Ovakvo usklađivanje još nismo vidjeli: Susjedi do većih mirovina stižu neobičnom formulom

Milan Dalmacija
11. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Kroz dva povećanja, umirovljenici u Srbiji bi do siječnja trebali imati mirovine veće za nešto više od 400 kuna. Izmjene tamošnjeg mirovinskog zakona omogućit će usklađivanje mirovina čak i po 100-postotnom indeksu rasta potrošačkih cijena ili prosječnih plaća, ovisno o njihovom udjelu u BDP-u. Mijenjat će se i uvjeti za odlazak u mirovinu.

Umirovljenici u Srbiji smiju u kupovinu samo nedjeljom u zoru (Snimak zaslona/Al Jazeera)

U Srbiji se već mjesecima naveliko govori o povećanju mirovina. Tamošnji Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje od ovog je mjeseca započeo s isplatama mirovina većih za devet posto. No, plan je vladajućih da od 1. siječnja mirovine budu veće za još 12,1 posto.

Tečaj €/kn: 7,53450

Kako bi to ostvarili morali su izmijeniti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Isplata uvećanih mirovina u siječnju bila je pod znakom upitnika zbog velike inflacije i relativno nepovoljne formule usklađivanja. Ministar financija, Siniša Mali, pronašao je rješenje, koje ovisi o daljnjim ekonomskim kretanjima.

– Ukoliko mirovine padnu ispod 10 posto BDP-a, mi ćemo ih usklađivati samo s prosječnim plaćama, ako su između 10 i 10,5 posto implementirat ćemo švicarsku formulu, a ako su između 10,5 i i 11 posto, bit će indeksirane sa stopom inflacije, poručio je Mali za RTS.

Mijenjaju se dobne granice

umirovljenici
Siniša Mali diže mirovine naveliko: U Srbiji će one do 1. siječnja porasti ukupno 21 posto

Ali, to nije sve. Novim izmjenama zakona od 1. siječnja mijenjaju se i uvjeti za odlazak u mirovinu, ali i način njenog izračuna. Tako će žene s najmanje 15 godina staža mirovinskog osiguranja u mirovinu ići sa 63,5, a muškarci sa 65 godina života. No, i to će se s vremenom mijenjati sve do 2032. kad bi žene za ostvarivanje mirovinskih prava trebale također navršiti 65 godina.

Za prijevremeno umirovljenje bit će potrebno imati najmanje 40 godina staža. Žene će u prijevremenu mirovinu moći ići u dobi od 59,5 godina, dok će muškarci na to imati pravo nakon 60. rođendana. Ova će odredba vrijediti sve do 2024. kad će oba spola ići u prijevremenu mirovinu sa 60 godina, piše Kurir. Oni koji odluče ranije ići u mirovinu bit će penalizirani s 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja, odnosno najviše 20,4 posto manjim iznosom mirovine za umirovljenje pet godina prije propisane dobi. Osobe koje imaju 45 godina staža moći će ostvariti pravo na mirovinu bez obzira na dob.

Povećanje od 400-tinjak kuna

Kriteriji za obračun mirovina neće se mijenjati, tako da će 1,7 milijuna umirovljenika u Srbiji, umjesto dosadašnjih prosječnih 30.965 dinara (1.858 kuna) do siječnja iduće godine dobiti veće mirovine, u prosjeku 33.751 dinar (2.025 kuna), dok će od 1. siječnja drugim povećanjem one u prosjeku iznositi 37.834 dinara (2.270 kuna).

Ovakvo usklađivanje još nismo vidjeli: Susjedi do većih mirovina stižu neobičnom formulom
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap