SDP predstavio četiri antiinflacijske mjere, evo što su smislili za umirovljenike

Josip Mihaljević
31. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

SDP-ovci su ovih dana dovršili prijedlog antiinflacijskih mjera s fokusom na pomoć građanima koji većinu primanja troše na preživljavanje, odnosno plaćanje režija i hranu. Evo što su smislili za umirovljenike.

kune i euri

Josipa Vrankulj | bauštela.hr

Predsjednik SDP-ova Savjeta a gospodarstvo Josip Tica vodi tim koji je ovih dana dovršio prijedlog antiinflacijskih mjera. Smatraju kako Vlada hitno treba reagirati i početi kontrolirati inflaciju jer bi u suprotnom mogli doći oči u oči s ozbiljnim gospodarskim i društvenim problemima.

Prema ocjeni SDP-ovaca, najpogođeniji su oni čija mjesečna primanja iznose do 4.000 kuna, dakle, mahom umirovljenici.

grbin
Duboko u saborskoj proceduri: Evo što prijedlozi SDP-a donose umirovljenicima

“Tu se radi o trećini hrvatskog stanovništva, o građanima koji primanja troše na preživljavanje, na plaćanje energije i osnovnu hranu”, poručuju iz SDP-a.

Njihov prijedlog sadrži četiri konkretne mjere, a neke od njih su i ranije komunicirali u javnosti.

Konkretno, za umirovljenike predlažu pravedniju formulu usklađivanja mirovina i isplatu izvanrednog energetskog dodatka. Druge dvije mjere odnose se na korekciju cijena naftnih derivata i potpora poduzetnicima čije je poslovanje ugrozio rat u Ukrajini.

“Trenutačni model usklađivanja nije održiv jer ne omogućava očuvanje kupovne moći umirovljenika u uvjetima kada je inflacija visoka, odnosno, ne prati rast plaća u uvjetima kada raste prosječna plaća pa mirovine stalno zaostaju za plaćama”, poručuju s Iblerovog trga.

SDP-ovci predlažu da se trenutačna formula usklađivanja 70:30 promijeni u 100:0. O takvoj formuli usklađivanja pisali smo OVDJE.

Što se tiče mjere energetskog dodatka, SDP-ovci predlažu da se ta mjera proširi na sve građane s primanjima ispod 4.000 kuna. I tada bi umirovljenici mogli ostvariti pravo na dodatak, ali bi isplata zahvatila i manji dio radnika.

 

SDP predstavio četiri antiinflacijske mjere, evo što su smislili za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap