Susjedi dobili mirovine usklađene po neobičnoj ‘švicarskoj formuli’: Ipak, na njih će morati još malo pričekati

Milan Dalmacija
3. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Od 1. siječnja, mirovine su u Srbiji povećane za 12,1 posto zahvaljujući neobičnoj primjeni ‘švicarske formule’. Naime, one su usklađene po 100-postotnom iznosu rasta plaća, koje su također povećane odlukom Vlade.

Ilustracija: Pixabay

Kako je ranije bilo najavljeno, mirovine su u Srbiji s 1. siječnjem formalno porasle za 12,1 posto. No, umirovljenici će na to povećanje pričekati još mjesec dana. Naime, sad tek kreće isplata mirovina za prosinac, dok će siječanjski iznosi biti isplaćeni tek u veljači. S tim povećanjem, prosječna bi mirovina trebala doseći 37.800 dinara, odnosno 322,22 eura.

Prema kalendaru isplata Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, mirovine će najprije dobiti bivši samostalni djelatnici te umirovljenici koji ih dobivaju preko tekućih računa ili poštom. Njima isplata počinje već 5. siječnja, piše Espreso. Dan kasnije, mirovine će biti isplaćene za vojne i poljoprivredne umirovljenike, dok će bivši radnici, ujedno i najveća skupina umirovljenika u susjednoj nam zemlji, dobiti mirovine 10. siječnja.

‘Švicarska formula’ na srpski način

Ovakvo usklađivanje još nismo vidjeli: Susjedi do većih mirovina stižu neobičnom formulom

Uz povećanje mirovina stiže i dosad neviđeni model usklađivanja, o kojem smo već pisali. U teoriji i dalje je riječ o “švicarskoj formuli”, ali će metoda usklađivanja ovisiti o ekonomskim kretanjima.

– To je jedna nadogradnja švicarske formule koja će omogućiti bolje praćenje ekonomskih trendova, a to znači da se u boljim godinama, kada je ekonomija takva da su rashodi za mirovine ispod 10 posto BDP-a, mirovine usklađuju sto posto s plaćama, a u nekim ekonomski izazovnijim godinama će vrijediti obična švicarska formula, objasnio je za Radio Mitrovicu Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog savjeta Vlade Srbije.

Pomaknuta dobna granica

Još jedna promjena tiče se odlaska žena u mirovinu. Naime, do 31. prosinca žene su u Srbiji u mirovinu mogle otići u dobi od 63 godine i četiri mjeseca, ali uz najmanje 15 godina staža. Od 1. siječnja, dobni prag je podignut na 63 i pol godine, dok minimalni staž ostaje isti. Minimalna dob će se tako povećavati sve do 2032. kad će žene u mirovinu ići sa 65 godina, kao i muškarci.

S druge strane, od nedjelje je moguće u prijevremenu mirovinu otići s 40 godina staža. Pritom se muškarci mogu umiroviti sa 60, a žene s 59 i pol godina. Moguć je i odlazak u redovitu starosnu mirovinu bez obzira na dob, ali uz 45 godina staža, piše B92.

Uz to, umirovljenici, a po prvi puta i osobe starije od 65 godina koje ne primaju mirovinu, moći će se od srijede prijaviti za vaučere za subvencionirani odmor. Prijave se primaju na šalterima Pošte Srbije, a bit će podijeljeno ukupno 100.000 vaučera u vrijednosti od 5.000 dinara (42,86 eura), piše Telegraf.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap