Siniša Mali diže mirovine naveliko: U Srbiji će one do 1. siječnja porasti ukupno 21 posto

Milan Dalmacija
27. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Ministar financija Srbije, Siniša Mali najavio je povećanje mirovina za devet posto od 1. studenog te za još 12 posto od 1. siječnja. Najavljen je i rast plaća za 12,5 posto, ali oporba upozorava da to nije ni blizu onoga što su građani izgubili zbog inflacije.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Od 1. studenog mirovine će u Srbiji biti povećane za devet posto, a od 1. siječnja za još 12 posto, najavio je ministar financija Siniša Mali gostujući na Dnevniku RTS-a. Dodao je da će od 1. siječnja i plaće biti povećane za 12,5 posto te dodao da je minimalac već narastao za 14,3 posto. Još ranije ove godine, predsjednik Aleksandar Vučić je obećavao rast mirovina za 20 posto unatoč krizi.

Tečaj €/kn: 7,53450

Ministar Mali poručio je kako povećanje mirovina neće biti problem, jer javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardu eura, odnosno 53 posto bruto domaćeg proizvoda. Procjena je da će ove godine BDP Srbije biti viši od 60 milijardi eura.

– Jedna Francuska ima 2.900 milijardi eura duga, Njemačka 2.482 milijarde, a pravi pokazatelj duga jest njegov udio u BDP-u, koji je kod nas 53 posto, a recimo u Grčkoj 193 posto, Španjolskoj 118, Francuskoj 113, Crnoj Gori 103, dok je prosjek Europske unije 90 posto”, rekao je Mali.

Povećanje mirovina ili gubitak novca?

Prosjek inflacije je 11,5 posto, dodao je te ustvrdio da projekcije za sljedeću godinu pokazuju rast cijena od 8,7 posto. Ustvrdio je da ta dva iznosa odgovaraju apsolutnom povećanju mirovina od 20 posto. No, s njegovom se računicom ne slaže potpredsjednik Stranke slobode i pravde, Dušan Nikezić. On tvrdi da su radnici i umirovljenici zbog inflacije, unatoč najavljenom povećanju plaća i mirovina, na gubitku.

– Radnici koji primaju minimalac će ove godine izgubiti 32.000 dinara, prosječan umirovljenik 23.000 dinara, a zaposleni u javnom sektoru 72.000 dinara, čak i ako uzmemo u obzir službenu, podcijenjenu stopu inflacije. To znači da će, usprkos najavljenom povećanju, skoro tri milijuna ljudi ove godine, zbog podivljale inflacije, izgubiti gotovo cijelu jednu plaću, odnosno mirovinu, ustvrdio je Nikezić.

Poručio je da najavljeno povećanje ne može biti lijepa vijest za građane, već samo potvrda da žive sve gore. Obrativši se priopćenjem izravno ministru Malom, okrivio ga je za dvostruko veću inflaciju od svjetskog prosjeka te nedovoljno povećanje plaća i mirovina. Predložio je nadoknadu plaća i penzija češćim, kvartalnim usklađivanjima, što od Vlade traže i umirovljeničke udruge te oporba u Hrvatskoj.

Siniša Mali diže mirovine naveliko: U Srbiji će one do 1. siječnja porasti ukupno 21 posto
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap