Sindikat, Šemper i HSU složni: ‘Usklađivanje mirovina treba biti četiri puta godišnje’

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Usklađivanje mirovina trebalo bi se događati četiri puta godišnje, a ne dvaput kao sada. Takvu ideju zagovaraju Hrvatska stranka umirovljenika, ekonomski stručnjak za mirovinski sustav Željko Šemper i Sindikat umirovljenika Hrvatske. Kvartalnim usklađivanjem mirovine bi manje zaostajale za rastom cijena i plaća. Umirovljenici ne bi više morali čekati i po devet mjeseci da osjete efekte povećanja mirovina u odnosu na povećanje troškova života. Kako je živjeti s istim mirovinama dok cijene divljaju, umirovljenici su najbolje osjetili u inflaciji.

Računanje eura

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Usklađivanje mirovina od 1. siječnja umirovljenici će dobiti tek u travnju za ožujak, s isplatom zaostataka za siječanj i veljaču. Usklađivanje stiže za drugu polovinu 2023. koja se prema promjenama u potrošačkim cijenama i prosječnoj plaći komparira s prvom polovinom godine. Iz toga je jasno da umirovljenici već više od pola godine žive s manjim mirovinama, otkako su iznova porasli troškovi života, ali i plaće. Na to nas je upozorila i čitateljica Jasna L.

Kvartalno usklađivanje podržavaju SUH, Šemper i HSU

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Analiza usklađivanja mirovina: Evo kako nas Vlada zakida za povoljnije povećanje

– Kod svakog usklađivanja umirovljenicima se krade isplata za šest mjeseci razlike. Ako usklađivanje iznosi oko 5 posto, to znači da oni već pola godine primaju manje mirovine u odnosu na prethodno razdoblje. Zašto se taj koeficijent onda ne primjenjuje od 1. srpnja sa zaostacima za to polugodišnje razdoblje na koje se i odnosi, nego tek od siječnja nove godine. Znači da ostajemo zakinuti za postotke u tom polugodišnjem razdoblju u kojem su veće cijene i plaće, kaže Jasna.

Jedno od rješenja svakako bi bilo češće usklađivanje mirovina, a da se ono obavlja četiri puta godišnje, umjesto dvaput, zalaže se i Hrvatska stranka umirovljenika, o čemu smo pisali ovdje. Ta ideja potekla je zapravo od sad već bivšeg HSU-ovca, ekonomskog analitičara Željka Šempera, a podržava je već godinama i Sindikat umirovljenika Hrvatske, uz zahtjev da se usklađivanje obavlja u odnosu 100:0 u korist povoljnijeg faktora, odnosno indeksa rasta cijena ili plaća. Ta će formula tek na idućem usklađivanju biti u omjeru 85:15 umjesto sadašnjih 70:30, no to umirovljenicima neće donijeti neku drastičnu razliku na mirovinama, o čemu smo pisali ovdje.

Umirovljenicima razlika stigne tek nakon devet mjeseci

– Efekt komparacije drugog polugodišta u odnosu na prvo polugodište dobije se tek nakon 8 do 9 mjeseci, odnosno u travnju i u rujnu. Još prije dvije godine sam predlagao kvartalno usklađivanje kad inflacija bude veća od pet posto, a bila je i 13,5 posto. Sad su samo iz HSU-a to ponovili, ali po običaju kasne, jer je sada polugodišnja inflacija tri posto, rezolutan je Šemper.

S tim se slaže i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), Jasna A. Petrović koja sama napominje kako je riječ o Šemperovu prijedlogu za koji se i oni zalaži već godinama. Međutim, pravednije usklađivanje samo je jedan u nizu SUH-ovih zahtjeva koji im kroz sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe nisu prihvaćeni. Čekanja im je, kažu, dosta pa pripremaju nove aktivnosti u svrhu poboljšavanja položaja umirovljeničke populacije.

– O narednim aktivnostima već idući tjedan ćemo obavijestiti javnost, jer nam je dosta čekanja na ispunjenje naših zahtjeva. Pokrenut ćemo peticiju, pokušat ćemo s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike naći neki dogovor, a ako ni to ne pomogne, onda nije isključena ni opcija prosvjeda, kazala nam je Jasna A. Petrović.

Ne odustaju od ukidanja penalizacije i staža za sve majke

novčanice eura u različitim apoenima
Šemper: Umirovljenici su očekivali još jednu mirovinu u prosincu, ali opet im se nude mrvice

Podsjetimo, posljednja sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe održana je krajem studenoga, o čemu smo pisali ovdje. Tada je dogovoren okvirni plan isplate kolokvijalno zvane trinaeste mirovine. Riječ je o trajnom dodatku koji bi se umirovljenicima trebao isplaćivati jednom godišnje, a postao bi dio mirovine. Hoće li prvi takav dodatak biti isplaćen već ovoga proljeća ili na ljeto, još uvijek nije poznato.

Također, dogovoreno je tada i usklađivanje mirovina prema modelu 85:15, premda je Sindikat umirovljenika tražio da to bude u stopostotnom iznosu povoljnijeg faktora. Petrović je već tada naglasila da nisu zadovoljni dinamikom rješavanja zahtjeva umirovljeničkih predstavnika u Nacionalnom vijeću, u kojem je i Matica umirovljenika Hrvatske.

Traže, uz ostalo, ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike kada napune 65 godina i staž za majke za sve umirovljenice, a ne samo umirovljene nakon siječnja 2019. godine. Već u prosincu je na adresu ministra Marina Piletića stiglo pismo iz SUH-a da ozbiljno razmotri svoje politike prema umirovljenicima, a možete ga pročitati ovdje.

Što mislite o prijedlogu da se mirovine usklađuju četiri puta godišnje, umjesto dvaput?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap