Zašto neki građani ne dobivaju predujam mirovine? Evo što kažu iz Mirovinskog

Jasmina Grgurić Zanze
29. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Kada je u postupku utvrđeno da su ispunjeni svi uvjeti za mirovinu, a svota mirovine ne može se odmah odrediti, HZMO će donijeti rješenje o priznavanju prava na mirovinu i isplati predujma mirovine. Pojedini čitatelji požalili su nam se kako ne dobivaju predujam dok rješenje o mirovini čekaju mjesecima. Iz HZMO-a poručuju da se predujam ne isplaćuje u nekim situacijama, primjerice kada podneseni zahtjev nije uredan.

Novčanice eura u rukama

Novac | Foto: mirovina.hr

Mirovina je u rujnu isplaćena i za 25.245 građana koji su u nju otišli ove godine. Ono što čudi jest da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u broj novih umirovljenika koji su prvi put ostvarili pravo na mirovinu ne računa one građane kojima je određen predujam mirovine, odnosno akontacija. Kako su nam se čitatelji požalili da na rješenje o mirovini čekaju mjesecima, a za to vrijeme ne dobivaju predujam, provjerili smo u Mirovinskom o čemu se radi.

Dok se ne utvrdi točna svota mirovine, ide predujam

Znate li što je predujam mirovine? Umjesto cijele, umirovljenici mjesecima dobivaju samo dio isplate!

– Kada je u postupku utvrđeno da su ispunjeni svi uvjeti za mirovinu, a pripadajuća svota mirovine ne može se odmah odrediti, HZMO će obavezno donijeti rješenje o priznavanju prava na mirovinu i isplati predujma mirovine. Napominjemo da se ne radi o privremenom rješenju, već o rješenju o priznavanju prava na mirovinu. Nakon prikupljenih svih podataka potrebnih za određivanje svote mirovine, po službenoj dužnosti, donijet će se rješenje kojim će se odrediti pripadajuća svota mirovina, kažu nam iz HZMO-a.

Duljina trajanja postupka, napominju, do donošenja rješenja ovisi o složenosti predmeta i  urednosti zahtjeva.

– Ako podneseni zahtjev nije uredan, po njemu se ne može postupiti (na primjer, ako nema potpisa stranke) te službena osoba mora provesti postupak kako bi se otklonili nedostatci takvog zahtjeva, potom zaključkom pozvati i upozoriti stranku na nedostatke, odrediti rok u kojem je potrebno iste ispraviti i tek po uklanjanju nedostatka može po zahtjevu dalje postupiti, pojašnjavaju.

Visina predujma određuje se ovisno o podacima o mirovinskom stažu i plaći koji su kompletirani u trenutku donošenja rješenja. Pritom se vodi računa o tome da ne bi došlo do preplate mirovine kada bi se predujam mirovine odredio u većem iznosu od svote mirovine određene konačnim rješenjem.

Što ako zahtjev za mirovinu nije kompletiran?

Osim toga, rješenje se ne može donijeti ako zahtjev nije kompletiran. Primjerice, ako je potrebno pribaviti odluku u izvanparničnom sudskom postupku o postojanju izvanbračne zajednice (radi donošenja rješenja o pravu na obiteljsku mirovinu) ili je potrebno pribaviti dokaze o mirovinskom stažu ili druge dokaze od inozemnog nositelja osiguranja ( recimo, navršen staž u inozemstvu). U pojedinim predmetima potrebno je rješenjem utvrditi mirovinski staž i slično.

muškarac stariji
Rješenje o mirovini inženjer Darko čeka već četiri mjeseca, ne dobiva ni predujam

– Duljina trajanja postupka do donošenja rješenja ovisi i o mogućnosti pribavljanja podataka koji nedostaju. Podaci, o stažu ili o plaći, u velikom broju slučajeva traže se od drugih tijela, te HZMO u tom slučaju ne može utjecati na duljinu trajanja postupka, osim požurivanjem, što u svom postupanju i čini. Kada je zatražen podatak od drugog tijela predmet se prati, te ako traženi podatak nije dostavljen u roku, drugom tijelu se obraća požurnicom. Prije donošenja rješenja, u upravnom postupku potrebno je utvrditi sve činjenice o kojem ovisi stjecanje prava na mirovinu, kazali su nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

HZMO ne zna koliko isplaćuje predujmova

Premda smo ih već drugi put zatražili jednostavan brojčani podatak, koliko građana trenutno dobiva predujam mirovine, ponovili su da ne vode taj statistički podatak. Kako kažu, u rješenju o predujmu mirovine priznaje se pravo na mirovinu i uspostavlja se isplata, a drugim
se rješenjem odlučuje o konačnom iznosu mirovine.

stariji setnja
Stiglo čak 270 tisuća zahtjeva za mirovinu, evo koliko je riješenih

Mirovinsko se ove godine zbog izmjena prava na obiteljsku mirovinu susrelo s pojačanim brojem zahtjeva za mirovinu, što je usporilo dinamiku rješavanja. Koliko je umirovljenika iz rada predalo zahtjev za mirovinu, nismo uspjeli doznati.

Doznali smo tek podatak da je ove godine do početka ovog mjeseca pristiglo ukupno svih 269.033 zahtjeva za priznanje prava na neku vrstu mirovine, od čega je riješeno 219. 577 zahtjeva. U odnosu na isto razdoblje prošle godine riječ je o povećanju broja zahtjeva za 185 posto. Do 20. rujna ukupno je podneseno 142.513 zahtjeva za obiteljsku mirovinu, a 110.000 ih je riješeno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap