Udovica dobiva dio obiteljske mirovine koji je veći od vlastite, evo kako je to moguće

Jasmina Grgurić Zanze
20. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenica s 339 eura invalidske mirovine dobiva između 380 i 400 eura dio obiteljske mirovine, kako je vidljivo iz statistike Zavoda za mirovinsko osiguranje. Postavlja se pitanje zašto udovica nije dobila obiteljsku mirovinu, koja bi joj bila veća za oko 380 eura od zbroja osobne i dodatka. Međutim, i ovaj slučaj je moguć. Kako doznajemo, udovica ima dijete nesposobno za rad koje koristi obiteljsku mirovinu pokojnoga oca, dok ona kao supruga koristi njezin dio uz vlastitu mirovinu.

Osoba u invalidskim kolicima i druga ženska osoba koja stoji pored nje

Osoba s invaliditetom | Foto: Unsplash

Dio obiteljske mirovine u veljači je, prema posljednjim podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, isplaćen za gotovo 100.000 umirovljenika. Premda oni uz vlastitu mirovinu u prosjeku dobivaju 101 euro više, ima i onih s četverostruko većim iznosom. Točnije, jednoj umirovljenici u invalidskoj mirovini od 339 eura dio obiteljske mirovine veći je od vlastite mirovine te iznosi između 380 i 400 eura. Riječ je o 27 posto dijela obiteljske mirovine, koja joj je povoljnija opcija nego da je uzela 77 posto suprugove mirovine, o čemu smo pisali ovdje.

Obiteljska mirovina bila bi joj znatno povoljnija

Umirovljenica u invalidskoj mirovini od 339 eura prima gotovo 400 eura od dijela obiteljske mirovine

Ako uzmemo u obzir da 27 posto suprugove mirovine iznosi oko 390 eura, to znači da je pokojni suprug imao mirovinu od oko 1.445 eura. Već iz samog iznosa vidimo kako najvjerojatnije nije riječ o mirovini iz rada, nego mirovini ostvarenoj prema posebnim propisima. Nadalje, vidljivo je da bi 77 posto takve obiteljske mirovine ovoj umirovljenici bilo povoljnije od dijela obiteljske mirovine uz vlastitu. Kombinacijom svoje i dijela obiteljske dobiva, naime, oko 730 eura, dok bi joj obiteljska mirovina iznosila više od 1.112 eura, dakle bila bi joj za oko 380 eura povoljnija.

Tu se postavljaju dva pitanja. Prvo, zašto bi se netko odučio na manje povoljnu opciju, a drugo, kako Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje može osobi dati opciju koja je za korisnika nepovoljna. Ipak, ovaj primjer pokazuje svu nepreciznost statističkih podataka kada se oni izvuku iz konteksta, kojeg doduše ni sam HZMO u svojoj statistici ne navodi pa stvari onda izgledaju nelogično. Ipak, kako doznajemo, iza svega postoji vrlo neobično, ali racionalno objašnjenje.

Udovica ima dijete koje je nesposobno za rad

Udovica u invalidskoj mirovini, uz koju dobiva veći dio obiteljske mirovine od osobne mirovine, ima dijete nesposobno za rad. Dijete dobiva obiteljsku mirovinu pokojnoga oca prema faktoru 77 posto, dok udovica dobiva osobnu mirovinu uz dio obiteljske mirovine. Zajedno tako dobivaju više nego kada bi ona koristila obiteljsku mirovinu s djetetom, pri čemu je za dva člana faktor od 88 posto. Mirovina koju nasljeđuju ostvarena je prema posebnim propisima uz dvostruku limit kod najviše mirovine.

Čak 48 korisnika dijela obiteljske mirovine starije je od sto godina, o čemu smo pisali ovdje. Prosječna dob korisnika dijela obiteljske mirovine je 78 godina i 7 mjeseci. Njih 82 posto su žene pa je jasno kako je velikom većinom riječ o starijim udovicama koje uglavnom žive same od svojih mirovina. Ipak, iznosi dijela obiteljske mirovine kreću se u vrlo širokom rasponu od ispod 20 pa sve do 400 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap