Plenković kao Djed Mraz: Novi energetski dodatak za više od 600.000 umirovljenika!

Milan Dalmacija
22. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Vlada je donijela odluku o isplati novog jednokratnog novčanog dodatka umirovljenicima i korisnicima socijalnih prava zbog ublažavanja posljedica rasta životnih troškova. Iznos od 1.200 kuna će dobiti oni s mirovinama do 1.850 kuna, 900 kuna će dobiti oni s mirovinama do 2.350 kuna, 600 kuna će dobiti oni s mirovinama do 3.350 kuna, a 400 kuna oni koji primaju mirovine u iznosu do 4.360 kuna.

Andrej Plenković je najavio isplatu novog energetskog dodatka pred Božić | Foto: Mirovina.hr

Na posljednjoj sjednici Vlade u ovoj godini prihvaćena je odluka o dodjeli jednokratnog novčanog dodatka – korisnicima mirovine i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života. Njome će umirovljenici dobiti od 400 do 1.200 kuna ovisno o visini mirovine.

– Plaće i mirovine su u našem mandatu rasle više nego u mandatu bilo koje vlade do sad. Prosječna mirovina je rasla 30 posto, odnosno 795 kuna više. Cilj je da određene uštede koje su napravljene u proračunu usmjerimo onim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć potreba. ovo su ciljane mjere koje obuhvaćaju umirovljenike s nižim primanjima, osobe s invaliditetom, korisnike socijalne pomoći, dječjeg doplatka i nezaposlene. Riječ je o milijun ljudi, od toga 700.000 umirovljenika s mirovinama do 4.360 kuna, poručio je Plenković na početku sjednice Vlade, ističući da je podjela dodatka jednaka kao i posljednji put.

Visina energetskog dodatka za umirovljenike | Foto: Vlada RH

Podsjećamo da je ove godine dvaput isplaćen energetski dodatak umirovljenicima. Posljednji put je to bilo u listopadu, kad je po istim kriterijima dodatak isplaćen za više od 600.000 umirovljenika. Ovih dana je isplaćen i energetski dodatak za primatelje kombinirane mirovine iz Hrvatske i inozemstva, o čemu možete više čitati ovdje. Premijer Plenković je ranije, prilikom izglasavanja državnog proračuna za 2023. godinu, rekao kako je u proračunu ostalo dovoljno mjesta da se umirovljenicima isplati više od dva dodatka.

Stiže dodatak i za socijalu

Božićnice svima! HSU poslao Vladi novi zahtjev: Traže 100 eura za svakog umirovljenika

– Vlada po četvrti put u dvije godine omogućuje isplatu dodatka. Predlaže se isplata mirovina svim umirovljenicima koji ostvaruju mirovinu u RH i inozemstvu, nisu zaposleni i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Predlaže se i naknada za ugroženog kupca energenta koja se priznaje primateljima socijalne pomoći, nacionalne naknade za starije osobe, osobne invalidnine i naknade za pomoć i njegu u kući. Ova naknada bit će isplaćena u iznosu od 1.000 kuna u mjesecu prosincu ove godine, pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić.

Prema odluci, umirovljenici koji su primili mirovinu za kolovoz ove godine, mogli bi do kraja mjeseca računati na novi dodatak. Primatelji mirovina za prosinac, o kojoj smo više pisali ovdje, dodatak će dobiti najkasnije u ožujku. Oni koji uz hrvatsku, primaju i inozemnu mirovinu do ukupnog iznosa od 4.360 kuna trebaju do 28. veljače HZMO-u predati dokaze o primitku inozemne mirovine za prosinac.

Ovom odlukom je djelomično ispunjen nedavni zahtjev Hrvatske stranke umirovljenika koja je zatražila da država svim umirovljenicima isplati po 100 eura božićnice, o čemu smo pisali. Oni smatraju kako bi se tako potrošilo manje novca i spriječila nejednakost među umirovljenicima koja se događa jer gradovi i općine isplaćuju različite iznose božićnica i to samo dijelu umirovljenika, dok neki ne isplaćuju ništa. Cijeli popis gradova i općina koje daju božićnice možete pronaći ovdje.

Još olakšavajućih mjera

Građanima na potresom ugroženim područjima dodatno će olakšati prihvaćene odluke o otpisu potraživanja i naknada za struju i grijanje te za produljenje odluke o besplatnoj cestarini na autocesti A11, besplatnom prijevozu vlakom i RTV pristojbi za prvih šest mjeseci sljedeće godine.

Građanima, a samim time i umirovljenicima s područja pogođenih potresom bit će isplaćena i jednokratna novčana pomoć. Riječ je o osobama smještenima u privremenom smještaju.

– Ovom odlukom dodijelit će se 15 milijuna kuna za osobe koje se nalaze u smještaju u mobilnim stambenim jedinicama, kontejnerima te u kolektivnom smještaju. Sredstva će se isplatiti županijama. Pravo će ostvariti osobe koje su 1. prosinca bile u statusu korisnika privremenog smještaja. Iznos će biti 2.000 kuna po osobi, do najviše 10.000 kuna po kućanstvu, rekao je ministar graditeljstva, Ivan Paladina.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap