HDZ 2016. obećao rast mirovina na 60 posto plaće: Udio stagnira već osam godina, a sada najavljuju i njegov pad

Jasmina Grgurić Zanze
19. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Prije dolaska na vlast HDZ je 2016. godine obećao da će udio mirovina u plaći iznositi 60 posto. To ne samo da se nije dogodilo, nego je udio u plaći isti kakav je bio i prije osam godina, a to je oko 38 posto. Da bi stvar bila gora, obećanjem o rastu mirovina za 25 posto i prosječne plaće na 1.600 eura, taj se udio jedino dalje može smanjivati, na što upozorava i ekonomski stručnjak Željko Šemper.

Računanje eura

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Premijer se često hvali uspjesima svoje Vlade u posljednja dva mandata, čiji počeci sežu u izborni program HDZ-a ‘Vjerodostojno’ iz 2016. godine. Prije osam godina, građanima su obećali da će udio mirovine u plaći rasti na 60 posto. To ne samo da se nije dogodilo, nego je udio mirovine u plaći ostao identičan kao i tada. Ne treba se tome posebno ni čuditi, jer su mirovine uglavnom rasle samo usklađivanjem prema rastu cijena i plaća, a čija je svrha da se ti parametri izjednače. Da bi mirovine bile veće udjelom u plaćama, onda bi, laički rečeno, mirovine trebale rasti više i brže od plaća.

Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći dosegao je rekord u veljači. Jedan razlog za to je što su plaće za prosinac pale, a drugi što je za oko pet eura rasla prosječna mirovina. Mirovine nisu rasle svima, nego je onima prema posebnim propisima od siječnja vraćeno pet posto, dok su osnovne mirovine rasle umirovljenima iz oba stupa za oko šest posto na dio godina radnog staža, o čemu više možete pročitati ovdje.

Oko 38 posto udjela mirovine 2016. i 2024. godine

– Trajno ćemo usklađivati visinu mirovina s rastom plaća u odnosu na kretanje BDP-a, proračunskog deficita i troškova života u cilju da se mirovine postupno povećavaju prema razini od 60 % prosječne plaće, kako bismo našim umirovljenicima osigurali dostojanstven život, kazali su tada Hadezeovci u svom vjerodostojnom izbornom programu.

novac
Udio mirovine u plaći zadnjih deset godina smanjio se za 10 posto

Ekonomski analitičar Željko Šemper kaže da je prosječna mirovina prema općim propisima za prosinac 2016. iznosila 299,30 eura, a neto plaća 774,84 eura, što daje udio mirovina u plaći 38,63 posto. Podjednaku situaciju, ako gledamo jednake parametre, imamo i osam godina kasnije. Prosječna mirovina svih korisnika prema općim propisima iznosila je u siječnju ove godine oko 452 eura, prosječna plaća za studeni s kojim se komparirala bila je 1.208 eura, što čini udio mirovina od 37,5 posto.

Međutim, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje više ne prikazuje statističke podatke za sve svoje korisnike, tako što iz njih izdvaja one kojima se mirovina isplaćuje prema međunarodnim ugovorima, čime prosječna mirovina raste.

– Prema ZOMO-u bez međunarodnih ugovora prosječna mirovina za siječanj 2024. iznosi 512,73 eura, neto plaća za prosinac 2023. iznosi 1.191 euro, a udio mirovine u plaći 43,10 %. Daleko je to od obećanih 60 posto. Je li 43,10 posto udjela bilo dovoljno za dostojanstven život umirovljenika? Nije, jer sve više umirovljenika je ispod praga siromaštva, rezimira Šemper.

Premijer obećava 40 posto udjela mirovine u plaći

'Laži i obmane': Umirovljenike razljutila vijest da su mirovine rasle za 5 eura, evo što se zapravo dogodilo

Sada imamo dodatni moment, jer je Plenković na Saboru HDZ-a prije nekoliko dana u Lisinskom obećao da će u novom mandatu prosječnu plaću povećati na 1.600 eura, dok će mirovine u iduće četiri godine rasti dodatnih 25 posto, o čemu smo pisali i ovdje.

– Što to znači za mirovine u novom mandatu do 2028.? Ako je sada prosječna mirovina 512,73 i raste 25 posto, dobivamo 640,91 euro. Udio mirovine od 640,91 eura u plaći od 1.600 eura je 40,06 posto. To znači, da će do 2028. udio mirovina u plaći pasti za dodatnih 3,04 %, što je jako daleko od obećanih 60 posto još iz 2016. godine, primjećuje Šemper.

Ekonomski analitičar podsjetio je i na predizborno obećanje HDZ-a iz 2016., da će izgraditi 20 domova za starije i nemoćne s 2.000 smještajnih jedinica u državnom i privatnom sektoru. Realizacija je, kaže Šemper, takva da nije izgrađen nijedan Dom za starije i nemoćne. Nije, kako je obećano, vraćena ni INA u hrvatske iz mađarskih ruku, a nije završen ni novi stadion na Maksimiru.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap