Piletić i Hrelja otkrili detalje reforme: “Svi obuhvaćeni su na dobitku i to najmanje 10 posto”

Josip Mihaljević
9. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon što je premijer Andrej Plenković jutros predstavio izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i model obiteljskih mirovina, detalje su otkrili resorni ministar Marin Piletić i saborski zastupnik Silvano Hrelja.

piletic i hrelja

Foto: Ministar Marin Piletić i Silvano Hrelja | Facebook screenshot

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju doprinijet će da umirovljenici ostvare veća primanja u izazovnim vremenima, poručio je ministar rada Marin Piletić.

“Tri su ključne promjene koje želimo predstaviti i omogućiti umirovljenicima na korištenje. Radi se o povećanju obiteljske mirovine, omogućavanju korištenja osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu i povećanje najniže mirovine za ukupno tri posto”, kazao je ministar.

Do rasta od 10 posto obiteljskih mirovina doći će se povećanjem mirovinskog faktora ako se radi o jednom korisniku. Trenutačno većina korisnika obiteljskih mirovina koristi mirovinu preminulog partnera u iznosu od 70 posto. Od prvog dana moći će koristiti 77 posto mirovine preminulog partnera i to bi trebalo rezultirati 250 kuna većom mirovinom.

Ako su dva korisnika obiteljske mirovine, mirovinski faktor povećava se s 80 na 88 posto, a za korisnike obiteljskih mirovina gdje su tri ili više člana, mirovinski faktor povećava se s 90 na 100 posto.

Kako će funkcionirati mogućnost korištenja osobne i obiteljske mirovine?

Svi trenutačni korisnici obiteljskih mirovina morali su se, ako na nju imaju pravo, odreći svoje osobne mirovine. Novi zakon omogućit će im da aktiviraju svoju osobnu mirovinu te da uz nju primaju do 27 posto mirovine preminulog partnera. 

plenkovic
Plenković objavio reformu: Evo tko će dobiti 250, a tko 500 kuna veću mirovinu

“Procjenjuje se da će samo u prvoj godini primjene ove mjere biti obuhvaćeno nešto više od 155 tisuća korisnika. Do sada nije bilo moguće koristiti dvije mirovine paralelno, sada ćemo to omogućiti i priključiti se europskoj praksi. Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine, uvjet je da treba imati 65 godina starosti te da treba biti jedini korisnik obiteljske mirovine. Ali, nužno je da ispunjava i uvjete za obiteljsku mirovinu.

Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od obiteljske mirovine, a propisat ćemo najniži i najviši iznos. Predviđeni najviši iznos dijela obiteljske mirovine predlaže se da to bude 80 aktualnih vrijednosti mirovina, za sada je to 5.850 kuna. Radi se o kumulativnom iznosu osobne i obiteljske mirovine. No, svakim usklađivanjem mirovina taj će limit rasti. Očekujemo da će do stupanja zakona na snagu prijeći iznos od 6.000 kuna”, poručio je Piletić.

Najniži iznos dijela obiteljske mirovine bit će tri aktualne vrijednosti mirovine – 219 kuna.

Do kraja 2025. godine izmjene će rezultirati s više od 4,4 milijarde kuna troška

Što se tiče rasta najnižih mirovina, stvar je relativno jasna. Korisnici će s prvim danom iduće godine dobiti povećanje od 1,5 posto, a ista stvar će se ponoviti i u 2025. godini pa će najniža mirovina (uz sva redovna usklađivanja) do tada rasti dodatnih tri posto.

“Ukupno ćemo za ove tri mjere izdvojiti preko 4,4 milijarde kuna troška do kraja 2025. godine. Važno je za napomenuti da se prijedlogom zakona izuzimamo od ovrhe obiteljske mirovine koje koriste djeca umrlog osiguranika. Ove mjere predstavljaju važan iskorak prema dodatnoj zaštiti osjetljivih kategorija umirovljenika. Njima dodatno unaprjeđujemo mirovinski sustav generacijske solidarnosti u vremenima koje dolaze”, poručio je Piletić.

Hrelja: Očekujem malo pohvala i puno kritika

Hrelja je kazao kako će se prijedlog zakona uskoro naći u proceduri javnog savjetovanja.

“Vjerojatno ćemo pretrpjeti malo pohvala i puno kritika jer su očekivanja puno veća. Ali s ovog mjesta moram izraziti svoje zadovoljstvo suradnjom i radom Radne skupine Ministarstva na ovom projektu jer je doista zahtjevan. Ne postoje baze podataka iz koje možemo sve izvlačiti ni podaci o svim osiguranicima. To sve trebamo stvoriti. Naši ljudi očekuju da pritiskom na gumbić sve to iskoči van, ali to baš i ne ide tako.

Drugo, zadovoljan sam s time da smo puno računali i vidjeli stvarno stanje naših obiteljskih mirovina temeljem čega smo došli do kompromisa. Model kojeg smo odabrali je kompromis između pravičnog i solidarnog. Nisam euforičan, ali sam zadovoljan s time jer su ovo primjereni koraci onom što smo politički dogovorili da ćemo napraviti i onom što je Ministarstvo planiralo učiniti”, ocijenio je Hrelja.

“Račun isplativosti bit će vrlo jednostavan”

Hrelja se osvrnuo i na raniji HSU-ov prijedlog o obiteljskom dodatku na mirovinu, koji je predviđao da se može naslijediti 50 posto mirovine preminulog partnera. Taj je prijedlog i dalje u saborskoj proceduri.

“Kada sam ga predlagao, nisam mogao ni pretpostaviti da danas imamo 80 tisuća pretežno korisnica obiteljske mirovine koje su puno radile, ali nemaju staža osiguranja. Njih, mi kao ozbiljni ljudi, nismo mogli ostaviti bez povećanja obiteljske mirovine, kao ni djecu i druge korisnike obiteljskih mirovina.

Po procjeni oko 55 tisuća osiguranika ili nema dovoljno staža ili im nikako neće odgovarati uzeti svoju mirovinu uz dodatak, pa će oni svi postati kandidati za povećanje od 10 posto. Svoj politički stav morao sam korigirati sa silom argumenata do kojih smo došli tijekom pripreme ove reforme. Ovaj model je poprilično pojednostavljen, prihvatljiv i razumljiv. Možda ne na prvu, ali kad vidite prve računice sve će vam biti jasno. Jako smo blizu slovenskom modelu koji je zaživio prije 22 godine”, kazao je Hrelja.

Hrelja je ocijenio kako je reforma obiteljskih mirovina treći najveći projekt u mirovinskom sustavu s kojim se bavio u političkom radu, a druga dva su povrat duga i dodatak od 4-27 posto.

“Međutim, ovaj je jedinstven po sljedećem. Svi koji su u obuhvati, a bit će ih oko 300 tisuća, svi su na dobitku i to najmanje od deset posto”, kazao je Hrelja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap