobiti stari dodatak. No, iz HZMO-a do zaključenja ovog teksta nismo dobili informaciju o tome kad će on biti isplaćen i koliko će umirovljenika obuhvatiti.

Kreće isplata dječjeg doplatka: Doznali smo koliko umirovljenika će dobiti novac, ali i dodatak

Dodatak za korisnike dječjeg doplatka

Pravo na dodatak radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata imaju i korisnici dječjeg doplatka:

  • koji su zatečeni u isplati doplatka za djecu u travnju 2023.
  • kojima su u tijeku postupci ostvarivanja prava na doplatak za djecu, a pravo na isplatu doplatka za djecu bude im priznato do 30. travnja 2023.

Iznos dodatka utvrđen je brojem djece za koju se potpora odnosi, što je vidljivo na gornjoj fotografiji. Korisnicima zatečenim u isplati doplatka za djecu u travnju 2023. istog će mjeseca biti isplaćen dodatak, a korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na doplatak za djecu u tijeku, a pravo na isplatu doplatka za djecu bude im priznato do 30. travnja 2023. dodatak će biti isplaćen u lipnju 2023.

Jednokratni dodatak se ni kod umirovljenika, ni kod primatelja dječjeg doplatka ne smatra dohotkom i ne može biti predmetom ovrhe. Dodatak isplaćen korisnicima mirovine neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap