Nakon 43 godine rada, Ivica rješenje o mirovini čeka već pola godine: ‘Od čega da živim?’

Jasmina Grgurić Zanze
4. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Već pola godine 62-godišnji Ivica čeka rješenje o mirovini. Zahtjev je predao početkom lipnja nakon 43 godine neprekidnog radnog staža. Kada bi nazvao Zavod za mirovinsko, rekli bi mu da se strpi. Čitavo to vrijeme nije dobio ni novčića pa se pita od čega da živi. Srećom, njegovim je mukama napokon došao kraj.

stariji gospodin

Foto: Unsplash

Nakon 43 godine rada bez ijednog dana prekida u radom stažu, 62-godišnji Ivica početkom lipnja predao je zahtjev za mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika. No, ni pola godine kasnije nije dobio rješenje o mirovini.

Nakon šest mjeseci čekanja stižu zaostaci i rješenje

– Nisam dobio ni rješenje, ali ni jedne jedine lipe predujma. Kada bih nazvao Zavod za mirovinsko osiguranje, rekli bi mi da se strpim. Od čega da ja živim?, pitao nas je gospodin Ivica.

Radnik radi s drvom
Inženjer Darko nakon 41 godine rada dobio 503 eura mirovine: 'Prilično sam razočaran'

Iz Zavoda su ga tražili da se izjasni želi li mirovinu samo iz prvog ili iz oba mirovinska stupa, no to je, kako kaže, javio još prije pet mjeseci. Također, trebao se izjasniti želi li u mirovinu prema općim ili prema posebnim propisima, s obzirom na to da je branitelj.

– Dobio sam dopis da se odlučim koju mirovinu želim, odmah sam im povratno poslao dopis da želim ‘civilnu’ mirovinu. Nakon mjesec dana sam dobio dopis da se javim u Regos. I to sam obavio i sada čekam, dodao je Ivica.

Nakon pola godine čekanja, njegov zahtjev je sada napokon riješen, što znači da će dobiti zaostatke za proteklo razdoblje i dugoočekivano rješenje o mirovini te postati umirovljenik.

Iz Mirovinskog poručili: Riješili smo 93 posto zahtjeva

muškarac stariji
Rješenje o mirovini inženjer Darko čeka već četiri mjeseca, ne dobiva ni predujam

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je do kraja studenog čak 330.314 zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovinu, od čega je u 2023. riješeno 309.310 zahtjeva, odnosno 93,64 posto. Manji dio tih zahtjeva odnosi se na klasične mirovine iz rada, a veći dio na ostvarivanje prava na dio obiteljske mirovine, o čemu više možete pročitati ovdje.

Našeg su čitatelja zamolili da se direktno obrati Zavodu kako bi provjerili o čemu je riječ, nakon čega je ovaj slučaj postao dio pozitivne statistike. U rujnu je bilo oko 20 posto neriješenih zahtjeva, o čemu smo pisali ovdje, a među njima i onaj inženjera Darka koji je također mjesecima čekao rješenje. Podsjetimo, zakonski rok za izdavanje rješenja o mirovini je od 30 do 60 dana. Najčešće se oduže oni slučajevi kada je potrebno vještačenje, u slučaju invalidskih mirovina, ili se čeka inozemnog nositelja osiguranja da dostavi podatke o radnom stažu ostvarenom u drugim zemljama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap