Stiže novo povećanje mirovina: Šemper izračunao koliko će usklađivanje donijeti umirovljenicima

Jasmina Grgurić Zanze
24. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Srpanjsko usklađivanje mirovina umirovljenicima bi trebalo donijeti oko sedam posto više. Na prosječnu mirovinu prema općim propisima od 534 eura, ‘povišica’ iznosi oko 37 eura. Preliminarni izračun od 7,26 posto donosi stručnjak za mirovinski sustav Željko Šemper. Međutim, kako i sam naglašava, još uvijek nije poznat podatak o plaćama za svibanj i lipanj, kao ni o cijenama za lipanj pa će se konačni izračun moći napraviti tek u kolovozu. Isplata će tako stići u rujnu, sa zaostacima za srpanj.

Novčanice euri

Euri | Foto: Pexels

Prema dosad poznatim parametrima, usklađivanje mirovina bi umirovljenicima od srpnja moglo donijeti oko sedam posto više. Do preliminarnog izračuna došao je stručnjak za mirovinski sustav, Željko Šemper. Za isplatu srpanjskog usklađivanja treba se strpjeti do rujna kada stižu veće mirovine za kolovoz, sa zaostacima za srpanj. Kako se mirovine usklađuju prema mjesečnim kretanjima cijena i prosječne plaće u proteklom polugodištu u odnosu na ono koje mu prethodi, za konačni izračun treba pričekati podatke Državnog zavoda za statistiku o cijenama i plaćama za svibanj, odnosno lipanj, što će biti poznato u konačnici tek u kolovozu.

Plaće rasle puno više od cijena, još se čekaju svi podaci

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Analiza usklađivanja mirovina: Evo kako nas Vlada zakida za povoljnije povećanje

– Ovih dana Državni zavod za statistiku objavio je podatke o cijenama za svibanj i plaćama za travanj. Cijene, odnosno inflacija su u razdoblju siječanj- svibanj u odnosu na srpanj- studeni rasle 0,4 %, dok su plaće ‘eksplodirale’ zbog povećanja plaća državnih i javnih službi za čak 32 %. U razdoblju siječanj- travanj u odnosu na srpanj- listopad plaće su rasle za 10,2 % pa prema još uvijek staroj formuli 70:30, usklađivanje mirovina u ovom trenutku bi iznosilo 7,26 %. Za konačan postotak usklađivanja od 1. srpnja nedostaju podaci o cijenama za lipanj, kao i o plaćama za svibanj i lipanj, što ćemo saznati 20. kolovoza. Iako ovaj postotak nije konačan, želio sam svoje prijatelje dodatno raspoložiti za praznik, objavio je na Dan antifašističke borbe Šemper na svom Facebook profilu.

Šemper informativne izračune radi uoči svakog službenog usklađivanja, uz minimalna odstupanja prema poznatim parametrima. S obzirom na to da su plaće rasle, za očekivati je bilo i da će rasti mirovine. Slično se dogodilo lani, također zbog rasta plaća, kada je srpanjsko usklađivanje umirovljenicima donijelo rekordnih 8,42 posto. Premda ovo usklađivanje ne bi trebalo oboriti taj rekord, svakako je veće, kako u pravilu obično i jest, od siječanjskoj usklađivanja koje je ove godine donijelo 4,19 posto.

Na prosječnu mirovinu od 534 eura, koliko dobiva nešto manje od milijun hrvatskih umirovljenika prema općim propisima, ne računajući isplate u inozemstvo, povećanje od oko sedam posto donosi oko 37 eura veću mirovinu.

Od povoljnije formule usklađivanja još uvijek ništa

Ministar rada o usklađivanju mirovina i poskupljenju domova | Snimak zaslona: RTL Danas
Ministar Piletić ignorira umirovljenike: 'Živimo sve teže, neće nam pomoći ni usklađivanje'

Premda se očekivalo da će, prema još lanjskim obećanjima Vlade, nova formula usklađivanja u omjeru 85:15, umjesto sadašnjih 70:30, zaživjeti od srpnja to se neće dogoditi, jer izmjena nije zakonski provedena. Prema novom omjeru, usklađivanje bi, upozorava Šemper, bilo 8,73 posto.

Naime, veći postotak uzima se kod onog indeksa koji je više rastao, a u ovom slučaju, kao i većini dosadašnjih usklađivanja, to su upravo plaće, a ne cijene. Ipak, Šemper je već nekoliko puta naglasio da ovakva promjena neće donijeti i znatno veća usklađivanja. Istaknuo je pritom da bi Vlada svakako trebala prihvatiti prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske da se uvede omjer 100 naprema 0 u korist povoljnijeg indeksa rasta.

– Od 1. siječnja na usklađivanju mirovina od 4,19 % prosječna mirovina od 513,57 eura povećana je za 21,52 eura. Prema omjeru 85:15 mirovine bi bile usklađene za 4,45 %, što bi iznosilo povećanje za 22,85 eura ili više za ‘čak’ 1,33 eura. Usklađivanje prema omjeru 100:0 bi 1. siječnja iznosilo 4,7 posto, što bi bilo više tek za 2,62 eura, izračunao je ranije Šemper, o čemu smo pisali ovdje.

Sindikat umirovljenika Hrvatske upozorio je nedavno da mirovine ne prate trend povećanja plaća. Predsjednica Jasna A. Petrović rekla je da zbog stalnog povećanja troškova života ni usklađivanje mirovina neće bitno pomoći u preživljavanju umirovljenika koji žive sve teže, sa sve manjim udjelom mirovina u plaćama, o čemu smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap