Plenković u detalje predstavio novi paket mjera: Donosimo na što sve umirovljenici mogu računati

Milan Dalmacija
14. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković predstavio je sve mjere pomoći građanima i gospodarstvu. Jednokratne dodatke dobit će umirovljenici, nezaposleni, primatelji dječjeg doplatka. Cijene struje i plina ostaju iste, dok će ograničene cijene hrane biti promijenjene. Potpore će dobiti ugroženi kupci energenata, socijala, ribari, poljoprivrednici…

plenkovic

Foto: Andrej Plenkovic | FB screenshot

Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća otkrio samo djelić novog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Najavio je isplatu jednokratnog dodatka umirovljenicima i korisnicima dječjeg doplatka te zadržavanje trenutnih cijena struje i plina, o čemu možete čitati ovdje.

Ipak, posebno je predstavio svaku mjeru na izlaganju u utorak. Podsjetimo, paket mjera je težak 1,7 milijardi eura, a prema prvim najavama zadržane su gotovo sve mjere. Evo što je premijer posebno naglasio.

– Cilj Vlade RH je dati odgovor za krizu s kojom smo suočeni. Ona je globalna, energetska i prouzročila je inflatorne pritiske. Želimo postići tri cilja. Prvo je ublažiti rast cijena energentima. Drugo je zaštititi od inflacije. Treće je dati posebne potpore ugroženim skupinama, naglasio je.

Cijene struje i plina ostaju iste

Paket mjera za ublažavanje cijena energenata težak je 1,18 milijardi eura, od čega mjere za električnu energiju koštaju ukupno 600 milijuna eura. Putem prezentacije je prikazao da hrvatski građani plaćaju najjeftiniju struju u EU, ako izuzmemo Mađarsku.

Novi paket mjera: Umirovljenicima veći dodatak, druge mjere ostaju na snazi

Nastavljena je mjera od 0,59 eura po kilovatsatu do potrošnje od 2.500 kWh, a s većom potrošnjom cijena raste na 0,88. Mjera vrijedi od 1. travnja do 30. rujna, s time da u obračun ne ulazi struja potrošena do 31. ožujka. Premijer je naglasio kako je ovime obuhvaćeno više od 2,1 milijun kućanstava. Slična mjera je predviđena i za javne ustanove, među kojima su bolnice, domovi zdravlja i domovi za starije osobe. Cijena za 13.080 korisnika iznosi 0,062 eura za kilovatsat.

Ublažavanje rasta cijena plina koštat će 150 milijuna eura. I kod plaćanja plina, Hrvatska je predzadnja, odnosno plaća gotovo pa najjeftiniji plin. Plenković je naglasio da je cijena plina za kućanstva u EU porasla za 92 posto, a u Hrvatskoj samo za 13 posto.

– Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. Riječ je o 13,3 eura po mWh. Popust je posebno naglašen na računima. Cijena za kućanstva se zadržava do 1. travnja 2024. godine, rekao je Plenković i objasnio kolike bi cijene bile bez Vladine intervencije.

Slično je i s potporama za poduzetnike kod kojih su zadržani vaučeri putem HAMAG-BICRO-a. Uvedene su i 35 milijuna eura vrijedne porezne olakšice za energente. PDV će biti na pet posto za isporuku prirodnog plina, grijanje putem toplane i ogrjev. Ograničene su i cijene toplinske energije, koje ostaju na istoj razini kao i prije, a nastavljaju se i smanjenje trošarine na gorive.

Posebni dodaci za umirovljenike, primatelje dječjeg doplatka…

Paket zaštite od inflacije košta 169 milijuna eura. Plenković je naglasio da posebnog računa vodi o umirovljenicima.

– Skoro 700.000 umirovljenika s mirovinama do 610 eura. Isplate će biti u travnju, a onima s međunarodnim ugovorim uzme još dva mjeseca, pa oni mogu računati da će dobiti i u srpnju, rekao je Plenković i ponovio iznose mirovina i dodataka po četiri platna razreda.

Cenzusi za isplatu dodataka na mirovinu | Foto: Mirovina.hr

Naglasio je da se ukida dodatan zdravstveni doprinos za 32.000 umirovljenika koji su imali mirovine veće od prosječne plaće, a rješava se i pitanje koeficijenta slobodnim umjetnicima. Dodao je kako je po peti put za dodatke izdvojeno oko 60-ak milijuna eura.

– Naknada za ugrožene kupce energenata je u početku bila 200 kuna, a sad smo to podigli za 70 eura. Riječ je o mjesečnoj naknadi za 69.000 osoba koji će moći plaćati svoje račune za struju i plin. To su korisnici osobne invalidnine, naknade za nezaposlene branitelje, primatelji socijalne pomoći i nacionalne naknade. Cijelim paketom će biti obuhvaćeno oko 135.000 osoba s invaliditetom, naglasio je premijer.

Umirovljenik na svom primjeru objasnio kako preživljava: 'Znam da ne mogu kupiti paštetu...'

Produljuje se i naknada od 20 posto za cijenu nabave ogrjevnog drva, a nastavljene su i naknade u sustavu socijalne pomoći.

– Riječ je o jednokratnoj naknadi od 150 eura, a to je oko 167.000 osoba. Naknada je namijenjena korisnicima naknade za pomoć i njegu, stradalnicima u ratu, korisnicima naknade ugroženog kupca energenata. Imamo i naknadu od 70 do 540 eura za pružateljima socijalnih usluga pomoći u kući, smještaja i organiziranog boravka, udomiteljske obitelji. Prema onome što sada znamo riječ je o 506 različitih pružatelja usluga koji su obuhvaćeni ovim mjerama, rekao je Plenković.

Dodao je da će dodijeliti i 100 eura jednokratne naknade za nezaposlene osobe od 1. ožujka 2023. godine. Tu je i jednokratna naknada primateljima dječjeg doplatka. Tako će oni s jednim djetetom dobiti 45 eura, s dva 70 eura, s troje djece 100 eura, s četvero 130, a s petero i više djece 160 eura.

Dodatak za dječji doplatak | Foto: Vlada RH

– Ova mjera će obuhvatiti 128.000 obitelji i 230.000 djece, naglasio je premijer i dodao da je naknada povećana u odnosu na ranije. Ovo je namijenjeno da ide od 1. travnja i obuhvatit će najveći mogući broj ljudi koji su u postupku ostvarenja prava, rekao je Plenković i dodao da će izdvojiti 8 milijuna eura za cijenu prehrane.

Svinjetini cijena više neće biti regulirana

Objavljena su i ograničenja cijena hrane, koja su promijenjena. Jestivo ulje će biti jeftinije, mlijeko ostaje isto, kao i brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko meso, ali su zbog moguće nestašice drugih svinjskih proizvoda oni uklonjeno, ali je uvedeno carsko meso, što možete i vidjeti u tablici.

Ograničene cijene hrane | Foto: Vlada RH

Nastavljaju se i potpore poljoprivrednicima i ribarima, što košta 41 milijun eura. To uključuje naknadu za kompenzaciju poskupljenja, mali mljekari su dobili potporu za sabiranje i prijevoz, 100 poljoprivrednika će dobiti 10 milijuna eura za obnovljive izvore energije. Ribari su dobili 4 milijuna eura, kao i prerađivači drva te proizvođači namještaja.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Bit će objavljen i javni poziv za suzbijanje energetskog siromaštva, koja predviđa obnovu 1.000 kuća za 25 milijuna eura. Jednokratna novčana pomoć bit će dodijeljena i za 8.795 osoba koji su u privremenom smještaju. Svatko će dobiti 265 eura, a 1.327 eura je maksimalan iznos za jedno kućanstvo. Sve mjere ukupno vrijede 1,697 milijardi eura.

– Dosadašnji paketi mjera su sve skupa bili 5,1 milijardi eura. Što se tiče pandemije 1,6 milijardi eura, energetska kriza i inflacija 663 milijuna i 2,8 milijardi eura, onaj u zimi 98 milijuna eura i ovaj sad paket, rekao je premijer Plenković i krenuo u prezentaciju domaćeg BDP-a.

Jeste li zadovoljni donesenim mjerama?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap