Plenković dao novo obećanje o povećanju mirovina: Idu gore 30 posto, evo kolike će biti

Jasmina Grgurić Zanze
29. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Premijer Andrej Plenković shvatio je da je pogriješio kada je obećao da će plaće rasti za 30 posto, a mirovine za 25 posto. Sada nudi 30 posto povećanja kroz četiri godine mandata, prema čemu bi prosječna mirovina iznosila 750 eura, a prosječna plaća 1.600 eura. Jednakim rastom plaća i mirovina, što je i svrha usklađivanja, udio bi ostao isti. Predsjednik Zoran Milanović obećava udio mirovina u plaći od 50 posto, što je oko deset posto više nego sada. Ministar Marin Piletić mu poručuje da su takve brojke nesuvisle te da je u svom mandatu mirovine digao za samo 12 eura.

Andrej Plenković i euri u pozadini

Andrej Plenković | Foto: Mirovina.hr/Screenshot Facebook

Nakon što je HDZ u predizbornom programu obećao povećanje mirovina za 25 posto, a prosječne plaće na 1.600 eura, odmah je postalo jasno da će tako plaće rasti više od mirovina. Time bi udio mirovina u plaći samo još više padao, o čemu smo pisali ovdje. Naime, plaće bi prema tome kroz četiri godine rasle za oko 400 eura, a mirovine za oko 120 eura u odnosu na sada.

Logično je da usklađivanjem rast mirovina prati plaće

Političari Plenković i Grbin
Krenula izborna utrka: HDZ najavio mirovine veće za 25 posto, a SDP obećava dostojan život umirovljenicima

Kada se govori o rastu mirovina, onda se prije svega misli na redovno polugodišnje usklađivanje mirovina prema rastu cijena i plaća. One bi tako kroz četiri godine same od sebe rasle koliko premijer obećava, moguće i više. Što više raste prosječna plaća, to više rastu i mirovine po inerciji stvari. Premijer Andrej Plenković, očito svjestan ovoga, sada je podigao ‘ulog’ i rekao da će mirovine rasti za 30 posto, prema čemu bi prosječna mirovina iznosila 750 eura.

– Naša vizija uspješne Hrvatske ogleda se u rastu standarda građana i poboljšanju kvalitete života te će u tom smislu do 2028. prosječna mjesečna neto plaća, koja je sada na 1.239 eura, dosegnuti najmanje 1.600 eura, odnosno biti povećana za 30 posto. Minimalna bruto plaća, koja je danas 840 eura, bit će podignuta na 1.250 eura odnosno za 49 posto, a dizat će se i mirovine na najmanje 750 eura, što je porast od 30 posto, rekao je jučer predsjednik HDZ-a prilikom predstavljanja izbornog programa, obećavši otvaranje 125 tisuća novih radnih mjesta i podizanje stope zaposlenosti od 75 posto.

Piletić: Milanović je podigao mirovine za 12 eura

Dakle, sada stvari imaju puno više smisla, jer bi mirovine trebale rasti jednako onoliko koliko i plaće. O povećanju mirovina ne prestaju ni prepucavanja na relaciji Pantovčak – Vlada. Premijer Zoran Milanović ne daje ovoj Vladi za pravo da je podigla standard umirovljenika, a sam tvrdi da je on podigao mirovine za 300 eura. Ipak, brojke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jasno govore da su na početku njegova mandata 2011. bile 311 eura, a na kraju mandata 2015. godine 321 eura, o čemu smo pisali ovdje. Rasle su svega oko 11 eura. Spočitao mu je to i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić.

milanovic zoran
Milanović obećao povećanje mirovina na 50 posto plaće: Provjerili smo koliki je taj udio bio u njegovo vrijeme

– Kažem da je u ukupnom mandatu povećao mirovine za svega 3 posto, odnosno 12 eura. Kažem da tad nije postojalo programa za žene, da nije otvoreno niti jedno novo mjesto u domovima za starije. Sve to, pak, napravljeno je u ovom mandatu, rekao je Piletić uoči sjednice predsjedništva HDZ-a.

Osvrnuo se i na Milanovićevo obećanje da će dići mirovine, ako postane premijer, na razinu od 50 posto prosječne plaće.

– Bilo bi mu puno mudrije da je ove svoje ambicije realizirao od 2011. do 2015. godine. Izbacio je apsolutno nesuvisle brojke. Mirovine se ne povećavaju jednokratnim pumpanjem i stvaranjem troška u proračunu, nego u kontinuitetu kako je to činila ova Vlada, poručio je Piletić Milanoviću.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap