Plenković kao Djed Mraz: Novi energetski dodatak za više od 600.000 umirovljenika!

Milan Dalmacija
22. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Vlada je donijela odluku o isplati novog jednokratnog novčanog dodatka umirovljenicima i korisnicima socijalnih prava zbog ublažavanja posljedica rasta životnih troškova. Iznos od 1.200 kuna će dobiti oni s mirovinama do 1.850 kuna, 900 kuna će dobiti oni s mirovinama do 2.350 kuna, 600 kuna će dobiti oni s mirovinama do 3.350 kuna, a 400 kuna oni koji primaju mirovine u iznosu do 4.360 kuna.

Andrej Plenković je najavio isplatu novog energetskog dodatka pred Božić | Foto: Mirovina.hr

Na posljednjoj sjednici Vlade u ovoj godini prihvaćena je odluka o dodjeli jednokratnog novčanog dodatka – korisnicima mirovine i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života. Njome će umirovljenici dobiti od 400 do 1.200 kuna ovisno o visini mirovine.

– Plaće i mirovine su u našem mandatu rasle više nego u mandatu bilo koje vlade do sad. Prosječna mirovina je rasla 30 posto, odnosno 795 kuna više. Cilj je da određene uštede koje su napravljene u proračunu usmjerimo onim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć potreba. ovo su ciljane mjere koje obuhvaćaju umirovljenike s nižim primanjima, osobe s invaliditetom, korisnike socijalne pomoći, dječjeg doplatka i nezaposlene. Riječ je o milijun ljudi, od toga 700.000 umirovljenika s mirovinama do 4.360 kuna, poručio je Plenković na početku sjednice Vlade, ističući da je podjela dodatka jednaka kao i posljednji put.

Visina energetskog dodatka za umirovljenike | Foto: Vlada RH

Podsjećamo da je ove godine dvaput isplaćen energetski dodatak umirovljenicima. Posljednji put je to bilo u listopadu, kad je po istim kriterijima dodatak isplaćen za više od 600.000 umirovljenika. Ovih dana je isplaćen i energetski dodatak za primatelje kombinirane mirovine iz Hrvatske i inozemstva, o čemu možete više čitati ovdje. Premijer Plenković je ranije, prilikom izglasavanja državnog proračuna za 2023. godinu, rekao kako je u proračunu ostalo dovoljno mjesta da se umirovljenicima isplati više od dva dodatka.

Stiže dodatak i za socijalu

Božićnice svima! HSU poslao Vladi novi zahtjev: Traže 100 eura za svakog umirovljenika

– Vlada po četvrti put u dvije godine omogućuje isplatu dodatka. Predlaže se isplata mirovina svim umirovljenicima koji ostvaruju mirovinu u RH i inozemstvu, nisu zaposleni i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Predlaže se i naknada za ugroženog kupca energenta koja se priznaje primateljima socijalne pomoći, nacionalne naknade za starije osobe, osobne invalidnine i naknade za pomoć i njegu u kući. Ova naknada bit će isplaćena u iznosu od 1.000 kuna u mjesecu prosincu ove godine, pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić.

Prema odluci, umirovljenici koji su primili mirovinu za kolovoz ove godine, mogli bi do kraja mjeseca računati na novi dodatak. Primatelji mirovina za prosinac, o kojoj smo više pisali ovdje, dodatak će dobiti najkasnije u ožujku. Oni koji uz hrvatsku, primaju i inozemnu mirovinu do ukupnog iznosa od 4.360 kuna trebaju do 28. veljače HZMO-u predati dokaze o primitku inozemne mirovine za prosinac.

Ovom odlukom je djelomično ispunjen nedavni zahtjev Hrvatske stranke umirovljenika koja je zatražila da država svim umirovljenicima isplati po 100 eura božićnice, o čemu smo pisali. Oni smatraju kako bi se tako potrošilo manje novca i spriječila nejednakost među umirovljenicima koja se događa jer gradovi i općine isplaćuju različite iznose božićnica i to samo dijelu umirovljenika, dok neki ne isplaćuju ništa. Cijeli popis gradova i općina koje daju božićnice možete pronaći ovdje.

Još olakšavajućih mjera

Građanima na potresom ugroženim područjima dodatno će olakšati prihvaćene odluke o otpisu potraživanja i naknada za struju i grijanje te za produljenje odluke o besplatnoj cestarini na autocesti A11, besplatnom prijevozu vlakom i RTV pristojbi za prvih šest mjeseci sljedeće godine.

Građanima, a samim time i umirovljenicima s područja pogođenih potresom bit će isplaćena i jednokratna novčana pomoć. Riječ je o osobama smještenima u privremenom smještaju.

– Ovom odlukom dodijelit će se 15 milijuna kuna za osobe koje se nalaze u smještaju u mobilnim stambenim jedinicama, kontejnerima te u kolektivnom smještaju. Sredstva će se isplatiti županijama. Pravo će ostvariti osobe koje su 1. prosinca bile u statusu korisnika privremenog smještaja. Iznos će biti 2.000 kuna po osobi, do najviše 10.000 kuna po kućanstvu, rekao je ministar graditeljstva, Ivan Paladina.

Copy link
Powered by Social Snap