Nikola iz Osijeka mirovinu čeka još od siječnja, Piletić poručio: ‘Svi zaostaci će im biti isplaćeni’

Jasmina Grgurić Zanze
12. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Nikola iz Osijeka rješenje o mirovini čeka još od siječnja. Da bi stvar bila gora, lani u kolovozu napravio je pretkompletiranje podataka, na temelju čega dobiva predujam, odnosno akontaciju. Ipak, prva mirovina nikako da mu ‘sjedne’ na račun. Nije jedini koji rješenje čeka mimo zakonskog roka od 30, odnosno 60 dana, često i bez isplate predujma. Ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić kaže da nitko neće ostati oštećen, jer će novim umirovljenicima biti ispaćeni zaostaci. No, ministar se ne pita od čega ti ljudi žive dok čekaju. Iz HZMO-a odgovor o neriješenim zahtjevima za mirovinu još uvijek čekamo.

Starije osobe češće vjeruju u teorije zavjere Ilustracija: pexels

Novi umirovljenici mjesecima čekaju mirovinu | Ilustracija: pexels

Dio novih umirovljenika već mjesecima čeka rješenje o mirovini i isplatu prve mirovine. Zakonski rok za donošenje rješenja je mjesec, odnosno najviše dva, što je definirano Zakonom o općem upravnom postupku. Naime, službena osoba dužna je, u slučajevima neposrednog rješavanja, na zahtjev stranke rješenje donijeti i dostaviti ga bez odgode, a najkasnije u roku od 30 dana. U slučaju vođenja ispitnog postupka, odnosno utvrđivanja činjenica i okolnosti, rješenje se mora donijeti i dostaviti u roku od 60 dana.

Nikola: ‘Čemu onda služi pretkompletiranje?’

stariji gospodin
Nakon 43 godine rada, Ivica rješenje o mirovini čeka već pola godine: 'Od čega da živim?'

Ipak, praksa pokazuje da neki umirovljenici čekaju dulje od zakonom propisanih rokova, premda kod njih nema potrebe za utvrđivanjem posebnih činjenica i okolnosti. Što znači čekati pola godine, na svojoj koži osjetio je Ivica koji tijekom šest mjeseci čekanja nije dobivao ni predujam, o čemu smo pisali ovdje. Buduća umirovljenica Snježana nije mogla napraviti umirovljeničku kartu za ZET, jer mjesecima nije dobila rješenje o mirovini, dok je inženjer Darko rješenje čekao četiri mjeseca, također bez akontacije, o čemu više možete pročitati ovdje.

Redakciji portala Mirovina.hr nedavno se javio i novi umirovljenik Nikola iz Osijeka, koji rješenje o mirovini čeka od 1. siječnja ove godine. Za to vrijeme, srećom, dobiva akontaciju.

– Molio bih da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje postavite pitanje čemu služi pretkompletiranje podataka i najava mirovine. Naime, učinio sam to još 1. kolovoza prošle godine i dobio odgovor i dokumente u pisanom obliku, ali od toga nema nikakve koristi, jer rješenje čekam od siječnja. Pretkompletiranje podataka je zamišljeno kao ubrzanje postupka, ali u stvarnosti ništa od toga, požalio nam se Nikola.

Pitali smo HZMO koliko se čeka i isplaćuju li predujmove

Novčanice eura u rukama
Zašto neki građani ne dobivaju predujam mirovine? Evo što kažu iz Mirovinskog

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pitali smo još prošli tjedan poštuju li se zakonom propisani rokovi, koliko je od pristiglih zahtjeva za mirovinu obrađeno, koliko građana dobiva predujam dok čeka konačno rješenje o mirovini, a spomenuli smo im i slučaj gospodina Nikole. Odgovor ćemo objaviti čim stigne. U međuvremenu, ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić, dao je neke odgovore o kašnjenju rješenja o mirovini danas u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’. Potvrdio je da će, uz isplatu akontacije, svi zaostaci biti isplaćeni i da nitko neće biti oštećen. Međutim, brojni građani akontaciju ne dobivaju, o čemu smo pisali ovdje, a rješenje o mirovini čekaju mjesecima.

– Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, što se tiče novih umirovljenika, pokušava maksimalno s obzirom na dostavljenu dokumentaciju, da u propisanom roku od 60 dana donese ili privremeno rješenje, ili konačno rješenje u visini mirovine, rekao je Piletić, piše vijesti.hrt.hr.

Ministar kaže da je oko 75 posto pristiglih zahtjeva za starosnu i prijevremenu mirovinu riješeno u roku. Međutim, s obzirom na okolnosti, nepotpunu dokumentaciju ili možda potrebu za vještačenjem, ti postupci traju dulje. Onda se i prosječno vrijeme svih pristiglih zahtjeva u jednoj godini za korištenje mirovina, pojašnjava, povećava.

Ministar priča o akontaciji, ali nju ne dobivaju svi

– Ono što mi činimo po pitanju jačanja financijske pismenosti, da se dokumentacija za mirovinu prikupi prije samog odlaska o mirovinu i tu ćemo i mi na terenu morati kao sustav mirovinskog osiguranja učiniti sve da zaista ta priprema prije odlaska u mirovinu bude adekvatnija i s naše strane. Da upoznamo buduće umirovljenike o njihovim pravima. Svi oni koji ne mogu dobiti u propisanom roku stalno rješenje o mirovini, mogu računati na isplatu akontacije, odnosno iznosa koji se u najčešćem broju slučajeva podudara s onim što će u konačnici biti visina mirovine. Svi će zaostatci biti isplaćeni s onom prvom punom mirovinom iz konačnog rješenja o visini mirovinskog primanja, poručio je Piletić. Kazao je i kako neće biti oštećenih.

Dodao je kako očekuje da sve promjene budu što više riješene automatizmom, a ne tako da se podnose zahtjevi, jer time stvaraju dodatni administrativni poslovi, koji u konačnici za manji broj umirovljenika uspore donošenje rješenja, piše vijesti.hrt.hr.

Koliko ste dugo čekali rješenje o mirovini?

Copy link
Powered by Social Snap