Ravnatelj HZMO-a otkrio koliko će obiteljske mirovine biti veće, ali i kad kreće isplata po novom modelu

Ana Kanazir
3. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Od 1. siječnja je prema Zakonu o mirovinskom osiguranju na snagu stupila i novost vezana uz obiteljske mirovine. Jučer je krenulo zaprimanje zahtjeva na šalterima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pa su bile i poveće gužve, a ravnatelj HZMO-a, Ivan Serdar je otkrio kako se prve isplate očekuju u veljači te dodao da bi obiteljske mirovine mogle biti veće za prosječno 64,69 eura.

ivan serdar

Foto: Ivan Serdar | Mirovina.hr

Kao što smo već pisali ovdje, udovice i udovci će po novome moći birati između primanja samo obiteljske mirovine, koja će za jednog člana obitelji iznositi 77 posto mirovine pokojnog partnera ili će moći nastaviti primati vlastitu mirovinu i 27 posto obiteljske. Ipak, ako se odluče za drugu varijantu, potrebno je podnijeti poseban zahtjev za isplatu dijela mirovine.

obiteljska mirovina
Novi model obiteljskih mirovina kreće od 1. siječnja, a ovo su odgovori na najčešća pitanja

Otkriveni su prosječni iznosi

Kako se predaju zahtjevi i kako se rješava problem gužve koji je nastao u uredima i na šalterima Zavoda za mirovinsko osiguranje, otkrio je Ivan Serdar u intervjuu za RTL.

– Te zahtjeve umirovljenici mogu podnijeti u svim područnim uredima i službama HZMO-a, ali i u uredima Hrvatske pošte bez ikakve novčane naknade. Također, mogu to učiniti i slanjem pošte, ali i preko portala e-građani, objasnio je Serdar. O kakvom se točno zahtjevu radi i gdje ga možete pronaći, možete vidjeti u ovom našem tekstu.

Ravnatelj HZMO-a je dodao i kako se prva rješenja i isplate očekuju u veljači, a na rješenjima će se vidjeti podaci što se tiče iznosa. On predviđa kako bi obiteljske mirovine u prosjeku mogle biti veće za 510 kuna ili 64,69 eura, dok bi maksimum koji bi umirovljenici mogli dobiti postavljen na 80 aktualnih vrijednosti mirovine, što je u ovom trenutku 6.212 kuna ili 824,49 eura.

Isplati li se više obiteljska mirovina ili vlastita uz dodatak?

Iz HZMO-a su mislili i na one u Domovima za starije pa su edukacije o obiteljskim mirovinama već krenule s održavanjem po domovima za starije osobe, o čemu smo pisali ovdje, a idući tjedan će se nastaviti.

Zanimljiv je i izračun analitičara mirovinskog sustava Željka Šempera koji sadrži informacije o tome koja je mirovina za pojedine umirovljenike isplativija. On kaže kako se obiteljska mirovina više isplati ako je mirovina pokojnika bila najmanje 78 posto veća od mirovine preživjelog, dok je uzimanje vlastite uz 27 posto obiteljske mirovine povoljnije ako je pokojnikova mirovina bila 78 posto ili manja od mirovine preživjelog. Više smo pisali ovdje.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap